Ökad biologisk mångfald i gräsytor

Insekter på en ängsblomma.

Bollnäs kommun arbetar aktivt med att gynna vilda pollinatörer. Under 2025 och 2026 testas nya metoder för skötsel av gräsytor som idag klipps med målet att öka den biologiska mångfalden. Det är ungefär en tredjedel av kommunens gräsytor som ingår i projektet.

Så går det till

Alla ytor som idag klipps med slaghack två gånger per år kommer att endast klippas en gång i slutet av sommaren, vilket är senare än tidigare år. Några platser som tidigare klipps en gång i veckan kommer istället att planteras med buskage eller perenner med blommor som på olika sätt stödjer biologisk mångfald.

Inventering

Två inventeringar av arter kommer att genomföras, en innan midsommar och en efter semestrarna, innan klippning sker. Inventeringarna kommer att visa vilka platser som är mest lämpade för artrika ängar och vilka som behöver stödplantering i framtiden. Resultatet blir även underlag för ett nytt arbetssätt för ordinarie arbete kring gräsytor.

Ytor som ingår i projektet

Det är ungefär en tredjedel av kommunens gräsytor som ingår i projektet. Dessa finns på flera olika platser runt om i Bollnäs kommun. Nedan finns en karta som visar vilka ytor som är aktuella:

Frågor och svar

Vi genomför ett test i år (2025) där vi inte klipper utvalda ytor förrän vecka 34. Under sommaren kommer inventeringar att ske för att se vilka arter som kommer upp – det är för att kunna bedöma vilka ytor som har potential att bli artrika ängsmarker med alla fördelar som det innebär.

Vi låter gräsytorna växa under hela sommaren för att undersöka vilka ytor som kan omvandlas till ängsmark. Syftet med projektet är att främja den biologiska mångfalden så att:

  • Fler arter överlever, både genom att de kan pollineras samt att föda ges till insekter.
  • Grödor som odlas i närområdet ges större chans att pollineras och att skördarna blir större.

Det kan se lite mer vildvuxet ut nu än när ytan klipps regelbundet. De gräsytor som kommer att ställas om till ängsskötsel kan fortsätta att se lite ovårdade ut under de första åren. Det beror på att gräsytor kan innehålla mycket näring som behöver utarmas så att ängsblommor ska trivas.

Ja:

  • Genom att klippa senare ger vi växter en chans att blomma, blommorna ger pollen åt pollinerare som bin och fjärilar. Fler bin och fjärilar ger större chans för att fler arter överlever = en högre biologisk mångfald
  • Det ger också större chans att de grödor som odlas i närområdet pollineras och att skördarna blir bättre
  • Kan fördröja vatten för att minska risken för översvämning och skador på bebyggelse
  • Sänker lokalt temperaturen så att det inte blir väldigt hett, vilket minskar risker för värmerelaterade hälsorisker
  • Estetisk variation, många färger, roligare än en enhetlig gräsmatta
  • Mindre skötsel - den sköter sig mer själv och bidrar till ett mer naturligt intryck
  • Det mer naturliga gör faktiskt att vi återhämtar oss bättre, får lägre stressnivå och tillfrisknar snabbare

Ormar och fästingar trivs bättre i högt växande gräs än i kortklippta gräsmattor. De här ytorna som vi nu testar brukar dock vara högväxta merparten av växtsäsongen. Att de klipps en i stället för två gånger ska inte påverka mängden fästingar och ormar.

Det blir ingen väsentlig skillnad i risk när gräset klipps en i stället för två gånger.

Det finns ett formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan lämna in synpunkter. Markera på kartan vilken plats du har synpunkter och svara på frågorna och skicka in. Just en sådan här synpunkt är perfekt att skicka in där, så tas den med i planeringen inför nästa säsong.

Det finns ett formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan lämna in synpunkter. Markera på kartan vilken plats du har synpunkter och svara på frågorna och skicka in. Just en sådan här synpunkt är perfekt att skicka in där, så tas den med i planeringen inför nästa säsong.

Nej, ytor som används för discgolf kommer att klippas som vanligt.

Ytorna klipps en gång sent på säsongen för att växterna ska hinna blomma ut och för att inte sly ska växa till.

Nästa steg

När 2025-års inventeringar är utförda och utvärderade planeras åtgärder för nästkommande år.

Synpunkter

Vill du framföra synpunkter eller ställa frågor om projektet är du välkommen att göra det via ett formulär:

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 maj 2025 kl. 08.19

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: