/* */ ?>

Hittaut Bollnäs 2020

Idrott och tävlingar
bakgrund-framsida-liten
Datum: måndag, den 11 maj 2020 00:00

Plats: Bollnäs kommun

Hittaut är ett friskvårdsprojekt som ägs och drivs av Svenska Orienteringsförbundet tillsammans med lokala orienteringsklubbar. På varje ort som arrangerar Hittaut skapas en speciell karta över stadsmiljön med omnejd. På kartan finns checkpoints (kontrollstationer) som har olika svårighetsgrader. Gröna checkpoints är enklast och oftast placerade utmed vägar eller stigar. Därefter kommer blå och röda checkpoints. De allra svåraste checkpointsen är svarta, vilket innebär en rejäl utmaning för de flesta.

Kartan får alla kommunens hushåll direkt i brevlådan. Kartan finns även att tillgå på utvalda platser för turister eller för den som vill ha en ny karta. Kartan finns även tillgänglig online på projektets hemsida och som app (både för Android och Apple). Kartan är helt gratis för alla deltagare. 

Samtliga checkpoints består av en aluminiumstolpe (ca 120 cm hög) med bokstavskod som sedan kan registreras på Hittaut:s hemsida. Där kan man jämföra sig med vänner, kollegor eller familjemedlemmar. Här finns även statistik på vem som har tagit flest checkpoints, hur många nedlagda timmar samtliga utövare har lagt på Hittaut, och mycket annat. I projektet finns dessutom utmaningar för såväl skolor som företag. I Företagsutmaningen kan företag och kommunavdelningar utmana varandra, och även här kan man på hemsidan se statistik samt följa personalens framsteg i en separat topplista. Skolutmaningen fungerar på ungefär samma sätt som Företagsutmaningen; skolklasserna kan utmana varandra vilket kan fungera bra för att motivera eleverna att röra på sig och intressera eleverna mer för orientering. Hittaut är inte på något sätt en tävling, men det blir en extra morot för många att kunna se sin utveckling i topplistan. Användargränssnittet gör det även möjligt att varje månad lotta ut uppmuntringspriser bland de som registrerat checkpoints.

Deltagande i projektet är helt gratis och passar alla åldrar, ambitionsnivåer och kunskapsnivåer. Checkpointsen kan tas när man vill, hur man vill och i den omfattning man själv önskar. Dessutom kan Hittaut göras individuellt, tillsammans med en vän eller med hela familjen på en gång.

Projektet pågår på de flesta orter i landet mellan maj och oktober, och innefattar så kallade checkpointsläpp, där vissa checkpoints släpps senare under projektets gång. Detta för att hålla liv i projektet under hela projektperioden.

Hittaut bedrevs under år 2019 på 46 orter i Sverige. Över 43 000 deltagare och närmare 1,8 miljoner checkpoint-registreringar gjordes totalt i landet. 

 

 

Telefon
0703304821
E-post
henrikfrojd@outlook.com
Godkänner du att ditt evenemang publiceras på den digitala skylten på Gärdet?
Ja

 

Alla datum


  • Från måndag, den 11 maj 2020 00:00 till fredag, den 9 oktober 2020 00:00
    måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag & söndag