Bidragsbetämmelser för kommunala bidrag till föreningar och organisationer i Bollnäs kommun

Antagna av kommunfullmäktiges 2019-05-27
(Redaktionella förändringar som anpassning till verksamhetsförändringar)

Allmän målsättning

Målsättningen med kommunens bidragsgivning till föreningar och organisationer är att ge förutsättningar att genomföra en förebyggande och stimulerande verksamhet som bör syfta till:

  • att ge främst barn och ungdomar möjlighet till ett fritt och allsidigt val av aktiviteter utifrån egna intressen och värderingar
  • att medlemmarna genom ett aktivt deltagande skolas i demokratiska arbetsformer, organisatoriskt och ekonomiskt tänkande samt ansvarskännande för föreningen och dess verksamhet
  • att utbudet av fritids-, kultur- och rekreationsaktiviteter görs så rikt och anpassas så att även personer med funktionshinder kan välja just det som den enskilde är intresserad av
  • att förebygga och motverka missbruk av alkohol- och andra beroendeframkallande medel, där insatser för barn och ungdom särskilt skall prioriteras
  • att arbeta för att förebygga och motverka bruket av dopingpreparat i alla dess former
  • att verka för att invandrare och flyktingar bereds möjlighet till en berikande fritid
  • att miljön, i enlighet med Agenda 21:s intentioner, inte påverkas negativt, samt att verksamheten bidrar till att skapa en grund för uthållig utveckling.

Förutsättning för erhållandet av bidrag

I bestämmelserna används beteckningen ”förening” som ett samlingsbegrepp för olika lokala organisationer, kretsar, avdelningar, klubbar etc.

För studieförbunden gäller att kommunalt bidrag utgår till avdelning (avdelningar samverkande i region) omfattande en eller flera kommuner och självständig ekonomisk förvaltning och ansvarig styrelse med säte i kommunen eller regionen.
I övrigt gäller att kommunalt bidrag, enligt dessa bestämmelser, kan utgå till förening som med egen verksamhet och säte och stämma i Bollnäs kommun uppfyller följande villkor avseende ideell förening:

  • att föreningen har antagna stadgar, vald styrelse och ett namn
  • att föreningen är demokratiskt uppbyggd och öppen för alla som ansluter sig till föreningens stadgar
  • att arbetsinsatserna huvudsakligen skall utföras av medlemmarna på frivillig väg
  • att föreningen har ett allmännyttigt ändamål i överensstämmelse med målsättningen i dessa normer
  • att föreningen inte främjar enskilda medlemmarnas ekonomiska intressen
  • att föreningens inkomster används i det ideella arbetet.

Föreningar som bedriver verksamhet som prioriteras av Bollnäs kommun kan erhålla ett utökat stöd.

Föreningar som erhåller kommunala bidrag bör skriftligen förbinda sig till drogfri barn- och ungdomsverksamhet samt bidra till kunskapsspridning om drogers och dopings skadeverkningar samt en nykter livsstil.

Undantagna från bidrag enligt dessa bestämmelser är:

  • riksorganisationer
  • läns- eller distriktsorganisationer
  • föreningar inom svenska kyrkan
  • frikyrkoförsamlingar
  • föreningar knutna till skolan
  • ekonomiska föreningar
  • politiska vuxenföreningar
  • företagsklubbar
  • föräldraföreningar
  • villaföreningar
  • hyresgästföreningar

samt föreningar vars huvudsakliga uppgift är att tillvarata medlems yrkesmässiga, fackliga eller ekonomiska intressen.

För att kunna beviljas kommunalt bidrag skall föreningen redovisa minst 15 medlemmar i röstberättigad ålder enligt föreningens stadgar. Merparten skall vara bosatta i Bollnäs kommun.

Kravet på medlemskap för att vara berättigad till kommunalt bidrag är att:

  • medlem är individuellt ansluten och upptagen i medlemsförteckning
  • medlem har rätt att deltaga i föreningens möten och påverka beslut rörande målsättning och verksamhet inom föreningen.

Den som betalar en avgift (entré-, kurs-, eller anmälningsavgift, gårds-, års-, eller rabattkort etc) och därmed erhåller medlemskap av mera tillfällig natur betraktas inte som medlem.

Förening som inte uppfyller kraven för kommunalt bidrag kan hos kommunstyrelsen ansöka om särskild prövning. Föreningens ansökan prövas från fall till fall efter arten och omfattningen av den verksamhet som föreningen bedriver inom kommunen.

Förening äger inte rätt att erhålla bidrag från flera kommunala förvaltningar för en och samma verksamhet.

Förening som beviljats kommunalt bidrag, har skyldighet att medge kommunen att ta del av föreningens räkenskaper, protokoll och handlingar, så att dessa granskas på det sätt som kommunstyrelsen bestämmer, men med den begränsningen att skyddet för enskilds åsiktsfrihet enligt grundlagen inte åsidosätts.

Missbruk eller uppsåtligt lämnande av oriktiga uppgifter i ansökan om kommunalt bidrag kan medföra att föreningen avstängs från bidrag eller att bidrag begränsas.

All ansökan om kommunala bidrag görs av föreningens huvudstyrelse på fastställt formulär. De uppgifter som ligger till grund för ansökan skall föreningen förvara i minst 4 år. Det gäller årsmötesprotokoll, verksamhetsberättelse med resultat- och balansräkning, revisionsberättelse, närvarokort för lokalt aktivitetsbidrag, protokoll eller andra handlingar som ligger till grund för ansökan till de olika bidragsformerna.

För sent inkommen ansökan kan innebära att bidrag inte utbetalas, eller begränsas.

För att erhålla kommunalt bidrag skall förening varje år lämna uppgifter om medlemsantal och valda styrelsefunktionärer. Dessa uppgifter skall åtföljas av årsmötesprotokoll, verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse. Nybildade föreningar skall dessutom lämna föreningens stadgar.

Föreningsuppgifterna skall årligen inlämnas till föreningsregistret , vilket bör ske snarast efter genomfört årsmöte.

För sent inkomna föreningsuppgifter kan innebära att bidrag inte utbetalas, eller begränsas.

Skriv tabellbeskrivning här

Bidragsart

Ansökningstid

Verksamhetsbidrag
- aktivitetsbidrag
- ledarutbildningsbidrag

Senast 25 augusti och 25 februari

Projektbidrag/Snabbslant

Löpande under året

Internationellt bidrag

Löpande under året

Anläggningsbidrag

Senast 1 maj

Studieförbundsbidrag

Senast 1 maj

Uppdragsersättningar/avtal

Utbetalning av samtliga bidragsformer sker endast till föreningens plus- eller bankgiro. Tidpunkten för utbetalning av kommunala bidrag avgörs av kommunstyrelsen om inte annat angivits under respektive bidragsart.

Förening är skyldig att till föreningsregistret anmäla sådana väsentliga förändringar i verksamheten som påverkar förutsättningarna för erhållandet av kommunalt bidrag.

Kommunstyrelsen beslutar om tolkning och tillämpning av de kommunala bidragen till föreningar, inom ramen för av kommunfullmäktige årligen anslagna medel.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 september 2024 kl. 11.27

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: