Tips på utflyktsmål

Äntligen är hösten här - den perfekta tiden att upptäcka vår vackra natur och vara ute i friska luften.

I Bollnäs kommun finns såklart många fina vandringsleder och utflyktsmål, både nära centrum och en bit utanför. Ta en dagstur med nära och kära eller vandra hela helgen och sov ute. Ut och njut i vår fina natur och våra vackra milsvida utsikter över Hälsinglands blånande berg.

Här är tips på några trevliga utflyktsmål och vandringsleder.

Flottarleden 
Vandringsleden längs med Runemo-Sörängs passar hela familjen, är 7 kilometer lång med fina utsiktsplatser och med möjlighet att grilla och fiska. Badbryggor finns efter leden. Möjlighet att övernatta finns i Flottarkojan.
Vägbeskrivning: Söräng, en mil väster om Bollnäs längs riksväg 50. Vandring med guide som berättar om flottningens historia kan förbokas.

Läs mer på Flottarleden

Finnskogsleden (35 km)
Cirka 35 kilometer rundvandringsled genom vildmark och kulturhistoriskt intressant platser. Passerar gamla fäbodar, skogshuggarkojor och många fina fiskevatten. I Blybergsbo finns en avstickare på 4,5 kilometer fram till Belsbo.

Karta finns att köpa på Bollnäs turistbyrå.

Läs mer om Finnskogsleden

Hälsingeleden (16 mil)
Längre vandringsled genom Hälsingland.
Leden är cirka 10 mil och sträcker sig från Mosjön vid Gästrikegränsen till Harsa i Järvsö. Längs norra delen Bollnäs-Harsagården, cirka 5 mil, finns vindskydd och raststugor för övernattning. För södra delen Bollnäs-Mosjön, där sträckningen delvis går längs väg, rekommenderas tält. Ett fåtal vindskydd finns.

Just nu pågår ett projekt för att bygga 85 vindkraftverk i Åmot-Lingbo och Tönsen. Arbeten i området kommer att pågå fram till sommaren 2020, och under denna tid är tillgängligheten till området begränsad. Under byggnationen finns risker såsom transporter och den tung trafik, sprängningar på flera platser under främst 2018. Infoskyltar, varningsskyltar och stoppskyltar kommer att sättas upp och dess skyltar ska respekteras och passeras på eget ansvar. Mer information om vindkraftbyggnationen. Det är förenat med livsfara att vistas invid vindkraftverk när det är åskoväder.

Läs mer om Hälsingeleden.

Galvån
Galvån, som rinner från Galvsjön till Ljusnan, vid Röste, är den största och mest värdefulla av Ljusnans biflöden. Med sina drygt 100 m i fallhöjd på en mils sträcka, utgör den en sällsynt och riksintressant miljö så här långt söderut i landet. Här finns även en livskraftig utterstam, ett värdefullt be­stånd av öring, ett rikt fågelliv samt intressanta växtlokaler för bland annat Kung Karls spira.

En enklare väg följer ån mellan Galvsjön och Nyfors. Längs stigen nedströms rastplatsen vid Nyfors växer Kung karls spira och här kan du också ta ett dopp i ån. I ån finns harr och öring. 

Gratis kartfolder för naturreservatet finns på Bollnäs Turistbyrå.

  

Bolleberget 
Bolleberget är ett välbesökt friluftsområde i närheten av Bollnäs centrum.

Vid Stora Bolleberget finns ett spårsystem och ett välutvecklat nät av stigar och vindskydd. Allt för att på bäst sätt upptäcka området. Oavsett om du vill vandra, springa eller cykla så finns det möjligheter att ta sig runt och upp på berget. Runt den vackra Bolletjärnen går en vandringstig. Bolletjärnen är reservatets naturliga centralpunkt och vid stranden finns vindskydd och grillplatser. 

Vill man njuta av de fantastiska vyerna som Bolletoppen har att erbjuda kan man enkelt ta sig upp med bil via väg på baksidan av berget.

 

Kölberget
Naturvårdsområde utanför Kilafors.

På 322 meters höjd, ca fem km söder om Kilafors ligger detta naturvårdsområde med en omväxlande natur och vildmark, som bland annat innehåller gammelskog, bäckraviner, våt och -hällmarker.

Följer man Hälsingeleden får man uppleva mycket av Kölbergets skiftande natur. Lägg märke till hur naturen plötsligt förändras vid Högsta kustlinjen. Från bergets topp har du en vacker utsikt över dalgången. Rönningstugan hålls öppen under hela året, där kan du rasta.

Gratis kartfolder för naturreservatet finns Bollnäs Turistbyrå. 

Tjuvberget
Berg med storslagen utsikt och varierande skog. Det långsträckta och delvis branta berget, Tjuvbergetligger huvudsakligen i nordsydlig riktning och höjer sig som mest 210 m ö h. Området är mycket varierat med stora höjdskillnader och olika skogstyper. Från toppen har man en vacker utsikt över Ljusnan och Hälsingeskogarna. Tjuvberget ligger ca fem km söder om Bollnäs och strax sydväst om sjön Övra Herten.

Hälsingeleden passerar över berget.

Gratis kartfolder för naturreservatet finns på Bollnäs Turistbyrå.

 

Här kan du läsa mer om naturupplevelser i kommunen. 

Kontakta Bollnäs Turistbyrå för mer information.
Telefon: 0278-258 80
Adress: Kulturhuset, Odengatan 17B, 821 43 Bollnäs