Vi är glada att berätta att Brotorget i Bollnäs är nominerat till Sienapriset 2017 - Sveriges främsta landskapspris!

Sienapriset grundades 1987 och firar alltså 30-årsjubileum när det delas ut på Arkitekturgalan på Cirkus i Stockholm den 28 november. Sveriges Arkitekter instiftades priset tillsammans med Starka som fortfarande är sponsor.

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 13 000 medlemmar, varav 2 600 studentmedlemmar. Ett viktigt mål är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

Juryns motivering:
"Med ett lätt handlag har Bollnäs fått ett nytt torg som präglas av såväl dåtid som samtid. Gestaltningskonceptet är grundad i bygden och i hantverkstraditionen. Beläggningens mönster är inspirerat av textilmönster från Bollnäs, scenen har ladans faluröda färg och formen inspirerad av Hälsinglands böljande berg. Bakom den står ljusa björkar ramar som fond. Ytan för lek är fint infogad och ett välkommet inslag för både stora och små, där ett livligt vattenspel är rolig att leka i och vacker att se på. Intill är en grupp klarröda pinnstolar och tillhörande bord placerade längs med torgets ena långsida, och förstärker det hemtrevliga anslaget. Över detta hänger röda armaturer som för tankarna till folkpark och dansbana. Torget är ett föredömligt exempel på när en mindre stad vågar ta ut svängarna och skapa en mötesplats som inte är som andra."

Länk till pressmeddelande om nomineringen (pdf)

Länk till nyheten på Svenska Arkitekters webbsida

Brotorget Bollnäs
Brotorget under invigningen 2016.

- Vi är stolta och över att Brotorget är nominerat till årets Sienapris. Brotorget är folkets torg och att slutresultatet, efter lång tids arbete, uppmärksammas på det här viset är jätteroligt! Ett stort tack till juryn och alla som har varit inblandade i arbetet med vårt vackra torg, säger Bashir Hajo, Bollnäs kommuns stadsarkitekt. 

Bashir Hajo, stadsarkitekt Bollnäs kommun  
Bashir Hajo, stadsarkitekt Bollnäs kommun.