PostNord ger den 7 maj ut frimärken med Hälsingegårdar, det senaste svenska tillskottet på FN-organet Unescos världsarvslista över omistliga kulturminnen. Motiven har hämtats från fem gårdar runt om i Hälsingland, bland annat Gästgivars i Vallsta, norr om Bollnäs.
– Genom åren har vi uppmärksammat alla våra svenska världsarv på frimärken. Nu kommer dessa fantastiska Hälsingegårdar i en serie med fem olika valörer, säger Britt-Inger Hahne, frimärkschef i PostNord.

När Unesco 2012 förklarade Hälsingegårdarna som världsarv användes benämningen ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Benämningen lyfter fram det världsunika, nämligen Hälsingegårdarnas rikt dekorerade och välbevarade interiörer vilket också frimärkena med valörerna 1, 2, 5, 10 och 20 kronor ger uttryck för.

  • Blommor från en vägg i gammelgården i Fågelsjö, Los, visas på frimärket med valören 1 krona. I början av 1900-talet byggdes ett nytt bostadshus. Gammelgården lämnades orörd och är idag ett av landets bäst bevarade bondehem från 1800-talet.
  • Motivet på frimärket med valören 2 kronor är en pionbukett från gården Bommars i Letsbo norr om Ljusdal. Buketten är en del i ett bildprogram med tapeter vars förlagor hämtades från herrgårdskulturen och kombinerades med folkligt måleri.
  • 5-kronorsfrimärket visar ett collage med väggdekorationer i schablonmåleri från gården Gästgivars i Vallsta mellan Arbrå och Järvsö, och en sal från Bommars.
  • En förstukvist från gammelgården i Fågelsjö figurerar med ett schablonmåleri från Gästgivars på frimärket med valören 10 kronor.
  • Frimärket med valören 20 kronor visar en hälsingegård i hela sin exteriöra prakt. Gården heter Jon-Lars och är belägen i Långhed. Den imponerande byggnaden samsas på frimärket med en dekoration från gården Kristofers i Järvsö utförd på 1800-talet.

Halsingegardar 1 kr Halsingegardar 2 kr Halsingegardar 5 kr Halsingegardar 10 kr Halsingegardar 20 kr
Frimärkena har utformats av Nina Ulmaja. Förlagor är fotografier av Anders Hanser, Lars Lööv och Gunnar Kaiser. Frimärkena med valörerna 5 kronor och 10 kronor har graverats av Lars Sjööblom, och frimärket med valören 20 kronor graverades av Piotr Naszarkowski. Dessa tre frimärken har tryckts i ståltryck, medan frimärkena med valörerna 1 krona och 2 kronor tryckts i offset.

Förpackningen är rullar med 100 frimärken och ett motiv i varje rulle.
Frimärksfest på Kristofers i Järvsö 23 maj
Frimärkena Hälsingegårdar presenteras vid gården Kristofers i Järvsö lördagen den 23 maj kl 11-15. Frimärksgravören Lars Sjööblom finns på plats, och PostNord har tagit fram en speciell minnespoststämpel.
Klockan 13 invigs frimärkena av Anders Johnson, ambassadör och rådgivare till Unescorådet, i närvaro av företrädare för PostNord och Kristofersgårdens ägarfamilj.

För ytterligare information kontakta:
Thorsten Sandberg, PostNord Frimärken, tfn 010-436 52 07, e-post thorsten.sandberg@posten.se