Pris och stipendium har delats ut sedan 1986 inom kultursektorn och sedan 1991 inom idrotts- och fritidssektorn. Här följer en presentation av årets pristagare och stipendiater:
 
 
Elitidrottspris
Joel Groth 8000 kr

Joel Groth är en friidrottare med 23 år på nacken. Han har det senaste åren utvecklats till en stabil sprinter av högsta nationella klass. Presterar alltid på topp vid mästerskapen och det borgar för en fortsatt utveckling. Idag är det 200 meter som är hans bästa gren. I den grenen har han det senaste två åren prenumererat på prispallen vid SM både utomhus som inomhus, samt deltagit i den prestigefyllda friidrottslandskampen mot Finland kallad ”Finnkampen”
Han har distriktrekorden för Hälsingland både vad gäller 100 meters och 200meter.

Klubbmeriter det senaste året 2014/15
SM-brons 2014 200m Inomhus
SM-brons 2014 200m
SM-silver 2015 200m Inomhus
Landslagsuppdrag senaste året 2014/15
Nordenkampen 2014 200m och 4X300m Inomhus
Lag-EM 2014 4X100m
Finnkampen 2014 200m
Nordenkampen 2015 4x200m Inomhus
 
 
Föreningsledarpris
Sarah Hussein 4000 kr

Sarah Hussein kom till Bollnäs från Somalia för tolv år sedan. Hon startade Somaliska Kvinnoföreningen i Bollnäs i september 2013. Föreningen sysslar i huvudsak med utbildning och svenska men även, samhällskunskap, engelska, modersmål och matematik. Sahra startade bl a sommarskola 2013 som var ämnad för ungdomar men senare även för vuxna.
- Det är jätteviktigt att både nyanlända och somalier som varit här ett tag kommer i gång med det nya språket, säger hon. (Ljusnan 2013)
Trots namnet på föreningen så ordnar föreningen för flera manliga att kunna träna fotboll på kvällar och helger. Föreningen har idag 71 medlemmar varav hälften är manliga medlemmar.
 
Nominerad av Polina Renöfelt som skriver följande:
”I Bollnäs kommun finns det flera invandrarföreningar med olika aktiviteter för sina medlemmar. En förening som märks extra mycket är den somaliska kvinnoföreningen. Föreningen drivs av en respekterad kvinna, Sarah Hussein. Hon har lärarexamen i Somalia. Föreningen ger läxhjälp i svenska, matte, engelska och modersmål.
Elever från Nyhamreskolan och Torsbergsgymnasiets program IMSPR är välkomna dit. Intresset för läxhjälp är så stort, att föreningen behövt göra ett schema då eleverna får komma. Alla har rätt att komma två gånger i veckan för att få läxhjälp av Sarah och två somaliska killar som har tagit studenten här i Sverige. Just nu får även åtta SFI elever läxhjälpen av föreningen. Föräldralediga somalier får hjälp med svenska och modersmål lördagar och söndagar. Verksamheten bedrivs i en källarlokal på Gärdet, hyrd av Bollnäs Bostäder. Föreningen får ett bidrag från ABF, som täcker hyra och el. Det är en stor verksamhet som den somaliska kvinnoföreningen driver, helt ideellt. Engagemanget är stort och engagemanget från eldsjälarna är imponerande. Mycket medvetet integrationsarbete som pågår i det tysta.”
 
 
Årets förening
Bollnäs GIF Fotboll 8 000 kr

År 1895 bildades Bollnäs Gymnastik- och Idrottsförening (Bollnäs GoIF). Föreningen tillhör landets äldsta och genom åren har dess verksamhet bestått av skidåkning, bandy, backhoppning och fotboll. Länge utgjorde idrottsgrenarna sektioner i den gemensamma föreningen men så småningom upplöstes paraplyorganisationen. Idag representeras föreningsfärgerna istället av de enskilda föreningarna Bollnäs GIF Bandyförening (Bollnäs GIF/BF) och Bollnäs GIF Fotbollsförening (Bollnäs GIF/FF).
Idag har föreningen ett 20-tal lag i seriespel från åldrarna 7 år och upp till seniorfotboll. Åldern på de aktiva är mycket låg då större delen är födda på 1990- och 2000-talet.
Antalet aktiva fotbollsspelare inom föreningen är c:a 450 personer. Med denna siffran är BGIF fotboll en av Hälsinglands största föreningar räknat på antalet aktiva utövare.
Föreningen bedriver ett aktivt och behjärtansvärt arbete med integration och det visar sig genom att andelen aktiva med invandrarbakgrund är drygt 20% bl.a. har föreningen ett invandrarprojekt i samverkan med Bollnäs kommuns flyktingmottagning. Genom detta engagemang ser föreningen till att de nyanlända får kontaktytor och slussas in i samhället.
Föreningen har under 2014/15 visat på en stor bredd enligt ovan samt att man även avancerat i seriesystemet för det manliga seniorlaget, vilket numera spelar i division 3.
 
 
Kulturpris
Görgen Antonsson 4 000 kr

Anders Olof Jörgen "Görgen" Antonsson, född 31 maj 1977, fiolspelman och kompositör. Görgen kommer från Mörtsjö vid Vallsta i Hälsingland, är riksspelman och medlem i grupperna Draupner och Engmans Kapell. Sedan 1999 är han även verksam som teatermusiker på Folkteatern i Gävle. Han tilldelades det första Jonas Olsson-stipendiet 2013.
Han har en alldeles egen ton i sitt fiolspel. På scenen är han trygg, glad och självlysande. I alla sammanhang riksspelmannen Görgen Antonsson.
En programpunkt som Görgen gjort under senare tid: Riksspelmannen Görgen Antonsson och sångerskan Kersti Ståbi kunde ses på SVT och bjöd på en farlig folkmusik med Gävle symfoniorkester i stadens gamla gasklocka. Ett mycket hyllat samarbete presenterat av Martin Emtenäs i musikalisk ledning av nyligen bortgångne dirigenten Mats Rondin.
 
 
Olle Andersson 4 000 kr

Olle Andersson har varit en legendarisk och mångårig ordförande för Hanebo Hembygdsförening.
Olle har personifierat den engagerade hembygdsvännen och kultursamlaren. Olle har som ordförande var den drivande i föreningen vare sig det har rört Hembygdsgården i Hårga, Innegården i Bofara, Linskäkten i Lilltjära, Lövlundaskolan i Kilafors, Sävtorpet i Acktjära eller projekt andra för hembygdsföreningen. Olle låg också bakom att återfå Albert Blombergsson-tavlan till församlingshemmet.
Olle är en van föreläsare om händelser och institutioner i bygden, han dokumenterar bygden genom att samla bilder och bygdehistoria. Olle är också intresserad av släkthistoria och släktforskning.
När Olle i år 2015 avgick som ordförande för Hanebo hembygdsförening fanns all anledning att tacka honom för hans insatser i bygden.
 
 
Kulturstipendium 
Helena Bratt 15 000 kr

Helena Bratt är född 1988, uppvuxen i Rengsjö socken, Hälsingland.

Hennes utbildningar har varit:
2009 Bollnäs folkhögskola, skrivarlinje.
2009-2010 Sätergläntan Hemslöjdensgård, Vävning.
2010-2012 Capellagården Carl Malmstens skola för gestaltande arbete, Textil.
2013 Konstnärernas Kollektiv Verkstad Göteborg, kurs i Tuftning.
 
Hennes skapande arbete grundar sig dels i traditionella hantverk, tekniker, uttryck och dels i modern konst. Hon arbetar genom att förnya och utveckla kulturarv som så många i dagens samhälle inte kommer i kontakt med. Tekniker är textiltryck, vävning, broderi, schablonmåleri, måleri, bokbinderi, kollage, analogt fotografi, limpistol & sax med mera.
Hon håller kurser inom bl.a. byggnadsmåleri, broderi, vävning och fritt skapande.
Enligt stadgarna är stipendiet till för utbildning och utveckling, vilket väl stämmer in på Helena Bratt.
 

Protokoll Hasselgårds stipendiekommitté Bollnäs 21 april 2015
Stipendium till Åke ”Stan”Hasselgårds minne
 
Kommittén var enhällig i sitt beslut att utmärkelsen i år skall gå till jazzsångerskan Sofie Norling.

Motivering:Sofie Norling är redan en etablerad jazzsångerska /kompositör och textförfattare. Med sin vackra själfulla röst och intensiva scennärvaro förmedlar hon musiken på ett personligt och alldeles lysande sätt.
 
Sofie född 1984, uppvuxen i Kungsgården utanför Söderhamn har sjungit och uttryckt sig genom musik så länge hon kan minnas. Sedan 2009 är Sofie aktiv som frilansande sångerska, kompositör, textförfattare. Bl.a. i banden Nuaia, Davids Angels, Quiet Nights Orchestra, Transatlantic Orchestra och Psalm i Jazzton. Sofie trivs bäst i musik som ger mycket utrymme för improvisation, experimenterande med ljud och frihet att utveckla karaktärer och berättelser i låtar i stunden tillsammans med publik och medmusiker.
 
Utbildning:
Musikhögskolan i Malmö̈, Kandidatexamen. Musikerlinjen med inriktning jazz – sång 2006-2009
Lunnevads folkhögskola, jazzlinjen med sånginriktning 2004-2006
Vasaskolans estetiska gymnasium, Jazzlinjen, huvudinstrument sång, Gävle
2000-2003
Grundutbildning, Vågbroskolan, Söderhamn 1991-2000
 
Stipendier och utmärkelser:
Konstnärsnämndens arbetsstipendium 2012
Konstnärsnämndens arbetsstipendium 2011
Söderhamns kulturstipendium för ungdom 2009
Stipendium ”Ung talangfull jazz - sång”, Jazz under stjärnorna, Brantevik 2008
Stipendium, Bästa estet-elev 2003
 
Pedagogiska meriter:
Sång-, Ensemblelärare Lunnevads folkhögskola, Vikingstad 2014 - pågående
Sångpedagog Vasaskolans estetiska linje, Gävle 2010 – 2014
Sånglärare Musikania, kommunal-/privat Musikskola i Nacka, Stockholm 2012- pågående
Frilansande sånglärare, privat undervisning enskild sång 2005-2015
Sånglärare Gruppundervisning/Enskild undervisning Sång Kulturama, Stockholm 2010- 2011
 
Sagt om Sofie:
"Sofie Norlings röst är både änglalik och djävulsk”- All About Jazz

”En otroligt stark sångerska vars texter och sätt att sjunga dem verkligen går rakt in i själen. Igår kunde jag inte hålla det inom mig. Jag fick kämpa för att inte låta gråten skaka sönder filmningen jag satt igång på̊ kameran. Sofie, du är magisk.” - Linnea Henriksson