Elektrikern som inte skulle bli företagare

Joakim Björk

Möbelbutiken på Ren i Bollnäs, ett företag som har sina rötter i Hallen utanför Kilafors som i tidernas begynnelse hette Björks El och startade med elinstallationer 1979. Företaget växte och 1985 flyttade Björks El in på Stationsgatan i Kilafors och började sälja vitvaror och elmaterial. I början av 90-talet flyttade Björks El ihop med Kilafors Möbler.

Dåvarande ägaren Bengt Björk köpte något år senare upp Kilafors Möblers konkursbo, och gav sig in i möbelbranschen. De såg en möjlighet att växa, och ett tillfälle gavs att utöka lokalerna och flytten gick till Ren i Bollnäs. Dagens VD och delägare Joakim Björk har en bakgrund som elektriker och rörmokare, och är son till grundaren Bengt Björk. Bengt jobbar fortfarande kvar i företaget, men har trappat ner de senaste åren. Möbelbutiken ingår i möbelkedjan Möbelmästarna, samt är en certifierad Electrolux vitvarusortimentbutik.

Vår styrka ligger i service och ärlighet. Vi är kunniga, vi lyssnar på kunden, och vi levererar det vi lovar.

-Vi jobbar med det vi kan och det vi är bra på, och det är just historien och bakgrunden som har skapat sortimentmixen som Möbelbutiken idag erbjuder. En annorlunda och konstig kombination kan tyckas, men när man får historien berättad för sig blir det helt plötsligt rätt logiskt, konstaterar Joakim.

-Jag är uppvuxen i en företagarfamilj. Det började med att jag jobbade extra att städa lokalerna hos farsan. På den tiden hade jag bestämt mig för att företagare, det skulle jag absolut inte bli. I dag har Joakim jobbat 20 år i företaget.

-Att driva företag är en livsstil, ett sätt att leva, säger Joakim. Ett hårt jobb som är roligt, inspirerande och utvecklande. Vårt sortiment idag är brett och består av möbler till kök och vardagsrum, inredningsdetaljer, sängar, trädgårdsmöbler, vitvaror, belysning och värmepumpar. Försäljningen går bra, och vi ser positivt på framtiden.

Vår styrka ligger i service och ärlighet. Vi är kunniga, vi lyssnar på kunden, och vi levererar det vi lovar. Varje kund är unik, och det gäller att hitta rätt produkt.

Möbelbutiken har arbetat med luftvärmepumpar i över 30 år och hjälper kunden hela vägen: från konsultationen vid första hembesöket där man tittar på förutsättningar för luftvärmepumpen till installation. Företaget servar även värmepumpar. Det har hänt mycket de senaste åren, till exempel så har hela avdelningen för trädgårdsmöbler flyttat till Renstedska gården. Ett perfekt ställe där det finns gott om plats för att ställa upp och visa trädgårdssortimentet. En produktgrupp som de senaste åren ökat rätt ordentligt i intresse hos kunderna.

-Många satsar på mysiga inglasade uterum, utekök eller ”loungeavdelning” i sina trädgårdar. Någonting som tidigare var en relativt enkel möbel oftast i trä, har utvecklats i både material och kvalité, och sortimentet idag är otroligt brett. En annan stor händelse är utbyggnaden av den befintliga lokalen, vilket har möjliggjort att sängarna har fått en helt egen avdelning och flyttat in i finrummet.

- Vi är duktiga på sängar, och har ett brett sortiment med bra varumärken och leverantörer, säger Joakim. Utmaningen kortsiktigt är att få fram produkter till kunderna i tid, att möta efterfrågan helt enkelt. På grund av rådande situation med Corona, så påverkar det såklart hela leverantörsledet ute i Europa. Vi har ett gott rykte och trogna kunder, vilket vi såklart är glada för. Min analys är att det beror på vår kunskap, ärlighet och service. Vi är väldigt noga med att det ska bli rätt för varje kund, avslutar Joakim.

Om jag ska ge ett råd till någon som ska starta eller ta över ett företag, så är det lägg fullt fokus på det du kan, alltså din kärnverksamhet och lägg ut det du behöver hjälp med, till exempel anlita en ekonomibyrå.

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar för en trevlig intervju, och önskar Joakim och hela personalen stort lycka till i framtiden.

Företag: Möbelbutiken
Ägare: Joakim Björk och Bengt Björk
Startade: 1979
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Möbler, vitvaror, värmepumpar, belysning
Kontakt: 0278-152 52
info@mobelbutiken.se
mobelbutiken.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook och Instagram
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 214.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.05