/* */ ?>

Kathie Pettersson - En stadsomvandling

Föreläsningar och utställningar
kathie-turism-evenemang-namn
Datum: 2021-09-16 11:00 - 14:00

Plats: Bollnäs Museum & Konsthall

Omvandlingen av Kiruna stad har väckt uppmärksamhet över hela världen. Att stora delar av stadens centrum rivs och flyttas för gruvans skull är något som intresserar många. Men för mig är Kiruna ännu mer speciellt. Min morfar jobbade i gruvan, men dog tidigt av stendammslunga. Jag tillbringade nästan alla somrar som barn hos mormor i Paksuniemi, två mil därifrån, och en del av min släkt bor kvar. Som vuxen har jag besökt Kiruna med omnejd flera gånger, bland annat för att jobba med isskulpturer i Jukkasjärvi.

De grafiska bladen här utgår från några veckor 2018 och 2019 då jag fick möjlighet att bo och arbeta i Kirunas två konstnärslägenheter. Den första lägenheten ska flyttas till Kirunas nya läge.

Jag hade bland annat  tillfälle att besöka LKAB:s gruva och se den värdefulla järnmalmspellets som blir till efter att järnmalmen processats med stark hetta. Jag fick med mig en påse pellets och tänkte på min morfar. Numera exporteras järnmalmskulorna till stålindustrier över hela världen.

Det är för att malmbrytningen ska kunna fortsätta och ge människor arbete som Kiruna stad måste göras om. År 2019 skulle stadshuset rivas, men innan dess bjöds människor från olika grupper in i huset för avskedsfika . Från konstnärslägenheten kunde jag följa rivningsarbetet genom fönstret.  Det gjorde mig medveten om den sorg det innebär att staden delvis måste rivas och flyttas. Rivningarna, byggnaderna och gruvarbetet syns i mina bilder.

Jag arbetar till synes oförutsägbart, ofta med en tydlig eller flera tydliga former som får bära upp oredan i mina bilder, en strävan efter att förenkla och få betraktaren att uppleva ett igenkännande. De senaste åren har jag experimenterat med spackel, lim och olika material i den grafiska tekniken collografi – limtryck.

Min inriktning de senaste åren har varit att utmana mig själv i nya miljöer och fokusera på nuet.  Att arbeta i gästateljéer i Sverige och utomlands och möta kulturarbetare från hela världen ger mig nya ögon och lust. Veckorna i Kiruna gav mig också en stark känsla av att jag hör ihop med dem som finns här.

                  Kathie Pettersson

Kathie Pettersson är född i Söderhamn och uppvuxen i Arbrå och Bollnäs. Hon bor och arbetar numera i Örebro. Petterson har under de senaste 30 åren ställt ut över hela landet och internationellt. Hon har tilldelats flera stipendier och priser, svenska såsom internationella. Hennes verk finns representerad över hela landet i ett flertal offentliga samlingar. Ett verk finns representerad i biblioteket i Alexandria, Egypten.

Collografi eller limtryck, en lite förklaring:

I limtryck används kartong som bildunderlag. Limtryck är en blandning av djuptryck (där inristade fördjupningar ger färg, exempelvis torrnål) och högtryck (där det bortskurna inte ge färg, exempelvis linoleumtryck).

 

Som "plåt" använder man en styvare kartong, så att man kan torka av när man vill reducera färgen. Försegling av ytor som inte ska ytterligare påverkas görs i regel med shellack. (Källa: Wikipedia)

www.bollnas.se/museum

Fri entré! Varmt välkommen!

Öppettider: Måndag - fredag 11-15 och lördag kl 11-14.

 

Telefon
0278-25326
E-post
museum@bollnas.se
Godkänner du att ditt evenemang publiceras på den digitala skylten på Gärdet?
Ja

 

Alla datum


  • Från 2021-08-28 11:00 till 2021-09-24 14:00
    måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag & lördag