Motorcykel på väg i Flästa

Foto: Katarina Hansson

När resan är målet

Kommer du på hjul kan du kring Bollnäs hitta några av Sveriges trevligaste färdsträckor.

En mix av asfalt, grusvägar, stigar och byvägar. De tar dig till de blånande bergen och genom de djupa Hälsingeskogarna. Upplevelser för alla sinnen.

Böljande vackert turen - upplev Hälsingeskogen innifrån

På den här turen passerar du flera platser med fantastisk utsikt över Hälsinglands böljande landskap och vackra sjöar.

Bollnäs -> Söräng -> Freluga -> Finnfara
Hällbo -> Kilafors -> Segersta

Far ända in i Finnfara!
I den lilla byn hittar du Gårdstunet i Finnfara. En gårdsbutik med hembakat, restaurang och fikaservering. Här färdas du genom finnskogsmarken som kryllar av slingriga grusvägar och fina fikastopp.

Rysningar på Hårgaberget
I Kilafors står det ståtliga Hårgaberget för den promenadsugna, vars sägen nyligen filmatiserats internationellt i en thriller. Prova om du också kan få höra hårgalåten klinga bland de uråldriga tallarna...
I närheten finns Hårgabanan för den golfintresserade.

Kurvtagning i Segersta
Vägen till och från Segersta bjuder på lutning, och populära Ormbackarna i Landa för den kurvtokiga. Ute på ön Kungsholmen finns ett populärt område för bland annat fiskare från hela världen, med restaurang, boende och unik möjlighet att konferera på en bastuflotte.

Kulturhistoriska turen - en berg- och dalbana av intryck

På den här turen får du uppleva Hälsinglands landskap med sina vidda vyer, blånande berg och djupa skogar!

Bollnäs -> Växbo -> Rengsjö -> Växbo -> Flästa
Arbrå -> Vallsta -> Orbaden -> Karsjö -> Undersvik

Sommaridyllen Växbo
En slingrig mycket omtyckt asfaltväg i gott skick. Här upplever du hantverket kring linberedning, nu och då, när du strosar i den lummiga 1800-talsmiljön kring Trolldalen, eller när du besöker linfabriken Växbo Lin.

Häls(n)ingar från Hollywood
Arbrå, Vallsta, Orbaden - Följ Arbråsonen Peter Stormares fotspår. Här hittar du besöksmål som Träslottet, Världsarvet Gästgivars, hundparken och cafeét Vovven & Jag, Orbaden Spa & Resort, för att inte tala om badstranden känd som "Hälsinglands riviera". Missa inte heller utsikten över Orsjön, från toppen av Åsberget.

Känn den gemytliga stämningen kring Hälsingegårdarna
I Bollnäsbygden finns en av de sju världsarvsgårdarna på Unescos lista - Världsarvet Gästgivars. Där sitter originalmålningen till en av Sveriges mest sålda tapeter (Gästgivartapeten), som du säkert känner igen när du ser den. Decorated Farmhouses of Hälsingland handlar om rum för fest. Hälsingebönderna smyckade rum, salar och hela hus (!) för enskilda tillfällen, där bröllopet var den största festen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 december 2023 kl. 08.13