Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Konsthallen visar flera konstutställningar varje år. I museet på övervåningen visas utställningen Bollnäsbarnen. Här finns även en ateljé för skapande.

Hiss finns i byggnaden. Hissen ligger till höger om entrén, runt hörnet.

Bollnäs museum och konsthall har öppet för allmänheten tisdag-fredag 11-15 samt lördagar 11-14 när det är utställningar i konsthallen.

Information om utställningsperioder finns under flikarna Aktuell och/eller Kommande utställning. Välkommen till oss!

Fri entré!

Otidskonst - Stanley Lorentzen Sture Collin

Skulptur och måleri

2 december 2023 - 5 januari 2024

Utställningsåret 2023 avslutas med Otidskonst - en utställning med Stanley Lorentzen och Sture Collin, två välbekanta konstnärskap för Hälsingland. Lorentzen och Collin har själv valt titeln för den blandning av målningar, objekt och skulpturer som visas i denna utställning.

Otidskonst kan möjligtvis vara ett litet internt skämt med eller mot konsthistoriska termer såsom nutidskonst, samtidskonst, forntidskonst och så vidare. Eller kan det tänkas handla om en reflektion kring det tidlösa, det allmänt mänskliga? Kanske. Titeln för i alla fall med sig tankar kring tiden, konsten och viljan av att berätta.

Otidskonst visas 2 december 2023-5 januari 2024.
OBS! Stängt 8 december samt mellan jul och nyår, vecka 52.

 

Ann-Catrin Olsson
27 januari - februari 2024

Vi har en ateljé för skapande i museet. Här kan du gå på workshops och kurser i olika hantverk och tekniker. Ateljén finns på våning två och har plats för 12 personer.

Vi har även en mindre ateljé med inspirerande material och verktyg. Här finns plats för 4-6 personer.

  • Under kommande aktiviteter och evenemang längst ned på denna sida kan du se vilka workshops som är på gång.
  • På sidan Våra kurser hittar du kulturskolans aktuella kurser i hantverk och skapande.

Bollnäsbarnen är namnet på museets nyutvecklade historiska utställning. Den utgår från livet i Bollnässtaden kring sekelskiftet 1900 med fokus på barn och unga. Kom och upplev sekelskiftet med dina sinnen och lös olika kluriga uppdrag. Ett roligt utflyktsmål för hela familjen!

Museet är öppet för allmänheten när konsthallen har öppet och har en aktuell utställning. Information om utställningsperioder finns under flikarna aktuell utställning och kommande utställning.

Skolor har möjlighet att boka besök och visning av Bollnäsbarnen utöver ordinarie öppettider. Kontakta museipedagogen för överenskommelse om tid och upplägg!

Onbacken är en fornlämning från tidig järnålder, ett grav- och boplatsområde som ligger bredvid Kulturhuset. Med hjälp av informationsskyltar kan du upptäcka lämningarna på plats.

Det finns även en utställning om Onbacken på plan 4 i Kulturhuset. Den nås enklast via Kulturhusets ingång på Collinigatan. Utställningen är obemannad och kan besökas på egen hand under Kulturhusets öppettider.

Intresserad av en visning? Kontakta museipedagog för information och bokning.

Lilla Gästgivars är en miniatyr av världsarvsgården Gästgivars i Vallsta. Här kan barn titta in genom fönstren och leka utanför husen året runt. På sommarlovet anordnas aktiviteter för barn vid Lilla Gästgivars under dagtid och då är husen öppna. Vid regnigt eller ostadigt väder flyttar verksamheten in i Kulturhuset.

Lilla Gästgivars finns i parken mellan museet och biblioteket.

Läs mer om Världsarvsgården Gästgivars i Vallsta. Öppnas i nytt fönster.

Museet ritades av arkitekten Carl Bååth. Huset byggdes av Bollnäs Hembygdsförening till den stora Bollnäsutställningen 1929.

Utställningen visade industri, hantverk och konst. Totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under sommaren då den var öppen.

I byggnaden fanns från början ett biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ett bibliotek.

1970 köpte Bollnäs kommun museet och flera andra verksamheter flyttade in i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg. Han hade sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigdes museet med Bollnäs konsthall i entréplanet efter en renovering invändigt.

Välkommen på besök!

Visar 3 av 37 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 november 2023 kl. 11.25

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot