Stor lycka för många barn

Projektet Förskola på tur, där Bollnäs kommuns alla 331 femåringar som är inskrivna i förskoleverksamhet, erbjuds möjligheten att prova olika aktiviteter. Det gör att barnen vågar testa nya saker och hittar nya intressen.

Hittills det här läsår har femåringarna genom projektet provat orientering, pyssel, träffat organisationen Skogen i skolan, åkt skridskor, åkt skateboard, deltagit i Kulturhusets värdegrundsprojekt där musik och teater ingår och besökt biblioteket. Just nu dansar de och övar vattenvana på Bollnäs sporthall. Under våren kommer barnen bland annat att få prova på slalom, längdskidor, friidrott med mera.

Barn som ligger på golvet huller om buller.

Projektet erbjuder en mängd olika aktiviteter tidigt i livet, vilket bidrar till ökat självförtroende, ett brett rörelsemönster för en hållbar hälsa och rörelseglädje som gäller hela livet. Oavsett kön, socioekonomisk situation, etnicitet med mera deltar barnen på samma villkor. Alla barn får låna utrustning från Fritidsbanken, vilket göra att ingen behöver känna ett utanförskap över att inte ha en egen utrustning.

– Det är en fantastisk möjlighet att kunna erbjuda alla barn dessa aktiviteter. Varje barn får på sina egna villkor prova på en mängd aktiviteter som vi hoppas och tror bidrar till en stor rörelseglädje. Målet är att alla barn ska hitta något som de tycker om. Vi kan se en försiktighet hos några av barnen till en början på aktiviteten, men efter bara en kort stund får de allra flesta känna på känslan av att de faktiskt klarar av något de inte trodde de skulle klara av från början. Det blir en seger för barnen att få den känslan. Vi ser stor lycka i många av barnen, berättar Maria Skyttner, samhällsbyggare på Föreningsalliansen i Bollnäs.

De finns barn som hittat till nya intressen genom Förskola på Tur, och i sin tur dragit med sig resten av sin familj att prova på en ny aktivitet.

– En vårdnadshavare tänkte först inte skicka i väg sitt barn till badhuset, men efter viss tvekan fick barnet ändå följa med. Efteråt var det en seger både för barnet och vårdnadshavarna, de kände en enorm stolthet och det blev en av barnets bästa dagar under läsåret. Vi ser att några föreningar fått fler barn till sina aktiviteter. Även hos oss på Fritidsbanken har lånen till målgruppen 0-5 år ökat tiofalt, fortsätter Maria.

Barn som badar och plaskar i en simbassäng.

Barnen får också möjlighet att träffa barn och pedagoger från andra förskolor vilket på ett naturligt sätt bidrar till inkludering. Barnen får besöka en mängd olika anläggningar och det varierande föreningslivet i Bollnäs kommun vilket förhoppningsvis leder till att fler barn upptäcker föreningslivet och får nya intressen.

– Att vi tillsammans med pedagoger från förskolorna och föreningsledare kan genomföra projektet på ett så bra sätt är till stor del för att alla inblandade är positiva till de aktivitetsdagar vi erbjuder, utan dem skulle det inte flyta på så bra som det gör, det är vi extra tacksamma för, säger Maria.

Fakta om projektet Förskola på tur

Förskola på tur innebär att Bollnäs kommuns femåringar åker ut på en aktivitetsdag var tredje vecka. En buss hämtar då barnen på förskolorna. Varje barn kommer att få möjlighet att vara med på tio aktivitetsdagar under läsåret. Barnen får testa en till tre aktiviteter per tillfälle. Under läsåret erbjuds barnen cirka 15-20 olika aktiviteter. Förskola på tur sker i samverkan mellan Bollnäs kommun, Föreningsalliansen, Region Gävleborg och Allmänna arvsfonden.

Tidigare artiklar på samma ämne

Förskola på tur avslutas med dans och glass (2023-05-30)
Nu startar Förskola på tur (2022-09-26)
Förskola på tur får 59 miljoner av allmänna arvsfonden (2022-04-26)

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 december 2023 kl. 07.00