Våra kurser

Kulturskolan har en omfattande orkesterverksamhet och medverkar i musikundervisningen på en del av kommunens skolor. Kulturskolan ansvarar också för skolkulturutbudet.

Hantverk och skapande

Nybörjarkurs i akvarellmåleri för dig som är mellan 10-12 år gammal.

Vi provar tekniker och lär känna papper och vattenfärger tillsammans, inga förkunskaper krävs.

Tid: Torsdagar kl. 18-19, prel. kursstart 28/9

Plats: Ateljéerna i museet

Pris: 250 kr för 6 kurstillfällen

Anmälan till: johanna.woxberg@bollnas.se eller 070-543 74 63

OBS! Begränsat antal platser, först till kvarn!

Teater och dans

Teater handlar om att skapa berättelser som sedan spelas upp för en publik. Genom övningar stärker vi självkänslan hos individen och skapar en trygghet i gruppen, ensemblen. Teater kan spelas på många sätt, vår förhoppning är att våra elever ska utveckla flera olika möjligheter i sitt gestaltande.

Mål

 • Att i en trygg och tillåtande grupp utveckla skådespeleriet.
 • Få pröva på olika sorters teatertekniker.
 • Kunskap om röst, kropp och uttryck.
 • Kunskap om teaterscenens tekniska förutsättningar.
 • Skapa möjligheter till fortsatt utveckling inom området.
 • Ge alla en scenisk upplevelse.

Innehåll

 • Teaterövningar.
 • Rytmträning, röst och rörelse.
 • Improvisationsövningar.
 • Textarbete, tolka och gestalta text.
 • Egen föreställning i någon form.
 • Möjlighet till teaterbesök.

Genomförande

Undervisningen i teater sker i grupp under ledning av Hanna Wiklund, som också arbetar på Torsbergsgymnasiets Estetprogram som teaterlärare och regissör. Grupperna är indelade efter ålder, och träffas på måndagar.

Hälsinglands Dansteater

Hälsinglands Dansteater är Bollnäs ungdomskompani, här jobbar vi på hög nivå och i ett högt tempo. Denna grupp riktar sig mot de ungdomar som vill satsa på dansen, för de som vill söka vidare inom dans eller musikal. Vi jobbar kontinuerligt med teknik, styrka, flexibilitet och repertoar. Vi tar inte in någon i kompaniet under 14 år. Detta är ett kompani inte en hobbygrupp så här krävs det disciplin och vilja.

Under ett läsår i Hälsinglands Dansteater får du chansen att medverka under olika dansuppvisningar tillsammans med andra dansveksamma i Bollnäs. Hälsinglands Dansteater medverkar även under Bollnäs Dansar som är en dansfestival under en vecka.

I slutet på läsåret gör Hälsinglands Dansteater en egen större produktion som bli ett slutprojekt som sammanfattar året.

Årets lärare:
Jessica Engberg
Erik Skoglund

Sök till Hälsinglands Dansteater:

Varje år har Hälsinglands Dansteater en audition till kompaniet. Denna audition gör alla som vill vara med vid ett nytt läsår. Även de som redan dansat i kompaniet gör en ny audition. Utlysning om aktuell audition hittar du på kulturskolans sociala medier.

Orkestrar, ensembler

Tonernas värld

Tonernas värld är en blåsorkester för nybörjare, den startas upp med nya medlemmar varje läsår. Ledare för orkestern är Gunnar Sandkvist och Thomas Sköldborn. Orkestern repeterar på torsdagar mellan 17.40-18.20.

Popblåsarna

Popblåsarna är en blåsorkester för de som spelat lite längre.
Ledare är Maria Lundin, Mikael Hessler och Peter Degerfeldt.
Orkestern repeterar på tisdagar mellan 17.00-18.30.

Bollnäs Ungdomsorkester

Bollnäs Ungdomsorkester eller BUO som den kallas är en orkester för de äldsta eleverna. Under sommarsäsongen gör orkestern lördagsmarscher genom staden, en tradition sedan 1966. Det har blivit ett mycket uppskattat inslag i gatubilden och knappast någon Bollnäsbo har missat de blå uniformerna. Orkestern har funnits sedan 1965 och startades av Gunnar Saur. 

Bollnäs Ungdomsorkester leds av Thomas Sköldborn, Mattias Lindgren och Mikael Hessler. Orkestern repeterar på måndagar mellan 16.30-18.30.

Lilla Stråket

Lilla Stråket är en stråkorkester för nybörjare, den leds av
Gun Albeman, Elof von Schantz, Karin Hedlund och Karin Nilsson. Orkestern repeterar på onsdagar mellan 16.15-17.00.

Bollestråket

Bollestråket är en orkester för de som spelat lite längre. Orkestern leds av Elof von Schantz, Karin Hedlund, Gun Albeman och Karin Nilsson. Repeterar på torsdagar mellan 16.30-17.30.

Kammarorkestern

Kammarorkestern är en stråkorkester för de lite äldre eleverna.
Ledare är Elof von Schantz, Karin Nilsson, Karin Hedlund och Gun Albeman. Orkestern repeterar på onsdagar mellan 17.00-18.15.

Feltryck

Feltryck är ett spelmanslag för de yngre eleverna som leds av Karin Nilsson. Repetitionerna är måndagar 18.00-18.30.

Dreamteam

Dreamteam är ett spelmanslag för de lite äldre eleverna som leds av Karin Hedlund. Repetitionerna är måndagar 18.00-18.40.

På måndagar spelar även den fristående föreningen Bollnäsbygdens Spelmanslag i Kulturskolans lokaler. Ibland strålar alla spelmanslagen samman och spelar, vilket är mycket uppskattat bland kulturskolans elever.

Det har funnits spelmanslag för ungdomar på Kulturskolan sedan 1970-talet, då under ledning av musikläraren Mauritz Callmyr.

Martin Mick

martin Mick är en grupp som spelar salsarytmer. I gruppen ingår blås, stråk, gitarr, bas och slagverk. Gruppen leds av Mikael "Miniten" Hessler, Peter Degerfeldt och Henrik Olsson. Repetitionerna är på torsdagar mellan 16.30-17.30.

Utbudet ser lite olika ut från år till år beroende på efterfrågan men vår strävan är att hålla igång två grupper, en med lite yngre elever och en med lite äldre. Dessa repeterar måndagar mellan 17.30-19.30.

Ledare är Henrik Olsson och Joakim Kvarnäs.

Består av elever från årskurs 7 till årskurs 3 på gymnasiet.
Ledare är Ulrika Karlsson. De repeterar måndagar 16.20-17.20.

CantiLena-kören

CantiLena-kören består av elever från årskurs 3 och uppåt.
Ledare är Lena Rieback. Kören repeterar på tisdagar mellan 16.30-17.30

Södra Hälsinglands Orkesterförening (SHOF)

SHOF är en symfoniorkester med elever och lärare från kulturskolor i Hälsingland och Bollnäs Folkhögskola samt amatörmusiker från trakten. Orkestern leds av olika dirigenter och repeterar på torsdagar mellan 19.00-21.00.

För mer information kontakta Lasse Bertilsson.
E-post: lasse.bertilsson@bollnas.se

Skolkulturutbud

Det är Bollnäs Kulturskola som ansvarar för skolkulturutbudet för förskola och skola. Alla skolor och rektorsområden har en representant med i skolkulturgruppen, som är den grupp som beslutar vad som ska beställas till kommunens barn och elever. Gruppen har som uppgift att förse Bollnäs elever med ett högkvalitativt kulturutbud där så många kulturformer som möjligt ska få framträda.

Alla barn och ungdomar i grundskolan är garanterade minst en föreställning eller konsert per år, men ofta kan det bli både två och tre.

Kulturparaply

Kulturparaplyet jobbar i projektform i kommunens skolor.

Med de estetiska ämnena arbetar Kulturparaplyet mot grundskolans läroplan efter önskemål ifrån skolorna. Några exempel på de olika projekten kan till exempel vara Värdegrund, Rymden, Ljud & Bokstäver och Sång & spel.

Klassmusik

En del av våra lärare jobbar vissa dagar i veckan som musiklärare på några av kommunens grundskolor.

Kontakt

 • Kulturskolan expedition

  kulturskolan@bollnas.se 0278-257 69

  Öppettider

  Måndag kl. 8.30-15.00

  Tisdag kl. 8.30-15.00

  Onsdag kl. 8.30-15.00

  Torsdag kl. 8.30-15.00

  Fredag kl. 8.30-15.00

  Besöksadress

  Odengatan 17B, 821 43 Bollnäs

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 november 2023 kl. 10.43

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: