Månadens utställare i Smôgan maj 2020

Föreläsningar och utställningar
manadens-utstaellare-maj-fb
Datum: 2020-05-04 07:00 - 2020-05-29 22:00

Plats: Kulturhuset Bollnäs

Maj månads utställare är fyra personer som alla bor i Bollnäs kommun. De träffas varje vecka i ABF:s keramikcirkel. De har ägnat åtskilliga år till att med leran experimentera och forma vackra saker och bruksföremål, testa tekniker, glaseringsmetoder och färgsättningar. Och alla uttrycker de hur skapandet påverkar dem positivt. Niklas Byström, Anki Johansson Rissén, Katrin Engman och Maria Platzgummer.
 
Niklas Byström
När jag 2009 såg att ABF i Bollnäs hade en kurs i keramik så nappade jag direkt eftersom jag alltid har varit intresserad att testa på keramik och att det dessutom var på hemmaplan. Att gå på keramikkurs är förutom att vara roligt och utvecklande i sig, även ett mycket trevligt sätt att umgås med andra kreativa människor.
Keramiken har gett mig möjligheten att använda och utveckla min kreativitet. Man behöver dessutom inte vara konstutbildad för att få till någotsånär schyssta saker i lera, utan även en glad amatör kan fixa till saker som duger.
Lera har en förmåga att leva sitt eget liv eftersom varje steg i tillverkningen kan ge olika resultat, trots att man tycker man gjort exakt likadant som gången innan. Detta tycker jag är roligt eftersom man inte riktigt vet hur saker ser ut när de äntligen kommer ur ugnen efter sista bränningen.
När jag tillverkar något ska det helst vara ett användbart bruksföremål. Att föremålen får udda utseenden, ibland åt det lite morbida hållet, skadar ju inte heller enligt mig. Det finns så många andra som lever på att tillverka vardagliga föremål, jag tar därför ut svängarna i mitt eget skapande. Min teknik är att jag kavlar leran och formar den över befintliga formar, skapar mönster samt lägger till saker för att få det skapade att sticka ut.
 
Anki Johansson Rissén
Jag jobbar gärna med händerna och har särskilt fastnat för lerans flexibla och mångsidiga uttrycksmöjligheter. På 80-talet gick jag flera keramikkurser, lärde mig dreja och deltog även i en sommarkurs på Hemse folkhögskola på Gotland. Men efter några år med kurser i "Etnografisk keramik" på Etnografiska museet i Stockholm, blev byggd och tummad keramik mer min grej. I samband med mitt jobb som arkeolog på 90-talet, tillverkade jag också kopior av vikingatida keramik som ställdes ut och såldes på Birkamuseet.
 
Efter många års uppehåll fick jag för några år sedan höra talas om ABF:s keramikcirkel i Bollnäs. Nu har den blivit mitt vattenhål i vardagen, där jag kan försvinna bort i lerans magiska värld och för några timmar i veckan glömma tid och rum. Att forma en klump lera skulle jag säga är den bästa formen av mindfulness. Här ägnar jag mig åt att bygga, kavla och tumma fram mina alster, som gärna får spegla 50-talets form- och färgspråk, med en touch av japansk enkelhet.
 
Katrin Engman
I slutet av nittiotalet gick jag som lärling hos keramikern Frank Larsen. Därefter fick jag frågan om jag ville vara kursledare i keramik hos ABF i Bollnäs och det ville jag naturligtvis. Så småningom upptog familjelivet med småbarn och läraryrket min vardag men jag har alltid tänkt att en vacker dag ska jag börja med keramiken igen.
 
Hösten 2018 var det dags. Jag hade fått en plats på en keramikkurs som ABF i Bollnäs anordnade. Jag kände och känner min otroligt ringrostig i mitt skapande och drejningen fungerar inte alls som den gjorde 2005… men det är otroligt roligt att få hålla på med lera igen.
 
De saker som jag ställer ut nu är de som jag gjort under kursen. Jag har ingen speciell linje i det jag gör utan tycker om att använda många olika tekniker tex. kavla, ringla, skulptera och dreja. Dreja är det absolut roligaste och svåraste tycker jag. Det som är så spännande med lera är att den går att forma på så många olika sätt och till så många olika saker men att den samtidigt är utmanande i sina många steg från lerklump till färdigt alster. Jag har en önskan att jag en dag ska kunna ha en liten keramikverkstad hemma så jag kan skapa när jag vill och vad jag vill.
 
Maria Platzgummer
- Min resa med keramiken startade med en kurs i keramik som Frank Larsen ledde, en av länets absolut främsta keramiker och konstnärer.
Att få möjlighet att vara kreativ och få utlopp av den energi som en lerklump kan ge är oerhört befriande och ger oanade möjligheter till skapande. Det som från början är en idé ändras ofta under resans gång då processen med att ringla och bygga ofta tar många lektionskvällar i anspråk. Glaseringen har stor betydelse i hur resultatet sedan blir. Jag tror att mina alster speglar mig, hur jag är som person. Lite ojämn i kanterna, ”jaha…blev det så här nu”, långt ifrån perfekt men ändå ganska ok. Jag skulle önska mer tid än de två timmar/vecka som vi har till förfogande. Dels på grund av att mitt arbete med leran tar tid och för möjligheten att lära mer om glasering.
På ABF:s kvällskurs är vi många som gått flera år, från och till. Det skapar en värme och en trygghet. Ibland är det tyst då alla arbetar med sitt och är inne i sitt eget skapande och ibland är det raka motsatsen, högljutt, stojigt och glatt. Och det är precis så jag vill ha det…
Alltid fri entré!
Välkomna!

Arrangör Kulturenheten, Bollnäs kommun
 

 

Telefon
0278-25577
E-post
kulturhuset@bollnas.se
Godkänner du att ditt evenemang publiceras på den digitala skylten på Gärdet?
Ja

 

Alla datum


  • Från 2020-05-04 07:00 till 2020-05-29 22:00