Tema miljö - del 1 av 3
Återbrukshyttan
Vid gamla mejeriet strax utanför Bollnäs stadskärna ligger Återbrukshyttan. En annorlunda glashytta som ger gammalt glas nytt liv genom miljövänlig återvinning där alla produkter formas för hand. Platsen har blivit ett populärt utflyktsmål i Bollnäs, Hälsingland, en plats där man kan förundras över hur en vanlig flaska kan få så många nya skepnader och användningsområden.
Råvaran består av förpackningsglas, flaskor och burkar som annars slängts som återanvänds och blir skålar, vaser, dricksglas, kannor, ljuslyktor, lampor och i liten skala skulpturer.
Utöver ordinarie sortiment tillverkar vi mycket på beställning både till privatpersoner och företag. Vi erbjuder även prova på och kurser. Näringslivs och utvecklingskontoret tog en pratstund med kvinnan bakom Återbrukshyttan, Anny Jernberg.
Hur kom det sig att du startade företaget?
- Från början valde jag att jobba med återbruk för att det var kreativt, kul, utmanande och ”bra för miljön”. Sedan jag startade har det utvecklats till att handla om så mycket mer. Jag vill erbjuda funktionella produkter med långt liv, lokalt tillverkade i en hållbar produktion.
- Ett alternativ till det slit- och slängsamhälle vi ser idag, och en inspiration till att tänka och göra annorlunda.
Vad har ni för visioner för framtiden?
- Min vision för företaget är att det fortsatt ska vara en småskalig produktion, jag ser fram emot att hitta ännu mer hållbara alternativ i min produktion, i takt med att teknik och kunskap går framåt.
Just nu pågår miljöveckan i Bollnäs kommun där hållbarhetsfrågor lyfts fram. Hur arbetar ni med detta och känner du att det är viktigt för er att kunderna uppfattar att ni arbetar aktivt kring hållbarhet?
- Hela min affärsidé grundar sig på återbruk, men det är inte alltid självklart när man som kund enbart ser slutprodukten. För mig är det viktigt att få fram hela historien för att kunden ska veta vad den köper.
Hållbarhet är något som jag försöker ha med i alla aspekter av företagandet, från sopsortering till inköp, inredning och materialval i produktion.
Du som drivit företag ett tag och arbetat mycket kring hållbarhet. Har du några tips och råd till de som startat upp företag nyligen eller planerar att starta företag hur man kan tänka kring hållbarhet?
- Hållbara alternativ, oavsett om de är lokala, ekologiska, av återvunnet material eller annat är oftast inte det billigaste alternativet. Titta inte bara på prislappen utan fundera på vem som betalar mellanskillnaden. Välj hellre det kanske lite dyrare men för miljön bättre alternativet och tala om det för dina kunder.
Återbruk blir allt mer populärt, är det en trend du tror fortsätter och vad har du märkt bland dina kunder att de är mer ”medvetna” kring hållbarhet idag jämfört med för några år sedan?
- Ja! Redan när jag startade för 10 år sedan sa folk till mig ”återbruk är rätt i tiden” och det upplever jag bara mer och starkare. Den största skillnaden jag märkt är att även butiksledet de senaste åren börjat efterfråga återbruk och lokaltillverkat, och det är ju för att de ser en efterfrågan hos sina kunder. Så visst ökar intresset och medvetenheten. Och jag tror inte att vi kan blunda för det vi börjat se.
Jag vill erbjuda funktionella produkter med långt liv, lokalt tillverkade i en hållbar produktion.
Företag: Återbrukshyttan
Ägare: Anny Jernberg
Grundades: 2011
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Tillverkar och säljer bruksglas. Omformning av engångsglas.
Kontakt: 070-22 62 102
anny@aterbrukshyttan.se
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 84.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 28 september 2022 kl. 11.28