Skriv ut

Tjuvbergets naturreservat

Naturreservatet Tjuvberget

Storslagen utsikt med varierande skog!

Tjuvbergets naturreservat ligger ca 5 km söder om Bollnäs, vid sjön Övre Herten. Det långsträckta och delvis branta berget höjer sig som mest 210 m.ö.h. Området är mycket varierat med stora höjdskillnader och olika skogstyper. Från toppen har man en vacker utsikt över Ljusnan och Hälsingeskogarna. Vid rastplatsen på södra delen av naturreservatet, där Hälsingeleden passerar, finns en eldplats och tillgång till ved. Du tar dig till toppen av berget via en ringlande stig från parkeringen, ca 750 m, en inte allt för krävande promenad. 

Enligt sägnen är detta en plats där tjuvar höll till förr och rånade uttröttade vandrare. I reservatet finns flera fornlämningar, bland annat en vilsten som använts sedan 1700-talet. Det finns också en grotta som bildats genom sprickbildning i berget, som sägs ha använts av rövare. 

Mer information, om detta och andra naturreservat, och digital karta över naturreservatet finns på Länsstyrelsens hemsida. En enklare karta finns att få på Bollnäs turistinformation. 

 

Bollnäs Turistinformation
Adress: Odengatan 17B,
821 43 Bollnäs
Telefon: 0278-258 80
E-post: turism@bollnas.se