Västerby

Västerby – Hälsingegårdar i Rengsjö

Vacker och välbevarad klungby i Rengsjö.

Västerby har en imponerande samling av månghundraåriga timmerhus. Här visas fem seklers bondekultur i hus och samlingar. Ett 30-tal olika byggnader bildar en välbevarad bykärna. De flesta byggnaderna står fortfarande på ursprunglig plats, och tre av de ursprungliga fem gårdarna är kvar.

Här är det aktiviteter året runt. Sommartid finns café med hembakt, hantverksbutik, utställningar och djur på området, bland mycket annat. Här kan även barnen få leka som förr i tiden; På gammelmormors tid. Vackra schablonmålningar utförda av knutespojkarna från Rättvik och takmålning av Jonas Hertman (1755-1804) sätter sin prägel på interiörerna i gårdarna.

Rengsjö hembygdsförening som äger och förvaltar en stor del av klungbyn har över 6 800 registrerade gamla bruksföremål. Föreningen äger även utsiktstornet på Bullerberget, och en gammal linskäkt från 1748 vid Grissjöbäcken.

På gammelmormors tid

På hälsingegårdarna i Västerby får barnen vissa dagar under sommarveckorna klä ut sig som dräng eller piga, och prova på lekar som man gjorde förr i tiden, På gammelmormors tid. Barnen får även träffa djuren på gården och äta ett gammeldags mellanmål på fäbodvallen.

Öppettider:

Västerby har öppet dagligen sommartid och vid arrangemang. För mer information och aktuella öppetider se deras webbplats eller facebook.

Kontakt:

Adress: Västerby 7674, 821 58 Rengsjö
Telefon: 0278-66 55 10
Mail: kontakt@vasterby.com
Webbplats: Västerby Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 november 2023 kl. 13.40