Ungdomar, alkohol och droger

Här hittar du stöd till tonårsföräldrar gällande ungdomar, alkohol och droger.

Tonåren är den tid i livet då man bryter sig fri från föräldrar och börjar finna sitt eget liv. En tid som präglas av osäkerhet, nyfikenhet och ibland dåligt omdöme.

Under den här tiden är det många ungdomar som provar droger och andra berusningsmedel. Droger innefattar både narkotika och alkohol.

 • Narkotika, eller knark som det också kallas, är förbjudet att inneha, förvara, använda, framställa (till exempel odla), köpa och sälja.
 • Alkohol är olagligt att sälja eller erbjuda till personer under 20 år, med undantag för barer och restauranger där det är 18-årsgräns.

Konsekvenstänkandet är inte fullt utvecklat förrän i 25-års ålder. Det är därför lätt att testa förbjudna saker som verkar spännande, som till exempel alkohol och droger.

Det kan vara ganska jobbigt att vara förälder till en tonåring, därför måste du som förälder ibland vara lite jobbig tillbaka och sätta gränser.

Ungdomar som har föräldrar som sätter gränser dricker mindre eller inte alls. Ju tydligare du är med dina gränser desto lättare gör du det för din tonåring.

Exempel på gränser:

 • Klockslag att vara hemma på kvällen.
 • Inte bjuda på alkohol hemma.
 • Inte köpa ut alkohol.

Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och
värderingar kring alkohol, droger och andra berusningsmedel som du förmedlar till ditt barn.

Visa intresse och försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det
naturligt och odramatiskt att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika och sex. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

Undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol och droger och var inte dömande om ditt barn druckit eller gjort något annat farligt.

Kommunikationen ska präglas av respekt och tolerans. Undvik att moralisera och håll dig till fakta.

Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Om du köper ut två cider så borde väl din tonåring vara nöjd med det? Och du får dessutom bra koll på hur mycket han eller hon kommer att dricka på festen. Nä, så fungerar det tyvärr sällan i verkligheten. Ofta är det snarare så att tonåringar inte nöjer sig med det lilla de fått.

Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.

Bjuda hemma? (iq.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Droger och andra berusningsmedel

Du som förälder eller anhörig kan genom att våga prata om de konsekvenser som droger och andra berusningsmedel kan ha för personer, anhöriga, miljön och samhället i stort bidra till stor skillnad.

Droger och berusningsmedel som blir allt vanligare bland ungdomar är till exempel:

drugsmart.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta del av kunskap, artiklar och frågor och svar om alkohol, droger, berusningsmedel, dopning, tobak och spel. Drugsmart drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Som förälder kan det vara svårt att ha koll på de droger som förekommer bland unga, därför listar vi vanliga tillbehör och tecken på droganvändning (Källa: Föräldraskola om droger på polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Om du upptäcker något av följande kan det betyda att ditt barn använder droger:

Rullpapper

Rullpapper, till exempel märken som OCB och Rizla, används för att rulla egna cigaretter. När man rullar en joint blandar man hasch eller
marijuana tillsammans med tobak i ett papper och rullar ihop det för att kunna röka det. Hittar du rullpapper hos ditt barn fnns risken
att barnet röker cannabis. Pappret säljs över disk i affärer där tobak fnns och det fnns ingen åldersgräns för att köpa pappret.

Redline-påsar

Redline- eller zip-påsar är små, genomskinliga plastpåsar. Narkotika förvaras ofta i påsar, gamla snusdosor, kuvert, ciggarettpaket eller
tuggummipaket.

Grinder

Grinder är ett verktyg som används för att smula sönder cannabis. Grinder fnns i materialen metall, trä eller plast. En grinder har ofta rund form och tillverkas i två eller fyra delar. Cannabissmulorna läggs i ett rullpapper och rullas till en joint.

Digital våg

Säljare använder en digital våg för att väga narkotika. Även köpare kan använda digitala vågar för att kontrollera så mängden stämmer. Leta efter rester av narkotika på vågen.

Cigarettpaket

I cigarettpaket kan färdigrullade eller halvrökta joints gömmas. Joint är en cigarett som innehåller cannabis.

Tuggummipaket

Tuggummipaket är ett annat gömställe för narkotika. Många tuggar också tuggummi eller använder parfym för att dölja lukt.

Kuvert

Hittar du ett vadderat kuvert i ditt barns rum skulle det kunna vara ett tecken på att narkotika har beställts via internet och levererats via posten. Fråga var kuvertet kommer ifrån.

Enkla telefoner

Langare använder enkla telefoner i kontakt med köpare. Langare är en person som olagligt säljer droger (kan också kallas för becknare). En större mängd simkortshållare kan också ha koppling till narkotikahantering.

Kontakt med säljare

En langare kontaktas ofta via sms eller sociala medier. Ungdomar använder även krypterade appar som Wickr, Whatsapp och Signal. Langaren vill helst ha kontanter, men kan ta betalt via Swish.

Märker du att ditt barn har kontakt med främmande personer, eller har swishat till okända nummer, kan det vara ett tecken på att ditt barn
har kontakt med en langare. Beställs narkotika över internet sker betalningen ofta via en digital kryptovaluta som kallas för bitcoin.

Droger i skolan

De som säljer droger kontaktar ofta unga som går i skolan. Elever kan sedan sälja droger till andra elever och många gånger sker kontakten utan att skolpersonalen vet om det.

Elever vet ofta vilka personer som säljer droger på skolan men polisen har svårt att få information från dem. Unga personer kan dras in i att sälja droger för att de vill tjäna pengar.

I början kan det vara spännande, tills de blir tvingade och har svårt att backa ur, kanske på grund av skulder eller eget missbruk.

Generella tecken på droganvändning

 • Ditt barn bryr sig inte om skolan.
 • Ditt barn är trött på morgonen.
 • Konstiga meddelanden på telefonen eller i datorn.
 • Nya och okända kompisar.
 • Pengar försvinner.
 • Ditt barn skickar pengar till okända nummer.
 • Ditt barn beter sig hemlighetsfullt.

 • Ställ frågor och prata med ditt barn.
 • Var vaken när ditt barn kommer hem.
 • Lukta! Parfym och tuggummi kan dölja doft.
 • Var uppmärksam på om ditt barn använder ögondroppar. Ögondroppar döljer röda ögon som kan uppstå om barnet röker cannabis.
 • Håll koll på ditt barns sociala medier.
 • Håll koll på vad ditt barn köper för sin vecko- eller månadspeng.
 • Prata med andra föräldrar och hjälp varandra att hålla koll, kom överens om gemensamma regler för era barn.
 • Prata med din tonåring om inställning till alkohol, fester och att vara ute sent på kvällarna.
 • Föregå med gott exempel, refektera över dina egna alkoholvanor.
 • Var beredd att åka iväg under kvällen om något skulle hända.
 • Ring polisen om något händer. Är det akut ring 112, om inte ring 114 14.

De senaste åren har antalet motorburna träffar ökat. Träffarna sker ofta sent in på nätterna på stora parkeringsytor med hög musik och lockar till sig många tonåringar och unga vuxna, men även barn.

Polis och socialtjänst vittnar om att det inte är ovanligt att väldigt unga personer, barn i 12–13 års åldern, vistas på epa-träffarna.

Riskmiljö

Träffarna grundar sig ofta i ett verkligt motorintresse, något som kan ses som positivt och en kul hobby för ungdomar, men det finns också en baksida.

 • Träffarna kan vara en riskmiljö för barn och unga eftersom det ofta förekommer alkohol och droger.
 • Det finns ibland också vuxna deltagare vid träffarna som inte är lämpliga för barn och unga att umgås med.

Det är viktigt att du som förälder är medveten om detta för att kunna bedöma om det verkligen är en lämplig miljö för din ungdom.

Prata med ditt barn/din ungdom om riskerna kopplat till motorburna träffar.

Stöd till dig som tonårsförälder

Om du känner att du behöver stöd i din roll som förälder kan vända dig till socialtjänsten via vår e-tjänst. Via länkarna hittar du andra stöd till dig som tonårsförälder.

Vid akuta lägen ring alltid 112.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 mars 2023 kl. 11.28

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot