Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Här visas årligen flertalet samtida konstnärliga utställningar av regionala och nationella konstnärer. I byggnaden från 1929 finns en kulturhistorisk utställning om Bollnäs (för tillfället stängd för utveckling) samt en ny ateljé för skapande.

Ateljén ligger på våning två och i byggnaden finns hiss. 

Utställningen Bollnässtaden är för tillfället stängd för utveckling.

Bollnäs museum och konsthall ligger i nära anslutning till resecentrum.

Bollnäs museum och konsthall har endast öppet då det är utställningar i konsthallen. Nästa utställning öppnar 27 augusti och stänger 23 september.

Tisdag-fredag kl. 11-15

Lördag kl. 11-14

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling.

Roger Josefssons konst

Roger Josefsson, Breakpoints, 27 augusti – 23 september 2022

Roger Josefssons konst har visats över större delar av landet och även utomlands. Hans konst finns representerad i flera offentliga samlingar i Sverige, Polen och Ukraina. Josefsson bor och verkar i Stockholm. Sä här berättar han om sig själv och sin konst:

Sedan 40 år tillbaka har jag arbetat med en kombination av collage och måleri och är fortfarande lika fascinerad över de överraskande kombinationsmöjligheter som kan uppstå i den här formen av skapande. Jag inleder alltid arbetet med att förutsättningslöst preparera en arbetsyta genom att skrapa ut färg i olika skikt över varandra tills jag upplever att obegränsade möjligheter har uppstått.

Därefter kan den konstnärliga processen ta sin början i en växelverkande kombination av måleri och collage vilket i regel sker på golvet i ateljén där jag lätt har tillgång till utspritt collagematerial som jag prövar mig fram med genom att lägga till respektive ta bort valt material.

Genom att arbetet sker på golvet har jag också god överblick och kan låta processen ta den tid den behöver.

Jag måste också säga att jag är enormt intresserad av processen i sig själv, som ett slags vegetativt självändamål där resultatet oftast kommer som en total överraskning .

Vanligtvis arbetar jag på flera projekt samtidigt vilket gör att jag kan sätta samman flera verk i ett seriellt förlopp där någon slags sammanhängande berättelse kan uppstå.

Jag vet aldrig i förväg vad jag ska göra utan prövar de olika möjligheter som uppstår under processen .

Dock kan jag i efterhand ana en existentiell botten och ibland också ett ironiskt tillslag i mina bilder. Min inspiration är att få till ett så suggestivt uttryck som möjligt där bilden utan konstlade hjälpmedel eller krystade tillkortakommanden, förmår stå för sig själv.

Fri entré! Varmt välkommen!

Öppet tisdag-fredag klockan 11 - 15 och lördag klockan 11-14.

Utställningar hösten 2022

Roger Josefsson 27 augusti - 23 september

Johanna Lindström 15 oktober - 11 november

Brita Weglin 3 december - 5 januari

Läs mer om utställningarna i evenemangskalendern

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling

Visningar är tyvärr inte möjliga under utvecklingsarbetet.

Museet ritades av den kände Bollnäsarkitekten Carl Bååth. Byggnaden med sina vackra fyra doriska kolonner uppfördes till den stora Bollnäsutställningen 1929, av Bollnäs Hembygdsförening.

Utställningen var en enastående manifestation av bygden. Industri, hantverk och konst visades fram och totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under denna enda sommar.

Avsikten med byggnaden var att inrymma ett Biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ortens bibliotek. Bygget av Museet var en enorm satsning i den lilla köpingen där en nyklassisk byggnad uppfördes för att manifestera framåtanda och storhet.

1970 köper Bollnäs kommun Museet och flera andra verksamheter inhyses i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg, Bollnäs store konstnär som här i provinsen målade sina helt egna bilder. Han har sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigs Museet, nu med Bollnäs Konsthall i entréplanet efter en omfattande renovering invändigt. Konsthallen visar årligen 8-9 utställningar.

Välkommen på besök!

Visar 2 av 2 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 augusti 2022 kl. 10.56

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Sidfot