Lägesrapport från våra verksamheter om covid-19

Närbild på virus

Smittspridningen i länet är fortsatt mycket hög och enligt Region Gävleborg smittas 500 nya fall per dag.

Den 9 februari upphörde merparten av rekommendationerna. Tre rekommendationer kvarstår dock:

  • Vaccinera dig mot covid-19 om du är 12 år eller äldre, inte minst påfyllnadsdosen för er som erbjuds
  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19. Återgå till arbete och skola när du känner dig frisk.
  • Den som är vuxen och inte är vaccinerad bör fortsatt vara försiktig, och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken ökar också med åldern.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Enligt Region Gävleborg ser de en nedgång i vaccinationsbokningar och att många inte tar sin påfyllnadsdos. Trots att restriktionerna hävts är det fortfarande en pandemi och smittspridningen är hög. Vaccinet skyddar så det är viktigt att ta sin påfyllnadsdos.

Information från Bollnäs kommuns verksamheter samt kommunala bolag och förbund

  • Frånvaron är fortfarande hög i våra verksamheter och flera verksamheter är ansträngda.
  • De medarbetare som arbetat hemifrån under pandemin kommer successivt återgå till att arbeta på plats under februari månad. Målet är att alla medarbetare ska arbeta på plats från 1 mars.

  • Fortsatt hög frånvaro bland både lärare, barn och elever.

  • Det är ett fortsatt mycket ansträngt läge med anledning av hög frånvaro bland personalen.
  • Skyddsåtgärder gäller fortfarande.

  • Trängseltillsynen på serveringsställen har upphört.

  • Normal verksamhet bedrivs. Biblioteket i Kilafors kommer att öppna inom kort.

En uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

I onsdags öppnade samhället och i stort sett alla restriktioner har nu tagits bort. Det är något vi alla har längtat efter i två år. Det har varit möjligt tack vare att de flesta varit solidariska och låtit vaccinera sig och därmed får lindrigare besvär om man ändå smittas.

Några som särskilt kan komma att glädjas är den vårdpersonal som under mycket pressade förhållanden under dessa två år vårdat svårt sjuka covidpatienter och tröstat anhöriga till patienter som avlidit. Jag tror inte vi kan föreställa oss vilken arbetssituation de haft. En annan grupp som nu kan känna hopp är alla patienter som tvingats vänta på sina operationer eller behandlingar med det onödiga lidande som det inneburit.

Vi får dock inte glömma att smittspridningen och därmed frånvaron fortfarande är väldigt hög, 34 personer ligger just nu på våra sjukhus varav 4 i intensivvård. Skolan är mycket ansträngd. Äldreomsorgen fortsätter med särskilda skyddsåtgärder. Pandemin lever, än…

Förhoppningsvis viker smittan snart nedåt men kvar finns ändå rekommendationer om fortsatt försiktighet, d.v.s. hålla avstånd, undvika trängsel, tvätta händerna och framför allt, stanna hemma om du har symptom. Särskilda rekommendationer gäller fortfarande för er som valt att inte vaccinera er.

Vi har nu kvar några stora utmaningar:

  • Ge påfyllnadsdoser till alla som fått två doser
  • Förmå er som är ovaccinerade att vaccinera er, det är en fråga om solidaritet
  • Eget ansvar att stanna hemma om man har besvär

Ju bättre vi lyckas vi desto mer ökar förutsättningarna att behålla ett normalt fungerande samhälle, ett samhälle för alla!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
7 september 2022 kl. 10.07