Det här är Bollnäs Kulturskola

Bollnäs Kulturskola finns i Kulturkvarteret och varje vecka deltar ca 1000 elever i enskild undervisning, 1500 elever i grundskolan och ca 500 elever är verksamma i olika ensembler. Totalt träffar Kulturskolan c:a 3000 elever.
För att få kallas kulturskola måste man tillhandahålla tre specifika kulturområden och i Bollnäs är det musik, drama och dans.

Kulturskolan har en omfattande orkesterverksamhet och medverkar i musikundervisningen på vissa av kommunens skolor. Kulturskolan ansvarar också för skolkulturutbudet.

2011 och 2012 blev Bollnäs utsedd till Årets kulturskolekommun av Lärarförbundet. Utmärkelsen Årets kulturskola tilldelades skolan 2005 då Svenska Musikrådet.

Sedan första juli 2006 är Bollnäs Kulturskola en del av Södra Hälsinglands Kulturskola, ett samverkansprojekt mellan musik- och kulturskolorna i OBS-regionen (Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn).

Vem får spela i Kulturskolan?
Du får gå i Kulturskolan från det år du går i grundskolans år 2. Då undervisas du i Rytmik och Blockflöjt, så kallad FU, förberedande undervisning.

Från grundskolans år 3 får du gå i Kulturskolans ämneskurser och kan då välja mellan Blockflöjt, Tvärflöjt, Oboe, Fagott, Klarinett, Saxofon, Trumpet, Kornett, Althorn, Trombon, Valthorn, Baryton, Tuba, Fiol, Altfiol, Cello, Kontrabas, Elbas, Gitarr, Piano, Dragspel, Sång, Körskola, Slagverk, Nyckelharpa, Slöjd och Drama. Enskild sångundervisning kan man söka från åk 7.

Om det är många sökande på vissa instrument kan det vara bra att välja ett instrument i andra hand. Är det väldigt många sökande till ett begränsat antal platser måste vi lotta vid intagningen.

Varje vår har Kulturskolan instrumentdemonstrationer, där elever tillsammans med sina föräldrar är välkomna att prova de instrument som vi tillhandahåller.

Måste jag ha ett eget instrument?
Stråk-, trä,- och bleckblåsinstrument samt övningsplattor för slagverk uthyres i mån av tillgång av Kulturskolan i ett år ( eventuellt flera år). När det gäller övriga instrument hänvisar Kulturskolan till musikaffärerna som erbjuder hyrköp.

Kulturskolan tar ut hyra för instrument med för närvarande 300 kr/termin och för övningsplattor 90 kr/termin.

Hur mycket kostar det?
Kulturskolan tar ut en administrativ avgift från och med den första lektionen som för närvarande är 350 kr/termin och för Suzukiundervisningen 500 kr/termin. Syskonrabatt: En familj betalar hel avgift för det första och andra barnet. Ingen avgift för syskon nr 3 och så vidare. Förberedande undervisning är kostnadsfri. 

Väntelista
Du som har står på väntelista sedan tidigare har förtur till undervisningen kommande läsår men också löpande under året.

Bildpublicering
Vi vill gärna visa upp och marknadsföra Kulturskolans verksamhet i olika sammanhang till exempel här på Kulturskolans hemsida. Godkännande av bildpublicering gör du på anmälningssidan eller i anmälningsblanketten.

Övrigt
Viss del av Kulturskolans undervisning sker på skoltid i samråd med rektor.

Tag vara på möjligheten till musikutbildning! Även om undervisningen är frivillig gäller det att försvara sin plats.

Kulturskolan vill att elever som rekommenderas att deltaga i ensemblespel tar den chansen. Att spela tillsammans med andra är både roligt och inspirerande. Ensemblespelet är kostnadsfritt om du spelar eller sjunger i Kulturskolan.

Föräldrar är alltid välkomna till lektionerna.


Ytterligare upplysningar lämnas av Kulturskolans lärare eller på vår expedition tfn 0278-257 69 eller 0278-253 96. det går också bra att skicka ett mail till kulturskolan@bollnas.se