Islandshästar

Undersviks hembygdsgård - Gammelgården Hans-Nils

Hälsingegård belägen i Undersvik, nordligaste delen av Bollnäs kommun.

Gammelgården har en intressant historia och är väl värd ett besök. Den byggdes runt 1830, och var en del av Undersviks äldsta släktgård med anor från mitten av 1530-talet.

Den flyttades till sin nuvarande plats 2019. Rummen är smyckade med tapeter från 1850-talet och gamla möbler. Här förvaras också bland annat samlingar av redskap som tidigare använts i hemmet, jordbruket och skogen i Undersviks socken. Allt skänkt av sockenborna.

Undersviks hembygdsförening äger och förvaltar totalt 6 fastigheter – Gammelgården Hans-Nils samt byggnaderna Logen, Spruthuset och Grillstugan, Torsborg på toppen av Djupaåsen (med en vidunderlig utsikt över bygden), och Vallstugan på Byvallen (vilken man passerar när man vandrar Hälsingeleden).

Dessa två stugor fungerar som raststugor åt både lokalbefolkning och vandrare. Byvallen är en fäbodvall med anor från 1700-talet. Här finns även bilder från arbetet i skogen på 1930-40-talen. Härliga utflyktsmål för den som vill ut på en tur.

I hembygdsföreningen arbetas det med levande lokalhistoria inom ett brett fält. Det handlar om människor, gårdar, forskning, konst, musik, gemenskap.

Öppettider:

Gården har öppet enligt överenskommelse och i samband med evenemang. För mer information se deras webbplats. Undersviks hembygdsförening hittar du även på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. .

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 mars 2024 kl. 14.59