martenA webbKonstnären Mårten Andersson är inte ovan att få utmärkelser för sitt arbete. Och i tisdags så var det dags igen. Då fick han motta Prins Eugen-medaljen ur konungens hand vid en ceremoni på Kungliga slottet.

 

– Av alla uppskattningar som jag har fått så är den här något alldeles väldigt. Man måste sträcka på sig och bli stolt.

 

Så sa Mårten Andersson i en intervju till HelaHälsingland i samband med att han precis fått brevet om att han tilldelats utmärkelsen.
Det var andra gången som den 81-årige Mårten fick ikläda sig fracken och gå på bjudning på slottet. Men det var första gången som han fick hämta en medalj.
Några planer på att dra sig tillbaka från skapandet verkar han inte ha.


– Jag målade varje dag i somras hemma i Freluga. Jag kan ju inget annat.

 

I presentationen av medaljören kan man läsa följande på Hovets hemsida: Mårten Anderssons hemtrakt är Freluga i Hälsingland, en trakt han förblivit trogen. Härifrån är det inte långt till Dalarna och gårdsmålare från de båda landskapen korsade gränsen och inspirerades av varandras måleri.

 

Det finns starka band bakåt, till allmogemåleriet, i det Mårten Andersson gör. På den grunden har han skapat en egen värld där man möter spår av den klassiska modernismens ömtåligaste drömmar, Sienas sköra medeltid och folkvisans vibrerande längtan. Han skiljer sig från sina föregångare genom att inte blicka uppåt mot himmel och slott utan snarare in i den ensamma människans innersta och hennes längtan efter att uppgå i en natur av blånande åsar och spegelblanka sjöar.
Bollnäs kommun ber att få gratulera till den fina utmärkelsen!

 

Här kan du läsa mer från prisceremonin: www.kungahuset.se