Barn lär sig åka skridskor

Guidad tur av Trolldalen i Växbo

Upplev Trolldalens härliga omgivningar och ta del av dess historia på en guidad tur.

Genom Trolldalen, mitt i Växbo, slingrar sig både bäckar och stigar. Här finns några av Sveriges bäst bevarade linberedningsverk från 1800-talet att beskåda.

Växboåns fallhöjd från sjön Öjungen och ner till Växsjön är så mycket som 104 meter. Under historiens gång har den därför nyttjats för att driva en mängd vattendrivna verk, där en stor del av dem låg i just Trolldalen.

Här finns en unik samling byggnader bevarade sedan den tid då linet var en viktig del för välståndet i Hälsingland. Här finns linklapp och linskäkt, som drivs med kraften från vattenhjul. Dessutom finns linbodar och en övernattningsstuga. En linbastu, skvaltkvarn och ett par små stugor finns också i Trolldalen. Här ligger även en kopia av en kombinerad klapp och skäkt.

Längst upp i Trolldalen finns Nydammen som anlades som vattenmagasin till driften av den så kallade Storskäkten. I dag används Nydammen framför allt som badplats.

Föreningen Trolldalen bidades 2015 med uppgift att bevara och utveckla Trolldalen, och är de som håller i guidningarna. Kostnad: 50 kr/pers, barn under 18 år går gratis. För att boka en guidad visning kontakta Kristina Johnson på telefon 070-82 66 106.

Här kan du läsa mer om vad som finns att se och göra i området. Länk till annan webbplats.

Kontakt:

Adress: Växbo, Bollnäs
Telefon: 070-82 66 106

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 maj 2022 kl. 12.49