Vårens evenemang i Kulturkvarteret

Katharina Håkansson,
Nina Holmqvist, Carl-Johan Freerks, Ida Gerdemark jobbar med
programverksamheten i kulturkvarteret.

Katharina Håkansson, Nina Holmqvist, Carl-Johan Freerks, Ida Gerdemark jobbar med programverksamheten i kulturkvarteret.

Efter att ha tagit emot rekordmånga besökare 2022 laddar Kulturkvarteret i Bollnäs om och öppnar nu dörrarna till ett innehållsrikt vårprogram.

- Det går inte att säga annat än att 2022 var ett riktigt hundår med rekordmånga inställda och omställda evenemang. När vi lyft blicken och sett att så många som 19 000 personer besökt våra scener ger det ju rejält med eld i baken att fortsätta göra bra verksamhet, säger Kulturkvarterets producent Emil Westberg.

På scenerna i vår

Kulturkvarteret fortsätter leverera ett smörgåsbord av kulturupplevelser med stor variation. Som besökare kan du uppleva allt från komikerna Olof Wretling, Anders ”Ankan” Johansson och Fredrik Andersson till konserter med både Lasse Stefanz, Helen Sjöholm och Anna Ternheim.

- Vi är en plats för alla, oavsett om du vill njuta och koppla av en stund, eller få nya perspektiv och lära dig mer om dig själv och världen, säger Emil Westberg och fortsätter:

- Vi anstränger oss även för att ha låga trösklar till våra scener och är väldigt glada att såväl kulturskolan, som eleverna på våra dansskolor upplever scenerna som sina.

Vårens konsertprogram består av ett 40-tal konserter med både nyskapande jazz, stilbildande folkmusik och folkkära hits.

Bokmässa

Bollnäs bibliotek avslöjar nu att Bollnäs bokmässa äger rum lördag 6 maj. Temat för årets bokmässa är landsbygd.

- Vi hoppas på strålande väder då vi bjuder in till barnens del av bokmässan ute i Colliniparken, med temat Emil i Lönneberga. Då firar vi att det är 60 år sedan den första boken om Emil gavs ut, säger Nina Holmqvist, programansvarig på Bollnäs bibliotek.

Journalisten Lisa Röstlund är ett av namnen som du kan se på Stora scenen. Hon har skrivit den granskande boken Skogslandet, där hon skildrar striderna kring skogsbruket i Sverige utifrån olika perspektiv.

Vidare kommer illustratören Lina Blixt ställa ut sina verk i Bollnäs konsthall, med start lördagen innan bokmässan. Lina är bland annat aktuell med illustrationer i böckerna Skräxikon och Korpen, som riktar sig till barn och unga.

Bollnäspennan

En nyhet är att Bollnäs bibliotek startar skriv- och berättarcaféet Bollnäspennan. Vårens träff sker tisdag 21 mars. Temat är dikter i författaren Karin Boyes anda, skrivna av artificiell intelligens.

För barn och unga

Kulturkvarteret erbjuder som vanligt, delvis med hjälp av föreningar i kommunen, in till ett rikt utbud av aktiviteter och upplevelser för barn och unga.

Familjelördagarna inleds storartat den 4 februari med musikföreställningen Melodinosauriefestivalen som är en interaktiv föreställning där publiken får vara med och rösta. Sedan följer ytterligare tolv lördagar med program för barn i alla åldrar. Det erbjuds pyssel, film, jazzkonserter, rymdtema, slöjd, dans och instrumentspel. Finalen går av stapeln under Bollnäs bokmässa i maj.

Konsthallen och nya ateljén

På museet kommer det anordnas workshops i den nya ateljén. Bland annat i samband med Världspoesidagen 21 mars och under Miljöveckan i april.

I konsthallen pågår redan en utställning av konstnären Marianne Tan. Innan sommaren kommer man kunna ta del av totalt fyra utställningar, bland annat utställningen Ung konst 2023, där ungdomar från Hälsingland får visa upp sina konstverk.

Även utställningen om Bollnäs historia utvecklas just nu för barn och unga.

- Det blir en interaktiv utställning där vi berättar om barn och ungas historia kring sekelskiftet 1900, berättar Ida Gerdemark, museipedagog på museet.

Se hela vårens program.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 december 2023 kl. 08.29