Artikel-bild

Praktisk kurs i äppelodling

I denna studiecirkel lär vi oss om äppelodling, både kommersiell och trädgårds-odling. Vi kommer att lära oss mer om: Beskärning, ympning, plantering, skötsel, vattning, näring, plantering m.m.

Alla kursdeltagare får ympa två stycken äppelträd som sedan tas med hem i krukor. Allt material ingår i kursen.

Vi kommer att beskära olika sorters äppelträd: Planteringbeskärning på produktionsträd, uppbyggnadsbeskärning på unga, nyplanterade träd samt beskära gamla träd.

Hur och var planterar vi äppelträden för att ge en så bra start som möjligt? Val av plats, jordmån, vattentillgång, växtstöd etc. är olika parametrar som spelar stor roll för hur trädet kommer att växa och i slutändan hur mycket och hur fin frukt trädet kommer att ge.

Vi kommer att gå igenom grundläggande uppbyggnads-beskärning som också är en viktig faktor till hur trädet kommer att må och inte minst till hur det kommer att se ut.

Sork, rådjur, bladlöss och andra skadegörare kan vara till besvär. Vi kommer att lära oss mer om vad som kan göras för att i vissa fall förhindra och i andra fall minska skador/påverkan på ditt fruktträd.

För att vårda ett fruktträd behövs redskap. Vilka redskap och till vad man använder dem till går vi också igenom i kursen.

Hur förökas ett fruktträd? Det finns olika tekniker för det och vi kommer att gå igenom: ympning, okulering och frösådd.

Kursen är förlagd till Lillbros gård, Norrängevägen 110, 821 63 Arbrå

Lärare är Joakim Lundström som driver en ekologisk äppelodling på Lillbros gård i Norränge utanför Arbrå.