Artikel-bild

Orbadenstämman: Kurs i hornblåsning

Lär dig grunderna i att spela kohorn. Ange i anmälan om du vill gå nybörjarkurs eller fortsättning.

Du har kanske hört kohorn klinga ut över nejderna och undrat över hur man bär sig åt för få en bit slaktavfall att låta så vackert? Nu finns chansen att lära sig några av hemligheterna bakom hornblåsning av Bengt Jonsson.

Bengt blev riksspelman på kohorn år 2000, och har i flera decennier arrangerat den populära vallmusikkonserten vid Bolletjärn i Bollnäs.

Om tillräckligt många anmäler sig, anordnar vi två kurser: en för nybörjare och en för de som har blåst horn eller brassinstrument tidigare.

Att blåsa horn är fysiskt krävande. Man behöver ”ambis,” (embouchure). Läppmusklerna och musklerna runt munnen behöver tränas upp innan det går att få en bra ton. I nybörjarkursen, som är på 45 min får du lära dig grundläggande blåsteknik, läppgympa och övningstips. Kanske kan vi spela en skala i slutet av kursen. Du får möjlighet att spela in en enkel vallåt. För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen är det bra om du har tränat läppmusklerna några dagar innan kursen. Bengt kommer att kontakta dig i förväg och föreslå några bra övningar. Det kommer att finnas några horn till utlåning, eventuellt också till försäljning. Ange på anmälan om du har eget horn, eller om du behöver låna.

”Fortsättningskursen” vänder sig till de som blåser eller har blåst horn eller brassinstrument och har hyfsad ambis. Du bör kunna få ton i hornet. Vi kommer att gå igenom hornets möjligheter, det normala omfånget, men även hur man tar toner i klockstycket och med överblåsning. Någon vallåt ska vi lära oss. Det kommer att finnas några horn till utlåning, eventuellt också till försäljning. Ange på anmälan om du har eget horn, eller om du behöver låna.

Samling kl 12:45 vid entrén till Orbaden Spa och Resort.

Här kan du se Bengt Jonsson spela kohorn: https://youtu.be/vNWnh-k80mM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.