Barn lär sig åka skridskor

Guidad tur av Trolldalen i Växbo

Upplev Trolldalens härliga och vackra omgivningar och ta del av dess historia på en guidad tur.

Genom Trolldalen, mitt i Växbo, slingrar sig både bäckar och stigar. Här finns några av Sveriges bäst bevarade linberedningsverk från 1800-talet.

Växboåns fallhöjd från sjön Öjungen och ner till Växsjön är så mycket som 104 meter. Under historiens gång har den därför nyttjats för att driva en mängd vattendrivna verk, där en stor del av dem låg i just Trolldalen.

Här finns en unik samling byggnader bevarade sedan den tid då linet var en viktig del för välståndet i Hälsingland. Här finns linklapp och linskäkt, som drivs med kraften från vattenhjul. Dessutom finns linbodar och en övernattningsstuga. En linbastu, skvaltkvarn och ett par små stugor finns också i Trolldalen. Här ligger även en kopia av en kombinerad klapp och skäkt.

Längst upp i Trolldalen finns Nydammen som anlades som vattenmagasin till driften av den så kallade Storskäkten. I dag används Nydammen framför allt som badplats.

Föreningen Trolldalen bildades 2015 med uppgift att bevara och utveckla Trolldalen.

Vill du gå en guidad tur?

Föreningen Trolldalen erbjuder guidningar under sommarhalvåret.

Kostnad: 50 kr/pers, barn under 18 år går gratis. Minimum 4 personer. För att boka en guidad visning skicka ett mail till: info@trolldalenivaxbo.se alternativt ring Kristina Johnson (Föreningen Trolldalen) på telefon: 070-82 66 106.

Här kan du läsa mer om vad som finns att se och göra i området. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 augusti 2022 kl. 09.34