Guidad tur av Trolldalen i Växbo

Genom Trolldalen, mitt i Växbo, slingrar sig Växboån. Här finns några av Sveriges bäst bevarade linberedningsverk från 1800-talet att beskåda.

Upplev Trolldalens härliga omgivningar och ta del av dess historia på en guidad tur

Linskäkten är öppen sommaren 2024, från och med 1 juli till och med
4 augusti, med guide på plats: måndagar, tisdagar, torsdagar, lördagar och söndagar, kl. 13-15.

För att boka en guidad tur mejla till info@trolldalenivaxbo.se. En grupp bör bestå av minst fyra personer. Kostnaden är 70 kr per person, barn upp till 18 år gratis.

Mer information

Växboåns fallhöjd från sjön Öjungen och ner till Växsjön är så mycket som 104 meter. Under historiens gång har den därför nyttjats för att driva en mängd vattendrivna verk, där en stor del av dem låg i just Trolldalen.

Här finns en unik samling byggnader bevarade sedan den tid då linet var en viktig del för välståndet i Hälsingland. Här finns linklapp och linskäkt, som drivs med kraften från vattenhjul. Dessutom finns linbodar och en övernattningsstuga. En linbastu, skvaltkvarn och ett par små stugor finns också i Trolldalen. Här ligger även en kopia av en kombinerad klapp och skäkt.

Längst upp i Trolldalen finns Nydammen som anlades som vattenmagasin till driften av den så kallade Storskäkten. I dag används Nydammen framför allt som badplats.

År 1970 användes vissa delar i Trolldalen som inspelningsplats till filmen Pippi Långstrump – På Rymmen.

Här kan du läsa mer om vad som finns att se och göra i området. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 juni 2024 kl. 15.02