Månadens utställare i Smôgan - Marcus Florén Andersson

Föreläsningar och utställningar
Månadens_utställare_-_Marcus_Florén_Andersson_FB
Datum: 2020-02-16 06:00 - 19:00

Plats: Kulturhuset Bollnäs

White trash - en installation av Marcus Florén Andersson

3 februari – 28 februari
Smôgan, Kulturhuset Bollnäs

Jag har sedan 2006 bott i flera länder och städer som Uppsala 2006 där jag studerat Expo vid grafiskt utbildningscenter, i Stockholm, på Gran Canaria och i Oslo. Jag är numera bosatt i Oslo, där jag tagit examen från Prosjektskolens första och andra år, 2017-2019.


Tidigare utställningar är bland annat Prosjektskolens sommar och vinterutställning 2017/18 2018/19. Jag har även medverkat genom performance- framträdanden med bandet Dromedar i Norge, i sammanhang som statens höstutställning i Oslo, 2018. Ett samarbete som pågått över tid och startade sommaren 2018 med performance och framträdanden på platser som Kunstneres hus, Kulturhuset, Blitz, och Kafe Hærverk i Oslo samt på Vinterscenen i Porsgrunn i Norge.

Jag har också medverkat i musikvideon till singeln dada finale samt designat kostymerna. I februari 2020 medverkade jag i konceptet open drag stage som ägde rum på Elsker i Oslo, tillsammans med artister från den norska drag scenen.

Jag arbetar i huvudsak med måleri, performance, installation och text. Utanförskap, stigmatisering, och det att vara från en liten plats liksom att skilja ut sig, har format både mig och det jag gör. Genom konstformen drag och karaktären Natrasja Onion får jag utlopp för mina mest galna sidor och kan röra mig inom ett intressant tematisk landskap och ett laddat klimat. Jag fascineras av dikotomin mellan det äkta och det falska, något som kommer till uttryck bland annat i mina arbeten med sammansmältning av akryl och naturmaterial i mitt måleri. Målningarna är abstrakta tidskapslar, där jag hämtar lokalt material som t.ex. sand från älven när jag målade ”Trysil” och där akrylfärgen blandades med älvens vatten. Renlav och smink är andra element jag har använt i mina målningar.

Jag låter mig inspireras av situationer jag befunnit mig i och platser jag vistats på. Orsaken till den stadsspecifika aspekten i mina målerier är att jag i hela mitt vuxna liv bott på flera olika platser och länder och använder mina arbeten för att bli bekant med och förstå en plats, i bland utan att förstå. Jag inspireras också av saker jag ser runt mig i vardagen. Det kan till exempel vara saker i ett butiksfönster eller en teaterföreställning som Änglar i Amerika på Nasjonalteatret i Oslo, 2018. Jag hämtar även inspiration från olika typer av subkulturer och miljöer där jag känner mer eller mindre tillhörighet.

Sociala strukturer och det politiska spelet, media och övervakningen vi frekvent möter i en minst sagt högfrekvent tid påverkar också mina arbeten liksom förändringarna vi står inför och det som sker politiskt runt om i världen. Synen på en individs värde beroende på vilken nivå i samhället den befinner sig på eller vad man ägnar sin tid åt, vilka principer som är våra egna och det som systemet gett oss. Paletterna för mina arbeten varierar år från år och blir som abstrakta tidskapslar.

 

Telefon
0278-255 77
E-post
kulturhuset@bollnas.se
Godkänner du att ditt evenemang publiceras på den digitala skylten på Gärdet?
Nej

 

Alla datum


  • Från 2020-02-03 06:00 till 2020-02-28 19:00
    måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag & söndag