Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Konsthallen visar flera konstutställningar varje år. I museet på övervåningen visas utställningen Bollnäsbarnen. Här finns även en ateljé för skapande.

Bollnäs museum och konsthall ligger på Odengatan 17 nära resecentrum.

Hiss finns i byggnaden. Hissen hittar du till höger om entrén, runt hörnet.

Bollnäs museum och konsthall har öppet för allmänheten tisdag-fredag 11-15 samt lördagar 11-14 när det är utställningar i konsthallen. Information om utställningsperioder finns under flikarna Aktuell och/eller Kommande utställning. Välkommen till oss!

Fri entré!

Mer information kommer.

Lasse Arvidsson och Karina Lundgren - AQUA en vattensamling
Fotografi
14 oktober-10 november

Stanley Lorentzon och Sture Collin
Skulptur och Måleri
2 december-5 januari

Vi har en ateljé för skapande. Här kan du gå på workshops och kurser i olika hantverk och tekniker. Ateljén finns på våning två och har plats för 12 personer.

Vi har även en mindre ateljé med inspirerande material och verktyg. Här finns plats för 4-6 personer.

  • Under kommande aktiviteter och evenemang längst ned på denna sida kan du se vilka workshops som är på gång.
  • På sidan Våra kurser hittar du kulturskolans aktuella kurser i hantverk och skapande.

Bollnäsbarnen är namnet på museets nyutvecklade historiska utställning. Den utgår från livet i Bollnässtaden kring sekelskiftet 1900 med fokus på barn och unga. Kom och upplev sekelskiftet med dina sinnen och lös olika kluriga uppdrag. Ett roligt utflyktsmål för hela familjen!

Museet är öppet för allmänheten när konsthallen har öppet och har en aktuell utställning. Information om utställningsperioder finns under flikarna aktuell utställning och kommande utställning.

Skolor har möjlighet att boka besök och visning av Bollnäsbarnen utöver ordinarie öppettider. Kontakta museipedagogen för överenskommelse om tid och upplägg!

Museet ritades av arkitekten Carl Bååth. Huset byggdes av Bollnäs Hembygdsförening till den stora Bollnäsutställningen 1929.

Utställningen visade industri, hantverk och konst. Totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under sommaren då den var öppen.

I byggnaden fanns från början ett biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ett bibliotek.

1970 köpte Bollnäs kommun museet och flera andra verksamheter flyttade in i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg. Han hade sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigdes museet med Bollnäs konsthall i entréplanet efter en renovering invändigt.

Välkommen på besök!

Visar 1 av 1 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 september 2023 kl. 10.44

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot