Grooming innebär att en person i sexuellt syfte tar kontakt med dig som är under 15 år. Där personen vill att du ska visa dina bröst, ditt kön eller din rumpa. Eller du ska skicka nakenbilder på dig själv. Att du ska göra sexuella handlingar mot dig själv. Som personen kan se i sin webbkamera. Så får ingen göra. Det är grooming. Det är förbjudet. Brottsligt. Det är våld. Allt slags våld mot barn är brottsligt. Även om du gjort det personen vill så har du inte gjort något brottsligt. Men du kan ändå må dåligt av det. Vara rädd. Eller skämmas. Tycka att det är pinsamt. Tänka att du får skylla dig själv som gjort det. Personen kanske säger att hen ska berätta om vad du har gjort. Hotar dig. Eller säger att hen ska visa nakenbilderna för kompisar eller dina föräldrar. Det är fel.
Lyssna inte på vad personen säger. Den som gjort såhär mot dig har gjort fel. Det som personen har gjort är brottsligt. Även om det kan kännas svårt att berätta om det som hänt så är det bra att berätta för någon som du känner dig trygg med. Din mamma och pappa, ett syskon, polisen, kurator, skolsköterska, lärare eller en kompis förälder. Eller någon annan. Att uppleva våld eller bli utsatt för våld är en dålig hemlighet. Du får och ska alltid berätta om det för någon som du litar på. Även om det kan kännas jobbigt eller pinsamt gör det ändå. Det är viktigt.

Du ska vara försiktig med personer som du aldrig har träffat och bara känner via nätet. Vänta med att berätta saker som är privata. Skriv inte saker som är privata. Tala inte om vart du bor. Eller vilken skola du går i. Tala inte om ditt telefonnummer. Eller ditt personnummer. Bestäm ingen träff. Lär känna personen först. Så att du vet att det är en riktig kompis och inte en groomare.
Om personen säger att hens webbkamera är sönder så är det ett tecken på att du ska vara försiktig. Då kan du inte se om personen är vuxen eller ett barn. Även om personen skickar ett fotografi så kan det vara någon annan än den personen. En person som groomar vill att du skickar fotografier på dig själv. Eller vill att du ska ha din webbkamera på. Vill att du ska visa din kropp. Dina bröst, ditt kön eller rumpa. Säger att du ska göra saker med din kropp. Jobbiga saker. Personen vill att ni ska ha en ”hemlighet”. Som du inte får berätta för någon. Ingen får göra så mot dig. Ingen får tvinga dig göra så mot dig själv. Om någon gör såhär är det grooming. Det är förbjudet. Brottsligt.
För om du chattar med en person på nätet. Som säger att hen vill vara din kompis. Men som vill att du ska göra något som känns konstigt. Gör dig orolig. Hotar dig. Tvingar dig att göra saker. Säger att hen ska berätta om det för en annan kompis eller för din mamma och pappa. Saker som kanske inte ens har hänt. Något personen bara hittar på. Eller saker som har hänt. För att få dig göra något du inte vill. Då är det fel. Riktiga kompisar ska bry sig om dig. De ska inte skada eller göra dig illa. Då är det ingen kompis utan en dålig person som är dum. Som vill dig illa. En groomare.

En person som groomar luras. Personen vill att du ska lita på hen. Visar att hen bryr sig om dig. Säger att du är fin, söt eller andra saker som kan kännas bra. Låtsas lyssna på dig. Låtsas bry sig om dig. Vill veta dina viktigaste hemligheter. Även det som är privat. Berömmer dig. Kanske lockar dig att göra saker. Utnyttjar sedan vad du har sagt eller gjort för få dig att fortsätta. Så får ingen göra mot dig. Då är det grooming. Det är förbjudit. Brottsligt.
Det finns särskilda poliser som jobbar med att leta groomare. Om du blivit utsatt ska du spara chattar och meddelanden från den som groomat dig. Ta en skärmdump. En vuxen som du litar på kan också hjälpa dig. Släng inte bort chattar och meddelanden. Rensa ingenting i din dator, mobil eller i din surfplatta. Då kan polisen hitta igen vad som skrivits. Det är viktigt att polisen får bevis på vad som har hänt så att groomaren slutar. Du kanske har skickat nakenbilder, skrivit saker eller någonting annan som kan kännas jobbigt att visa? Lita på att polisen är van att se sånt. Att läsa sånt. Det är deras jobb. Det finns ingenting som du behöver vara rädd för. Du har inte gjort någonting som är fel. Det är den som groomat dig som har allt ansvar. Polisen vill och kan hjälpa dig. Det är vanligt att må dåligt om man blivit utsatt för grooming. Det finns flera som kan hjälpa dig. Du kan prata med din mamma och pappa. Skolkurator, mentor, ungdomsmottagning eller någon på socialtjänsten.

För dig som är vän med någon som blivit eller blir groomad. Bär inte hemligheten! Du både ska och får berätta om den för någon vuxen. Grooming är förbjudet, brottsligt, det är våld. Den som groomar ska genast sluta. Ingen kan bestämma att du inte får berätta. Inte ens din vän. Du bestämmer själv. Ansvaret är inte ditt att bära. Det är en dålig hemlighet. Myndigheter har ansvar för att hjälpa din vän, t ex så kan socialtjänst och polis göra det.

För dig som är vuxen
Grooming innebär att någon i sexuellt syfte tar kontakt med ett barn under 15 år. Groomare befinner sig där ditt barn är. På nätet. Ditt barn utsätts där det borde känna sig som allra tryggast, i sitt hem och i sitt eget rum. Bakom stängda dörrar. Utan att du vet om att det händer. Alla barn kan utsättas oavsett könstillhörighet. Vad du som förälder kan göra är att lära dig mer om barnens sociala plattformar. Hur fungerar de? Hur ser samspelet på plattformen ut? Fråga barnet om hur det är på nätet precis som du frågar hur det gått i skolan eller på träningen. Hur var det på nätet idag? Vilka träffade du där? Ta del av vilka plattformar barnet är på. Kolla upp, tillsammans med ditt barn, vilken profil barnet har på sina olika konton. Där ska inte finnas mobilnummer, skola, e-postadress, var barnet bor eller i vilken skola barnet går. En person som vill grooma ett barn kartlägger barnet, vilka kompisar barnet har och på så sätt vinner de barnets förtroende. Ett barn luras att tro att de chattar med någon som är kompis med någon annan som de känner. Berätta för ditt barn om grooming. Vad det är och hur det går till. Diskutera grooming med andra föräldrar. Skuldbelägg inte barnet. Det är aldrig barnets fel att ha blivit utsatt för grooming. Ansvaret ligger alltid hos den person som utsatt barnet.

Att ta ifrån barnet sin mobiltelefon, surfplatta eller dator löser ingenting och utgör inte ett skydd för ditt barn. Tillgång till sociala medier finns hos kompisar, i skolan, i biblioteket etcetera.
Lär istället ditt barn goda och sunda nätvanor, hur de kan skydda sig på nätet på precis på samma sätt som du berättar för ditt barn hur det ska skydda sig ute i samhället. Ingen behöver ha tillgång till sin surfplatta, mobil och dator dygnet runt. Inte ditt barn heller. Bestäm hur och när det är okej med skärmtid. Använd väckarklockan istället för mobilen för att komma upp i tid på morgonen.

 

Stiftelsen Aktiv skola har publicerat en informativ film om grooming ”Jag tror att jag är lite kär i dig” . Filmen är baserad på verkliga händelser. Du ser den här: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vill du veta mer om grooming
Dags att prata om
BRIS Brott mot barn
UMO om grooming
Surfa lugnt
Polisen -skydda dig mot grooming
Rädda barnen -så pratar du med ditt barn om grooming
Rädda barnen - Nätsmart handbok

 

Hitta hjälp – hit kan du vända dig
Socialtjänsten barn och unga
Socialtjänstens öppenvård
BIG -stödgrupper för barn
Ungdomsmottagningen
Polisen

ECPAT har en stödlinje för barn och unga: ECPAT
Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL För dig under 18 år.

Telefon: 020-112 100 (Gratis-du behöver inte berätta vad du heter om du inte vill)
Öppet 9-16 måndag-fredag
Man kan även maila in frågor och funderingar

 

Alla människor har rätt till en våldsfri vardag. Att bli utsatt för grooming är en kränkning av de mänskliga rättigheterna och den som groomar begår en brottslig och avskyvärd handling mot dig.
Så här behöver du inte ha det. Det finns hjälp att få. Vi vill hjälpa dig.


Kontaktuppgifter:
I en akut situation ring alltid 112
Sjukvårdsupplysningen 1177

Socialförvaltningens Individ och familjeomsorg – öppettider och kontakt
Måndag, tisdag, torsdag och fredag: 8.00-12.00 och 13.00-16.00
Onsdag: 8.00-12.00 och 13.00-14.30
För information kan du ringa receptionen på telefon 0278-251 90. Alla socialsekreterare nås också via kommunens växel 0278-250 00.

Telefontid reception:
Måndag, tisdag, torsdag och fredag: 8.00-12.00 och 12.30-16.30
Onsdag:8.00-12.00 och 12.30-14.30
E-post adress är: social.forv@bollnas.se

Polisanmäl alltid det som väcker ditt barn eller din egen misstänksamhet om grooming.
Ring 114 14 eller maila till itbrott.desk.noa@polisen.se.
Anmäl också till den sajt/plattform där groomingen skedde.
Det är viktigt att anmälan sker så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid.
Spara information som chattar och meddelanden som skärmdumpar eller på annat sätt. Spara även uppgifter om användarnamn och visningsnamn för både den som groomat ditt barn och ditt barns konton. Radera ingenting!

Panik! Lämna sidan