Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Här visas flera konstutställningar varje år. I byggnaden finns en utställning om Bollnäs historia (just nu stängd för utveckling) och en ny ateljé för skapande.

Bollnäs museum och konsthall ligger nära resecentrum.

Hiss finns i byggnaden. Hissen hittar du till höger om entrén, runt hörnet.

Bollnäs museum och konsthall har öppet då det är utställningar i konsthallen. Nästa utställning är öppen 18 mars - 14 april. Välkommen till oss!

Tisdag-fredag 11-15
Lördag 11-14

Den historiska utställningen om Bollnäs är tillfälligt stängd för utveckling.

Gratis inträde!

Fotoutställningen av Gunnar Ebeling öppnar 18 mars och stänger 14 april. Varmt välkommen på vernissage lördag 18 mars med konstnärssamtal klockan 12!

När Gunnar Ebeling tog kontakt med Bollnäs konsthall hade han en stark önskan av att hitta ett forum för att visa sina fotografier över staden Bollnäs. Han sade sig vilja dokumentera vår samtid via stadsvyer, landskap och större förändringar i stadsbilden. Efter att ha kunnat ta del av materialet var det inte helt lätt veta vart bilderna skulle presenteras, i konsthallen, på museet eller någon annan offentlig plats. Bilderna växlar mellan dokumentär fotografi över t.ex. Bandyhallens uppförande till mer poetisk ljusstudier som t.ex. hur dimman har lagt sig vid Voxnans strand.

Fotografierna är tagna med en mobiltelefon. En behändig ”kamera” när man som Ebeling ser en intressant vy under hans återkommande promenader i staden. Men till vardags och i konstens sfär har mobilfotot inte etablerat sig som något beständig utanför internetet eller socialmedias bildbetungad värld. Men där är oftast fotot något man betraktar i stunden för att raskt klicka vidare. Fotografier var tidigare ögonblicksdokument av det förflutna, nu är de snarast en del av det ständiga nuet, som man knappast återkommer till.

Att dokumentera sin närmiljö i dokumentarisk, kritisk, poetisk eller enbart estetisk form är vältrampad mark inom bildkonsten och litteraturen. Många namn kan radas upp från många sekler och inom alla möjliga tekniker, inom bildkonsten, och prosaformer, inom litteraturen.

Så det Ebeling har gjort blir mycket fascinerande inte minst för han är bara i början av sin resa med detta bildskapandet. Ebeling kallar sig själv inte för konstnär, hans framtidsvision är att utveckla just den dokumentariska sidan av sitt fotograferande. Urvalet av de bilder som visas i utställning har varit ett samarbete mellan Gunnar Ebeling och konsthallens intendent, Carl-Johan Freerks. I urvalet fanns en önska att visa de estetiska sidor och det dokumentariska i Ebelings arbete.

Gunnar Ebeling 18 mars - 14 april

Ung konst 2023 13 maj - 2 juni (Är du mellan 15-25 år? Läs mer och ansök under rubriken Ung konst 2023)

Läs mer om utställningarna i evenemangskalendern

Nu har du som är 15-25 år möjlighet att visa upp din konst på Bollnäs konsthall! Ung konst 2023 riktar sig till dig som är från, bor eller är verksam i Bollnäs kommun, Söderhamns kommun eller Ovanåkers kommun. Varmt välkommen med din ansökan! Vi ser fram emot att ta del av din konst! Läs mer om hur du söker nedan. 

För dig som vill besöka utställningen kommer den vara öppen 13 maj-2 juni. 

Ung konst 2023 - ansökan Pdf, 560 kB, öppnas i nytt fönster.

Vi har en ateljé för skapande. Här kan du gå på workshops och kurser i olika hantverk och tekniker. Ateljén finns på våning två och har plats för 12 personer.

Vi har även en mindre ateljé med inspirerande material och verktyg. Här finns plats för 4-6 personer.

  • Under kommande aktiviteter och evenemang längst ned på denna sida kan du se vilka workshops som är på gång.
  • På sidan Våra kurser hittar du kulturskolans aktuella kurser i hantverk och skapande.

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling

Visningar är tyvärr inte möjliga under utvecklingsarbetet. Håll utkik här på hemsidan när vi öppnar utställningen igen!

Museet ritades av arkitekten Carl Bååth. Huset byggdes av Bollnäs Hembygdsförening till den stora Bollnäsutställningen 1929.

Utställningen visade industri, hantverk och konst. Totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under sommaren då den var öppen.

I byggnaden fanns från början ett biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ett bibliotek.

1970 köpte Bollnäs kommun museet och flera andra verksamheter flyttade in i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg. Han hade sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigdes museet med Bollnäs konsthall i entréplanet efter en renovering invändigt.

Välkommen på besök!

Visar 1 av 1 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 mars 2023 kl. 09.33

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot