/* */ ?>

Cykelleder

Cross Country-leder, skogsvägar och stigar i olika svårighetsgrader och karaktär.

 

Bolleberget

Bolleberget är ett välbesökt friluftsområde i närheten av Bollnäs centrum. Vid Stora Bolleberget finns ett spårsystem och ett välutvecklat nät av stigar och vindskydd. Allt för att på bäst sätt upptäcka området. Oavsett om du vill vandra, springa eller cykla så finns det möjligheter att ta sig runt och upp på berget. Runt den vackra Bolletjärnen, går en vandringstig och här finns fiskemöjligheter och vindskydd med grillplats.

Gårdbergsspåret - 16,8 km
Ett krävande spår med rejäla stigningar och utförsbackar men också fantastiska vyer. Spåret följer mestadels skidspårgator, med en variation av smala och breda stigar. Inledningsvis stiger det i stort sett ihållande i drygt 6 km upp till Magbergets topp via Kyllerrönningen och Bolletjärn. Därefter bär det behagligt utför Magberget, sedan både uppför och utför Gårdbergets branta backar. Strax innan Sebbasmyran vänder spåret tvärt tillbaka upp- och nedför både Gårdberget och Magberget. Den långa backen utför Magberget avbryts av en brant knix uppåt innan Kyllerönningen nås igen. Därifrån bär det flackt utför tillbaka till starten.

Total stigning: 440 meter

Gårdbergsspåret höjdprofil

Bollemilen - 10,4 km
Ett spår som lämpar sig extra väl för MTB, med välgjorda spångar och vindlande stigar. Bollemilen börjar och avslutar som Gårdbergsspåret, men efter Bolletjärn viker Bollemilen vänster och tar en omväg genom ett mycket fint skogsparti med smal, lättframkomlig stig. Snart förenas Bollemilen och Gårdbergsspåret igen, men vid Magbergets topp viker man tillbaka höger och utför Magberget hela vägen ned till Kyllerrönningen och stadionområdet.

Totalstigning: 235 meter

Bollemilen höjdprofil

Toppturen - 3,4 km
Ett kort men mycket tufft spår som kan ge en rejäl adrenalinkick åt såväl cyklister som löpare. Efter att man lämnar den gamla golfbanan bakom sig bär det brant uppför längs skidspårsgator som snart byts ut mot en smal och fin stig. Vid toppen av Lilla Bolleberget vänder spåret brant utför Bananbacken, som följs till botten av slalombacken innan spåret passerar Bollegården och går i mål.

Total stigning: 130 meter

Toppturen höjdprofil

 


 

Bollnäs Cykelklubb har 4 st MTB-banor som underhålls idieelt. Det är deras medlemmar som utför arbetet med märkning och röjning. 

Granberg

NM-banan
NM-banan på Granberg är ca 4 km lån, bitvis teknisk med stening singeltrack, men även lättåkt motionsspår. Utmärkt med BLÅ/VIT skyltar, svart pil markerar riktning.

Karta; NM-banan

Elddopet
Elddopet är som det låter en riktig prövning.
En slinga till dig som vill testa om du är en fulltränad MTB-cyklist.
Banan har samma Start/Mål som NM-banan och är 6,5 km lång.
Med 175 höjdmeter lovas pulshöjning. 
80% teknisk singletrack, 17% motionsspår och bara 3% grusväg.

Karta; Elddopet


Ren

XC-banan
På Ren finns två banor. Alla utgår från Fiskens plan, ca 500 meter nordost om Rens centrum. Parkering för bilen finns vid vägen upp till plan. Den ena är en kortare XC-bana och den andra en två loopar lång bana. Alla banor går mestadels på stig/körväg och är både teknisk och fysiskt krävande. Givetvis kan du kombinera dem och alla andra stigar precis som du vill.

XC-banan är 5,8 km lång och är utmärk med BLÅ pilar.

Karta; XC-banan

Path of the reindeers
Path of the reindeers är två loopar och totalt 17.8 km. Loop 1 är märkt med ORANGE pilar och loop 2 med GRÖNA.

Karta; Path of the Reindeers 

 

Bollnäs Turistinformation
Adress: Odengatan 17B,
821 43 Bollnäs
E-post: turism@bollnas.se
Telefon: 0278-258 80