Äldre
Målet för äldreomsorgen i Bollnäs kommun är att ge äldre personer möjlighet att leva ett så normalt och självständigt liv som möjligt.
Kommunens stöd genomsyras av inflytande och ett
hälsofrämjande synsätt där självbestämmande och integritet genomsyrar planeringen av stödet.
Program för äldreomsorgen i Bollnäs kommun
I Bollnäs kommun är äldreomsorgen en viktig del av vardagslivet framför allt för dem som själva behöver vård och omsorg men även för alla anhöriga som finns runt de äldre och för alla medarbetare som arbetar i verksamheten.
Programmet för äldreomsorgen i Bollnäs kommun innehåller, utöver bakgrund och nuläge, ett antal prioriterade utvecklingsområden med ett antal ”att göra punkter”. Nedan följer en kort beskrivning av det styrande dokumentet.
Utmaningar och möjligheter
Bollnäs har många äldre invånare och antalet personer över 80 år förväntas öka med 900 fram till 2036. Detta innebär stora utmaningar och möjligheter för kommunen.
Programmets syfte
Programmet för äldreomsorgen för 2024–2029 ska hjälpa kommunen att planera, organisera och utveckla äldreomsorgen. Programmet ska användas i både den övergripande kommunala planeringen och i socialnämndens arbete.
Utgångspunkt i lagstiftning och forskning
Programmet bygger på lagar och den nationella kvalitetsplanen för vård och omsorg. Det tar även hänsyn till aktuell forskning, kommunens mål för hållbarhet, trygghet och värdighet, samt lokala behov och förutsättningar.
Framtiden
Programmet gäller för de kommande sex åren, men tänker också långsiktigt. Politiska beslut ska följa programmets mål och integreras i både verksamhetsplaner och budgetar.
Programmet ska också ge invånarna och andra intressenter en tydlig bild av kommunens visioner och planer för äldreomsorgen. Det inkluderar hur vi möter den demografiska utvecklingen med teknik och digitalt stöd, samt hur våra insatser relaterar till samhällets utveckling och tjänster på den öppna marknaden.
Hitta snabbt
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 juli 2024 kl. 11.56
Tyck till om sidan
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: