Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
  • Konsthall
  • Madonnan
  • Bnsstaden
  • Bns1929
  • Museitak
  • Frukt
  • Kentaur
  • HoB
  • Museet invigning
  • Bnskarta

Öppettider 

Från 3 juli öppet tisdag-fredag kl 11-17 och lördag 11-14
 

 

Till höger om entrén finns hiss.Handikappskylt 

Aktuell utställning
 
KONSTHALLEN

FB evenemang Samira

 
   Samira Englund 2021 - Rotskott

Utställningen startar lördag 3 juli och pågår till fredag 6 augusti.
Öppet: Tisdag - fredag kl 11 - 17 och lördag kl 11 - 14.

Bollnäs konsthall är mycket glad över att åter kunna bekanta våra besökare med Samira Englunds konstnärskap. Englund ställde ut senast på konsthallen sommaren 2013 . Nu, med utställningen Rotskott, presenterar Englund en bildvärld lika mångbottnad som ordet rotskott inbegriper som naturfenomen och metafor. Ett rotskott är som bekant en underjordisk förgrening som bryter ny mark men som ändå är sammanlänkad sitt ursprung. Utåt sett, en ny individ, men i verkligheten ”endast” en förgrening. Metaforisk skulle man kunna se fenomenet som en förnyelse fastbundet till det förgångna, en utveckling som tingas av sin härstamning. De konstverk inkluderad här i Rotskott kan därför kanske ses som olika länkar i en större, sammanvuxen, berättelse.


Gränslandet eller, kanske, överskridandet av gränser känns synonymt med Englunds tidigare alster där intima interiörer övergår ”gränslöst” in i spektakulära naturlandskap, som fjällandskap och liknande. Gränslandet mellan rummet och landskapet blir svårt att urskilja i dessa verk och skapar en lika surrealistisk såsom meditativa upplevelse. I utställningen Rotskott finns inte interiörerna kvar på samma sätt utan nu har handlingarna flyttat ut mot sjöar, tjärn och skog. Människor har själv tagit sig en mer betydande plats som rollfigurer i de nya kompositionerna, rent kroppsligen eller genom en av deras viktigaste attribut, boken. Men några ledsagare verkar inte dessa personer vara och böckerna är vild utspridda och på väg att återtas av naturen. Konstkritikern Anders Olofsson har beskrivit de människor som befolkar Englunds tavlor så här: ” Personerna tycks sysselsatta med något viktigt, men de söker inte vårt sällskap. Tvärtom vänder de sig bort, skyr vår blick. Det är inte meningen att vi skall identifiera oss med dem eller med deras livssituationer. I stället bjuds vi in att spegla oss i deras tillvaro för att kanske till sist upptäcka oss själva. ”

 

Samira Englund är född i Stockholm men bor och arbetar i Rengsjö. Englund tog sina konstnärliga utbildningar hos Göteborgs konstskola och Goldsmiths, University of London. Efter utbildningar har Englunds konst visats på många separata och grupputställningar över större delen av landet. Hon har tilldelats åtskilliga offentliga gestaltningsuppdrag och stipendier. Englunds verk är representerad i ett flertal offentliga konstsamlingar i landet, där ibland Bollnäs Kommun, Region Gävleborg, Statens Konstråd, m.m.

 

Max antal besökare till Bollnäs Konsthall är åtta personer.

Varmt välkommen! Fri entré!

 

 
 
 


bollnasstaden webb
FÅGELSALEN

 
Bollnässtaden

 

 Mer information >>>

 

Guidning av utställningen Bollnässtaden

 

166 005 personer besökte Bollnäs i juni-juli 1929. Hur kommer det sig att alla ville till Bollnäs då? Jo det var ju bland annat invigning av Bollnäs Museum fast även Bollnäsutställningen med cykellopp och Husmödrarnas- och Järnvägsmännens dag. Inte ville man missa det? Det kom fulla tåg från Stockholm. På tal om tåg så fanns det ett blåbärståg från Bollnäs till Kilafors tidigare. Hur kom det sig?

Boka en guidning eller kom till entrén vid museet klockan 14 på måndag, tisdag och onsdagar fram till 3 augusti.


Onbacken webb

Guidning på Onbacken
 
Onbacken eller Hels Akropolis? Välkommen på guidad tur!

Visste du att när Jesus gick i sina sandaler i Galileen så fiskade Bollnäs förfäder från Onbacken. Eller att ett tag kallades Onbacken för Hels Akropolis dvs. Gudinnans Hels tempelplats och att det var från vikingatiden. Lönen till ”kararna” för utgrävningen 1923 kostade hela 1417:60 kronor. Du kan besöka gravarna där våra förfäder och förmödrar fortfarande ligger.

Boka en guidning eller kom till entrén vid museet
klockan 12 varje måndag
och onsdag fram till 3 augusti.
Bokade visningar övrig tid 

Tomas Burvall
0278-253 26

 
Visningar kan bokas även på övriga tider.
Skolklasser har alltid kostnadsfria visningar hos oss - men boka tiden! 
HÄR HITTAR DU OSS
 
Adress: Odengatan 17, 821 43 Bollnäs
 

staticmap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptionen
konsthallen

Bollnäs museum & konsthall
Odengatan 17
821 43 Bollnäs

Skicka e-post
0278-253 26