Böljande vackert

- upplev Hälsingeskogen innifrån!

På den här turen passerar du flera platser med fantastisk utsikt över Hälsinglands böljande landskap och vackra sjöar.

Bollnäs -> Söräng -> Freluga -> Finnfara
Hällbo -> Kilafors -> Segersta

Längd: cirka 5 mil

Far ända in i Finnfara!
I den lilla byn hittar du Gårdstunet i Finnfara. En gårdsbutik med hembakt bröd, mat och fikaservering. Här färdas du genom finnskogsmarken som kryllar av slingriga grusvägar och fina fikastopp.

Rysningar på Hårgaberget
I Kilafors står det ståtliga Hårgaberget för den promenadsugna, vars sägen nyligen filmatiserats internationellt i en thriller. Prova om du också kan få höra hårgalåten klinga bland de uråldriga tallarna...
I närheten finns Hårgabanan för den golfintresserade.

Kurvtagning i Segersta
Vägen till och från Segersta bjuder på lutning och populära Ormbackarna i Landa för den kurvtokiga. Ute på ön Kungsholmen finns en populär vist för fiskare från hela världen, med restaurang, boende och unik möjlighet att konferera på flotte.

Kulturhistoriska turen

- en bergochdalbana av intryck!

På denna plats i världen gömmer sig några av Sveriges trevligaste färdsträckor både för dig som gillar asfalt, som off-road.

På den här turen får du uppleva Hälsinglands landskap med sina vidda vyer, blånande berg och djupa skogar!

Bollnäs -> Växbo -> Rengsjö -> Växbo -> Flästa
Arbrå -> Vallsta -> Orbaden -> Karsjö -> Undersvik

Längd: cirka 3,5 mil

Sommaridyllen Växbo
En slingrig mycket omtyckt asfaltväg i gott skick. Här upplever du hantverket kring linberedning nu och då när du strosar i den lummiga 1800-talsmiljön kring Trolldalen, eller när du besöker linfabriken Växbo Lin.

Häls(n)ingar från Hollywood
Arbrå, Vallsta, Orbaden - Följ en viss Peter Stormares fotspår i hembyn som är rik på många vackra badplatser i älven Ljusnan. Här finns besöksmål som Träslottet, Världsarvet Gästgivars, Hundparken & cafeét Vovven & Jag, Orbaden Spa & Resort, för att inte tala om badstranden känd som "Hälsinglands Riviera". Missa inte utsikten över Orsjön, följ då skyltarna mot Åsberget.

Känn den gemytliga stämningen kring Hälsingegårdarna
I Bollnäsbygden finns en av de sju världsarvsgårdarna på Unescos lista, Världsarvet Gästgivars. Där sitter orginalmålningen till en av Sveriges mest sålda tapeter, som du säkert känner igen när du ser den. Decorated Farmhouses of Hälsingland handlar om rum för fest - man smyckade rum, salar och som på denna gård i Vallsta ett helt hus(!) för enskilda tillfällen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 september 2023 kl. 12.28