Bli kontaktperson/fritidskompis

Som kontaktperson är du främst en medmänniska till en person som behöver en trygg kontakt att kunna umgås med.

Det lilla gör ofta stor skillnad. Det kan handla om att ta en promenad, och att göra trevliga saker tillsammans.

Många som är kontaktperson beskriver att det berikat deras liv då de fått göra stor skillnad för någon annan. Kontaktpersoner behövs till både ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.

Att bli kontaktperson är ett uppdrag för dig som har hjärterum och lite tid över.

  • Att vara kontaktperson innebär att man är en medmänniska/kompis för att minska den sociala isoleringen som lätt kan uppstå när någon har en funktionsnedsättning.
  • Att vara kontaktperson innebär att man underlättar för den funktionsnedsatte att leva ett självständigt liv och komma ut och träffa andra människor.
  • Att vara kontaktperson kräver ingen särskild yrkeskompetens. Däremot krävs ett stort personligt engagemang och intresse att hjälpa och stötta andra människor.
  • Att vara kontaktperson fungerar som ett ”vanligt” vänskapsförhållande.

Du och brukaren kommer överens om vilka aktiviteter som ni ska göra tillsammans. Det kan handla om att gå på bio, ta en promenad, fika på stan, gå på badhuset/stranden, hemmakväll med film, baka eller laga middag.

Det finns inte krav på körkort eller tillgång till egen bil. Du som kontaktperson har ingen skyldighet att använda din egen bil när du utför ditt uppdrag. Vid aktiviteter betalar var och en sina egna utgifter.

Ja. Det innebär att den som har eller haft uppdrag inte får berätta om den person som de är eller har varit ett stöd för.

För den som blir kontaktperson för ett barn med funktionsnedsättning krävs ett registerutdrag från Rikspolisstyrelsens belastningsregister.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 mars 2022 kl. 09.16

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: