Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Här visas flera konstutställningar varje år. I byggnaden finns en utställning om Bollnäs historia (just nu stängd för utveckling) och en ny ateljé för skapande.

Bollnäs museum och konsthall ligger nära resecentrum.

Hiss finns i byggnaden. Hissen hittar du till höger om entrén, runt hörnet.

Bollnäs museum och konsthall har öppet då det är utställningar i konsthallen. Nuvarande utställning öppnades 3 december och stänger 5 januari. (23 dec - 31 dec har vi stängt för julledighet). Välkommen till oss!

Tisdag-fredag kl. 11-15

Lördag kl. 11-14

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling.

Brita Weglins utställning Annus Horribilis visas 3 december - 5 januari. (23 dec - 31 dec har vi stängt för julledighet)

”Många av de bilder jag visar på Bollnäs konsthall har sin utgångspunkt i Annus horribilis, det år då pandemin bröt ut hos oss och spred rädsla och funderingar om vår framtid. Oron för miljöförstöring och hotet mot livsvillkoren på jorden är skrämmande. Vår framtida existens känns osäker…” Brita Weglin

Denna vånda och förtvivlan uttrycker sig genom grafik och broderi. En bildvärld som Brita Weglin har utvecklat genom hela sitt konstnärskap. Kom och upplev den på plats hos oss!

Vi har en ny ateljé för skapande. Här kan du gå på workshops och kurser i olika hantverk och tekniker. Ateljén finns på våning två och har plats för 12 personer.

Vi har även en mindre ateljé med inspirerande material och verktyg. Här finns plats för 4-6 personer.

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling

Visningar är tyvärr inte möjliga under utvecklingsarbetet.

Museet ritades av den kände Bollnäsarkitekten Carl Bååth. Byggnaden med sina vackra fyra doriska kolonner uppfördes till den stora Bollnäsutställningen 1929, av Bollnäs Hembygdsförening.

Utställningen var en enastående manifestation av bygden. Industri, hantverk och konst visades fram och totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under denna enda sommar.

Avsikten med byggnaden var att inrymma ett Biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ortens bibliotek. Bygget av Museet var en enorm satsning i den lilla köpingen där en nyklassisk byggnad uppfördes för att manifestera framåtanda och storhet.

1970 köper Bollnäs kommun Museet och flera andra verksamheter inhyses i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg. Han har sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigs Museet, nu med Bollnäs Konsthall i entréplanet efter en omfattande renovering invändigt. Konsthallen visar årligen 8-9 utställningar.

Välkommen på besök!

Visar 3 av 17 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 december 2022 kl. 11.10

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot