Stöd till barn och ungdom

Du som ung har rätt att må bra och känna dig trygg. Du ska alltid få hjälp om livet är jobbigt eller om någon gör dig illa. På den här sidan finns tips och information för dig som önskar stöd eller någon att prata med.

Vid en akut situation ring alltid 112

Stöd och hjälp i Bollnäs

Du kan få hjälp och stöd från oss som jobbar på kommunen. Du kan alltid kontakta socialtjänsten eller ungdomsmottagningen om du behöver hjälp eller någon att prata med.

I filmen nedan får du svar på vad soc är och gör!

Du som är 15 år och äldre kan själv kontakta oss via vår e-tjänst:

På ungdomsmottagningen kan du som är mellan 13 och 23 år få hjälp och stöd om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Mer information och kontakt till ungdomsmottagningen i Bollnäs

Genom elevhälsan har du som elev i skolan tillgång till:

  • skolsköterska
  • skolläkare
  • skolkurator
  • skolpsykolog
  • specialpedagog

Kontakta din skolsköterska eller skolkurator på din skola för stöd och hjälp.

Vi arbetar med stödjande insatser till familjer med barn och ungdomar, 0-18 år, där man efter kontakt med socialsekreterare kommit fram till att det finns problem i såväl kommunikation som relationen inom familjen.

För mer information om vilken hjälp du kan få, ta kontakt med receptionen på Individ- och familjeomsorgen på telefon 0278-251 90

På sidan Koll på soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du få svar på dina frågor om vad soc/socialtjänsten är för något och vad du kan få hjälp med.

Socialtjänsten i Bollnäs kommun deltar årligen i den nationella brukarundersökningen som samordnas av SKR (Sveriges kommuner och regioner).

Undersökningen är anonym och genomförs i hela landet under september/ oktober vid möte med socialtjänsten. Svaren är viktiga för att vi ska kunna utveckla och förbättra kontakten och stödet till dig.

För frågor och mer information kontakta ansvarig enhetschef.

Resultat brukarundersökning 2022 Barn och unga 13+(PDF) Pdf, 386.9 kB.
Resultat brukarundersökning 2022 Barn och unga - vårdnadshavare (PDF) Pdf, 386.5 kB.

Andra som kan hjälpa och ge stöd

Det finns många andra organisationer som kan ge dig hjälp och stöd. Här har vi samlat stödlinjer, chattar och annan bra och viktig information.

Kom ihåg att du alltid kan vara anonym när du ringer eller chattar!

Om du som är under 18 år behöver stöd kan du höra av dig till Bris. Här kan du få prata med en kurator som är utbildad i och van vid att prata om känslor, tankar och hur en har det.

Det finns flera sätt att få kontakt med en Briskurator. Välj det sätt som känns bäst för just dig. Vi har alltid öppet - även på natten.

Kontaka Bris via telefon, chatt eller mejl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (du kan vara anonym)

Röda korsets ungdomsförbund har en chattjour där du som ungdom kan chatta anonymt med en jourhavande kompis.

Genom jouren kan du prata om sorg, sex, ensamhet, oro, missbruk, din familj, betyg, ätstörningar eller kanske behövs bara en tröstande röst.

Alla som svarar är unga, och du som chattar kan vara helt anonym.

Chatta med Jourhavande kompis på www.jourhavandekompis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag-fredag 18.00-22.00
Lördag och söndagar 14.00-18.00

Maskrosbarn finns till för dig som har en förälder som dricker för mycket, tar droger, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för psykiskt eller fysiskt våld. Du som är 13–19 år kan chatta och få råd och stöd.

Information och chatt på Maskrosbarns webbplats Länk till annan webbplats.

Självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är till för dig som går i tankar på att ta ditt liv. Linjen är öppet dygnet runt och du kan ringa, mejla eller chatta anonymt med volontärer. Samtalen är gratis utöver din telefonoperatörs öppningsavgift.

Chatta med självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefonnummer 901 01.

UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. På sajten finns information om sex, hälsa och relationer och möjlighet att ställa anonyma frågor till personal som jobbar på ungdomsmottagningar.

Det finns även bra tips på vad du kan göra om du mår dåligt.

Besök www.umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tilia är en organisation som jobbar för ungdomars psykiska hälsa. De finns för dig som är ung och behöver någon som lyssnar.

Tilias webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mina Rättigheter är en webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Rättigheterna står i barnkonventionen. De gäller för alla upp till 18 år. Här kan du få hjälp att förstå vilka rättigheter du och alla andra barn har, varje dag runt om i hela världen.

minarattigheter.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungarelationer.se ger stöd och information till dig upp till 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Det kan vara pågående eller ha hänt tidigare.

ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kärleken är fri är en stödchatt för dig mellan 12-25 år som behöver stöd eller hjälp och har frågor om allt kring rättigheter, våld, hedersförtryck, begränsningar och tvångsäktenskap. Du som chattar är anonym och den du pratar med har tystnadsplikt. Det kostar inget att chatta.

Till Kärleken är fri stödchatt Länk till annan webbplats.

Barn och unga som har varit med om brott har rätt att få information
På nedanstående länk finns information om vad som är brottsligt, hur man kan känna om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här får man också veta vad som händer om man anmäler eller om det blir rättegång. Klicka dig vidare till: Jag vill veta - allt om dina rättigheter vid brott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På sidan Koll på soc kan du få svar på dina frågor om vad soc/socialtjänsten är för något och vad du kan få hjälp med.

Koll på soc:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 februari 2024 kl. 11.33

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: