Bollnäs kommun har under drygt ett år handlat lokalproducerade varor för över tre miljoner kr.

– Det här är viktigt för miljön och för den lokala näringen, framhåller kommunalrådet Marie Centerwall.

Det har varit ett långt och tålmodigt arbete från flera olika aktörer innan de mindre livsmedelsföretagen fick möjlighet att konkurrera om anbuden vid de offentliga livsmedelsupphandlingarna via Inköp Gävleborg. Föreningen Matvärden och LRF har varit dörröppnare i det arbetet.

Länets kommuner handlade lokalproducerat för cirka 15 miljoner kr mellan första mars 2014 till sista juni 2015. Hudiksvalls kommun är bäst med inköp för cirka fyra miljoner kr. Därefter kommer Bollnäs kommun tätt följt av Söderhamns kommun.

Gemensam sak
Det är nu aktuellt med ny upphandling och då gör de så kallade OBS-kommunerna – Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn gemensam sak. I dag är det 17 lokala företag som finns med i den pågående upphandlingen, men man vill ha fler.
Från Bollnäs ingår Karlslunds Fisk & Rökeri, Tillmans chark och Bull-Olles
– Det känns väldigt roligt och jag är stolt över att få leverera våra varor till de kommunala köken, säger Maria Tillman.

Gör studiebesök
Susanne Björklund, kostchef i Bollnäs kommun, berättar att man har ett bra samarbete med de lokala leverantörerna och att vi alltid är välkomna att göra studiebesök.
– Vi vet att kossorna och hönsen har det bra.
Det som i dag efterfrågas är fler leverantörer av potatis, rotfrukter och fläskkött.

En möjlighet
De lokala producenterna ska se det som en möjlighet att få ut sina produkter till fler, anser föreningen Matvärden och Inköp Gävleborg.

Susanne Björklund, kostchef, och kommunalrådet Marie Centerwall tycker det känns bra att man nått målet att öka andelen närproducerat, men man vill längre.
– Vi vill ju hela tiden öka andelen närproducerat.
Nu har vi nått en bit på den vägen.


Länk till mer information om lokala livsmedelsproducenter 

Lokalproducerat i de kommunala köken
Susanne Björklund, kostchef, Marie Centerwall, kommunalråd, och Maria Tillman från Tillmans chark är glada över att det närproducerade produkter i de kommunala köken.