Hälsingeleden

Upplev Hälsinglands böljande landskap till fots. Den 16 mil långa Hälsingeleden slingrar sig från Mosjön i söder till Los i norr, med flera olika anslutningar.

Huvudleden är cirka 10 mil och sträcker sig från Mosjön till Harsa. Hälsingeleden passar både för långa och korta vandringsturer.

Följ orangevita kryss och markeringar

En bra start för att vandra Hälsingeleden är Bolleberget. Längs vägen får du uppleva en fantastisk natur.

Från Långnäs och Bollnäs centrum sitter det Hälsingeledskryss som du kan följa hela vägen upp till Bolleberget. Från centrum är det cirka 4 kilometer till starten.

  • Leden är markerad med orange färg och hälsingeledskryss i orange och vit färg.
  • Leden är främst till för vandring. Vissa delar passar för cykling och skidåkning.
  • Fäbovallar och kulturområden finns längs leden.
  • Vattendrag och källor likaså.

För vem passar Hälsingeleden?

Hälsingeleden passar dig som vill gå långt, likväl dig som bara vill ut på en kortare dagstur. Även om det främst är en led för vandring så finns det vissa partier som passar för cykling sommartid och skidåkning vintertid.

Huvudleden

Huvudleden Mosjön-Harsa (cirka 10 mil) är markerad med orange färg på utvalda träd och andra föremål i naturen. Längs leden finns rastplatser och övernattningsstugor.

Karta

Karta för sträckan Mosjön-Bolleberget-Harsa, inklusive anslutningsleder, finns att köpa på Bollnäs turistinformation, sporthallarna i kommunen och Helins bokhandel.

Sträckan som går mellan Harsa-Los, ansvarar Ljusdals kommun för.

Etappbeskrivningar och spårkartor

Läs mer om de olika etapperna och se spårkarta över leden här nedan.

Spårkarta över Bolleberget-Harsa (49,4 km) Öppnas i nytt fönster.

Hälsingeleden letar sig i nordvästlig riktning från Bollebergets skidstadion (ca 100 m.ö.h.), och kryssar sig fram mot Harsagården (ca 400 m.ö.h.) mellan gamla fäbodvallar, genom skog och över berg med milsvid utsikt. Övernattningsstugor finns vid Galven, Acktjärbo, Byvallen och Harsagården. Dessutom finns en raststuga vid Nyvallen.

Anslutningsleder finns till Arbrå sporthall samt till Orbaden och Orfa stugby. Båda dessa leder går mestadels utför. Leden till Arbrå sammanfaller till stor del med Lobergsslingan. Leden mot Orbaden/Orfa passerar vid Hosarbo en övernattningsstuga, och via en avstickare till Åsbergets topp kan man uppleva magnifik utsikt.

Utsikt från Åsberget

Magisk utsikt från Åsberget

Spårkarta över Mosjön-Bolleberget (53,5 km) Öppnas i nytt fönster.

Denna del av Hälsingeleden kan beskrivas som något av en vildmarksled, och går stundtals långt från modern bebyggelse. Tält är nödvändigt för övernattning längs merparten av denna sträckning, men stugor för detta ändamål finns vid Hårgbodarna, Prästnäset och Bolleberget. Leden börjar ca 300 m.ö.h., och är inledningsvis ganska flack. Mot Hällbo bär det utför, och därefter väntar kuperad terräng med fin utsikt. Efter Skajet följer leden utkanten av Bollnäs genom mindre skogspartier fram till Bollebergets skidstadion som är belägen ca 100 m.ö.h.

Till Norrlandsporten och Kilafors sporthall går en kuperad anslutningsled med storslagen utsikt, längs vilken man passerar raststugor vid Bältbosjön och i Kölbergets naturreservat. Från Lingbo kan man använda Gästrikeleden för att ta sig till Mårdnästorp utmed stigar och via övernattningsstugan i Fallfäbodarna. En kort anslutningsled till Bollnäs sporthall finns också markerad.

Utsikt från Tjuvberget

Utsikt från Tjuvberget

Anslutningsled Gammelbodarna-Kilafors/Norrlandsporten (16,9/23,5 km)

Etapp

Längd

Etappbeskrivning

Gammelbodarna-Lötbodarna

6.0 km

Etappbeskrivning Gammelbodarna-Lötbodarna-Bältbosjön Öppnas i nytt fönster.

Lötbodarna-Bältbosjön

4.9 km

Etappbeskrivning Lötbodarna-Bältbosjön Öppnas i nytt fönster.

Bältbosjön-Kilafors

6.0 km

Etappbeskrivning Bältbosjön-Kilafors Öppnas i nytt fönster.

Bältbosjön-Knupbodarna

7.9 km

Etappbeskrivning Bältbosjön-Knupbodarna Öppnas i nytt fönster.

Knupbodarna-Norrlandsporten
(inkl. anslutning Digerberget)

4.7 km
(2.4 km)

Etappbeskrivning Knupbodarna-Norrlandsporten Öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 december 2023 kl. 08.05