På onsdagsmorgonen hölls en presskonferens i Bollnäs bibliotek för att informera media om vilka aktiviteter och evenemang som produceras i Kulturkvarteret i vår.

Kulturchef Helen Blomqvist öppnade med att tala om att det kommer bli speciell vår med jubileum och att det dessutom är kulturarvsår i år.

Ett jubileum som kommer uppmärksammas är att järnvägen fyller 140 år. Detta kommer självfallet att firas och som en del i firandet kommer kvinnorna kring järnvägen att lyftas fram, däribland hotelldrottningen Wilhelmina Skogh.

I samband med kulturarvsåret anordnas flera föredrag och föreläsningar. Kulturarvsåret sker i samarbete med Region Gävleborg. I år tar Bollnäs stafettpinnen i den del av världsarvsutnämningen som innebär att undervisa om världsarvet. Bollnäs kommun har fått utvecklingsmedel från regionen för att anställa en världsarvspedagog, som kommer att arbeta nära regionens skolor i utformande av världsarvspedagogiskt skolmaterial.

För Kulturskolans del vankas flera konserter såsom alla hjärtans dag-konsert, vårkonsert, hemvändarkonsert och kulturskolejazz med ungdomar från hela länet. Därtill anordnas flera musikcaféer. Kulturskolan har breddat sin målgrupp och når nu även ut till våra riktigt unga medborgare med sång, dans och rytmik. Ännu en ny, något äldre, målgrupp är boende på kommunens äldreboenden. Dessa besöks av Kulturskolan och erbjuds aktiviteter av olika slag vilket har blivit mycket uppskattat.

Kulturhuset erbjuder i sedvanlig ordning ett stort och varierat utbud. Till vårens program hör bland annat skivsläpp med Lena Jonsson, konserter med Tomas Andersson Wij, Gävle symfoniorkester, Louise Hoffsten samt Annasara, Nadja Evelina och MANKKU [mancko] m.fl. Utmärkande för våren är att det är mer standup än vanligt, med föreställningar av bland annat William Spetz och Henrik Schyffert.

Det populära konceptet Familjelördag går i år in på sin fjortonde säsong och erbjuder aktiviteter för stora och små barn varje lördag hela våren. Vad sägs om bland annat musikteaterföreställning, barndans, slöjdkul och temadagar med Babblarna och Astrid Lindgrens sånger? På sportlovet kommer dessutom Sveriges läsambassadör Johan Anderblad, känd från barnprogrammet Bolibompa, till Bollnäs bibliotek på författarbesök.

På biblioteken anordnas under våren ett flertal författarkvällar. Dessa är väldigt populära och kommunens författarkvällar är de mest besökta i länet. För den som är intresserad av att få tips om böcker anordnas även Bokfrukost då både bibliotekspersonalen och besökarna tipsar varandra om litteratur, alltsammans över en kopp kaffe och macka.

I konsthallen visas flera utställningar varav höjdpunkten kommer till sommaren – en utställning utöver det vanliga med animatören Per Åhlin, konstnären bakom Dunderklumpen! och Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

För ungdomar håller Fritidsgårdarna i Bollnäs, Arbrå och Kilafors tillsammans öppet alla vardagskvällar i veckan. Fritidsgårdarna erbjuder flera aktiviteter under våren och enligt tradition ordnas både idrottsturneringen Hönan Agda såväl som en resa till Gröna Lund.

Kulturkvarteret skapar intressanta möjligheter att mötas över generationsgränserna. Håll utkik i brevlådan till helgen för då delas Kulturhusets program ut till hushållen. Ni finner även information i kommunens evenemangskalender eller i filformat nedan.

pdfKulturhuset_våren_2018.pdf156.64 KB
pdfFamiljelördagar_våren_2018.pdf2.33 MB