Islandshästar

På gammelmormors tid i Västerby

Välkommen att uppleva en dag som på gammelmormors tid.
Klä ut dig som dräng eller piga, träffa djuren och prova på lekar som man gjorde förr i tiden.

På gammelmormors tid

På hälsingegårdarna i Västerby får barnen vissa dagar under sommarveckorna klä ut sig som dräng eller piga, och prova på lekar som man gjorde förr i tiden, På gammelmormors tid. Barnen får även träffa djuren på gården.

Om Västerby - Hälsingegårdar

Västerby Hälsingegårdar är en vacker och välbevarad klungby i Rengsjö.

Västerby har en imponerande samling av månghundraåriga timmerhus. Här visas fem seklers bondekultur i hus och samlingar. Ett 30-tal olika byggnader bildar en välbevarad bykärna. De flesta byggnaderna står fortfarande på ursprunglig plats, och tre av de ursprungliga fem gårdarna är kvar.

Här är det aktiviteter året runt. Sommartid finns café med hembakat, hantverksbutik, utställningar och djur på området, bland mycket annat. Vackra schablonmålningar utförda av knutespojkarna från Rättvik och takmålning av Jonas Hertman (1755-1804) sätter sin prägel på interiörerna i gårdarna.

Rengsjö hembygdsförening, som äger och förvaltar en stor del av klungbyn, har över 6 800 registrerade gamla bruksföremål. Föreningen äger även utsiktstornet på Bullerberget, och en gammal linskäkt från 1748 vid Grissjöbäcken.

Öppettider:

Västerby har öppet dagligen sommartid och vid arrangemang. För mer information och aktuella öppettider se deras webbplats eller Facebook.

Kontakt:

Adress: Västerby 7674, 821 58 Rengsjö
Telefon: 0278-66 55 10
Webbplats: Västerby Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 maj 2024 kl. 15.09