Artikel-bild

Utställning med Gunnar Ebeling - en fotgängares resa i Bollnäs - mobilfoto, är det konst?

Utställningen pågår 18 mars till 14 april.

När Gunnar Ebeling tog kontakt med Bollnäs konsthall hade han en stark önskan av att hitta ett forum för att visa sina fotografier över staden Bollnäs. Han sade sig vilja dokumentera vår samtid via stadsvyer, landskap och större förändringar i stadsbilden. Efter att ha kunnat ta del av materialet var det inte helt lätt veta vart bilderna skulle presenteras, i konsthallen, på museet eller någon annan offentlig plats. Bilderna växlar mellan dokumentär fotografi över t.ex. Bandyhallens uppförande till mer poetisk ljusstudier som t.ex. hur dimman har lagt sig vid Voxnans strand.

Fotografierna är tagna med en mobiltelefon. En behändig ”kamera” när man som Ebeling ser en intressant vy under hans återkommande promenader i staden. Men till vardags och i konstens sfär har mobilfotot inte etablerat sig som något beständig utanför internetet eller socialmedias bildbetungad värld. Men där är oftast fotot något man betraktar i stunden för att raskt klicka vidare. Fotografier var tidigare ögonblicksdokument av det förflutna, nu är de snarast en del av det ständiga nuet, som man knappast återkommer till.

Att dokumentera sin närmiljö i dokumentarisk, kritisk, poetisk eller enbart estetisk form är vältrampad mark inom bildkonsten och litteraturen. Många namn kan radas upp från många sekler och inom alla möjliga tekniker, inom bildkonsten, och prosaformer, inom litteraturen.

Så det Ebeling har gjort blir mycket fascinerande inte minst för han är bara i början av sin resa med detta bildskapandet. Ebeling kallar sig själv inte för konstnär, hans framtidsvision är att utveckla just den dokumentariska sidan av sitt fotograferande. Urvalet av de bilder som visas i utställning har varit ett samarbete mellan Gunnar Ebeling och konsthallens intendent, Carl-Johan Freerks. I urvalet fanns en önska att visa de estetiska sidor och det dokumentariska i Ebelings arbete.

Fri entré! Varmt välkommen!

Öppettider: Tisdag-fredag klockan 11-15 och lördag 11-14.
Museet och konsthallen har stängt 7 och 8 april.