"En trollerilåda gjorde skillnad"

Ett framträdande med Joe Labero och en trollerilåda gjorde skillnad för en vilsen tonåring som tyckte livet var ganska trist. 
I dag lever Jakob Leffler Ljungkvist, 24 år, på sitt trolleri.

Och han är glad över att bo i Bollnäs.
– Jag känner en trygghet i Bollnäs och Hälsingland efter att ha bott på tiotal olika ställen i mitt liv.

Jakob Leffler Ljungkvist24-årige Jakob Leffler Ljungkvist kom till Bollnäs för sex år sedan. Det har varit sex viktiga år för Jakob; dels började han trolla mer och mer, dels gick han estetiska gymnasiet som öppnade många sinnen för honom.

En erfarenhet
Jakob har spelat fiol sedan barnsben och är i dag medlem i Bollnäsbygdens spelmanslag. Han har flyttat mycket och under en period gillade han inte att gå i skolan. Det fanns flera skolkamrater som gav sig på Jakob på olika sätt. I dag pratar han öppet om det. Han ser trolleriet som lite av en revansch och småskrattar lite ”åt eländet”.

– Jag kan till och med känna en viss tacksamhet över mobbningsåren. Det har lärt mig mycket och jag kan sätta mig in i hur andra mobbade har det.

440 framträdanden
De senaste åren har Jakob trollat i hela landskapet och ofta ideellt; inte minst på barnavdelningen på Hudiksvalls sjukhus. Nu ska han leva på trolleriet efter studier på gymnasiet och två år på Bollnäs folkhögskolas radiolinje. Under årens lopp har det blivit totalt 440 framträdanden; merparten i Hälsingland.

– Jag vill ge det en chans, säger han. Och jag vill göra det nu. Många drömmer om att leva på sitt trolleri och jag lever min dröm nu.

Ta det som underhållning
Många frågar hur gör du, lär mig, berättar Jakob.
– Jag brukar säga ”ta det som underhållning, skratta och ha roligt”.

Han gillar att stå på scenen och scenen det kan vara allt från ett framträdande på ett äldreboende till en publik på över 1000 personer.
– Jag gillar att möta publik i olika åldrar.

Ibland har han fiolen med sig och drar någon känd melodi; inte minst när han framträder för de äldre.
– Det är kul att se tanterna och farbröderna småle när jag spelar Hårgalåten eller något av Vivaldi.

TrolleriväskanHem till Bollnäs
Numera drar sig turnerandet med trolleriväskan (ja, det har blivit flera nya sen starten) både norrut och söderut för Jakob Leffler Ljungkvist. Men hemma är i dag Bollnäs.

– När man kommer söderifrån och ser Vågen och folkhögskolan då känns det som hemma. Det är lugnt och man slipper stressen i tunnelbanan.

Några av Jakobs favoritställen i Bollnäs:

  • Karlundsbadet och piren mot Coop på sommaren
  • Mot Ren och Ljusnan
  • Långnäs udde
  • Bolleberget för den vackra utsiktens skull
  • Det snöklädda landskapetHär kan du se en film från den trollericirkel som Jakob har lett för ungdomar i Bollnäs.http://www.youtube.com/watch?v=Ty6v9pNbZlM