Kulturskolan
Bollnäs Kulturskola finns i Kulturkvarteret i centrala Bollnäs. Varje vecka deltar cirka 800 elever i enskild undervisning, 1500 elever i grundskolan och cirka 500 elever är verksamma i olika ensembler.
Kulturskolan har en omfattande orkesterverksamhet och medverkar i musikundervisningen på en del av kommunens skolor. Kulturskolan ansvarar också för skolkulturutbudet.
Har du ett barn som vill spela instrument, sjunga eller spela teater?
Vi tar emot ansökningar till Kulturskolan löpande under året. Skicka in din ansökan via Skolplatsen.
Behöver du hjälp med ansökan, ta kontakt med vår expedition. Kontaktuppgifter finns längst ned på sidan.
Vanliga frågor och svar
Vem får gå i Kulturskolan?
För dig som går i årskurs 2
Du får gå i Kulturskolan från det år du går i grundskolans årskurs 2. Då undervisas du i rytmik och blockflöjt, så kallad FU, förberedandeundervisning.
För dig som går i årskurs 3 och uppåt
Från grundskolans årskurs 3 får du gå i Kulturskolans ämneskurser och kan då välja mellan fler instrument, till exempel:
Blockflöjt, tvärflöjt, oboe, fagott, klarinett, saxofon, trumpet, kornett, valthorn, trombon, baryton, tuba, fiol, altfiol, cello, kontrabas, elbas, gitarr, piano, dragspel, körsång, slagverk, teater, dans och nyckelharpa.
Ibland har vi många sökande så därför är det bra att göra två val.
Varje vår har Kulturskolan instrumentdemonstrationer, där elever tillsammans med sina föräldrar är välkomna att prova de instrument som vi tillhandahåller.
Måste jag ha ett eget instrument?
Stråk- trä- och bleckblåsinstrument samt övningsplattor för slagverk uthyres i mån av tillgång av Kulturskolan i ett år (eventuellt flera år).
Hyr instrument
Kulturskolan tar ut hyra för instrument med för närvarande 300 kr per termin och för övningsplattor 90 kr per termin. Avgiften för höstterminen betalas i oktober och avgiften för vårterminen i mars.
Om du hyr ett instrument av Kulturskolan förbinder du dig att se till att instrumentet vårdas väl. Instrumentet ska återlämnas i oskadat skick när du slutar vid Kulturskolan. Om instrumentet eller tillbehören försvinner, förstörs eller skadas förbinder du dig att ersätta instrumentet eller betala nödvändig reparation.
Hur mycket kostar Kulturskolan?
Från årskurs 2
Förberedande undervisning (FU) är kostnadsfri.
Från årskurs 3 och uppåt
Kulturskolan tar ut en administrativ avgift från och med den första lektionen om 350 kr per termin, för Suzukiundervisning 500 kr per termin.
Syskonrabatt
En familj betalar hela avgiften för det första och andra barnet. Ingen avgift för tredje syskonet och så vidare. Avgiften för höstterminen betalas i oktober och avgiften för vårterminen i mars.
Om sång, dans och teater
Innan du börjar ta sånglektioner är det bra om du har sjungit i en kör tidigare. Därför ser vi gärna att du anmäler dig till körundervisning först. Från och med årskurs 7 kan du söka enskild undervisning i sång.
Teatergrupper finns i olika nivåer beroende på erfarenhet. Kör och teater kan kombineras med andra instrumentkurser. Övriga instrumentkurser kan kombineras i mån av kunskap och plats.
För dig som är lite äldre och håller på med dans samt vill satsa lite mer så är Hälsinglands DansTeater något för dig. Kontakta oss för mer information.
Väntelista
Du som står på väntelista sedan tidigare har förtur till undervisningen kommande läsår men också löpande under året.
Bildpublicering
Vi vill gärna visa upp och marknadsföra Kulturskolans verksamhet i olika sammanhang, till exempel här på bollnas.se. Godkännande av bildpublicering gör du på anmälningssidan eller i anmälningsblanketten som finns att få.
Skolkulturutbud
Det är Bollnäs Kulturskola som ansvarar för skolkulturutbudet för förskola och skola. Alla skolor och rektorsområden har en representant med i skolkulturgruppen, som är den grupp som beslutar vad som ska beställas till kommunens barn och elever. Gruppen har som uppgift att förse Bollnäs elever med ett högkvalitativt kulturutbud där så många kulturformer som möjligt ska få framträda.
Alla barn och ungdomar i grundskolan är garanterade minst en föreställning eller konsert per år, men ofta kan det bli både två och tre.
Kulturparaply
Kulturparaplyet jobbar i projektform i kommunens skolor.
Med de estetiska ämnena arbetar Kulturparaplyet mot grundskolans läroplan efter önskemål ifrån skolorna. Några exempel på de olika projekten kan till exempel vara Värdegrund, Rymden, Ljud & Bokstäver och Sång & spel.
Klassmusik
En del av våra lärare jobbar vissa dagar i veckan som musiklärare på några av kommunens grundskolor.
Övrig information
Viss del av Kulturskolans undervisning sker på skoltid i samråd med rektor.
Även om undervisningen är frivillig gäller det att försvara sin plats i Kulturskolan. Vid oanmäld frånvaro som upprepas, går platsen till en annan elev i vår kö.
Kulturskolan vill att elever som rekommenderas att delta i ensemblespel tar den chansen. Att spela tillsammans med andra är både roligt och inspirerande. Ensemblespelet är kostnadsfritt om du spelar eller sjunger i Kulturskolan. Föräldrar är alltid välkomna till lektionerna!
Kontakt
Kulturskolan expedition
kulturskolan@bollnas.se 0278-257 69Öppettider
Måndag kl. 8.30-15.00
Tisdag kl. 8.30-15.00
Onsdag kl. 8.30-15.00
Torsdag kl. 8.30-15.00
Fredag kl. 8.30-15.00
Besöksadress
Odengatan 17B, 821 43 Bollnäs
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 juni 2023 kl. 10.25
Tyck till om sidan
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: