Mias hundpensionat & dagis med förmåga att se hundens bästa

Mias hundpensionat

En solig februaridag besökte vi Mias hundpensionat och dagis, som ligger i Rabo strax utanför Bollnäs. Det är minst sagt full fart hela dagarna, just nu har Mia 23 hundar på dagis, fördelade på heltid, halvtid och deltid. Vissa hundar har även ”nattis” och en del helger.

-Det beror ju helt på hur hundens husse och matte jobbar, vilka tider hunden behöver vara här. Att efterfrågan finns råder inget tvivel på. Mia var först ut i Bollnäs med att starta upp den här typen av verksamhet. Jag minns för 20 år sedan, då jag började i liten skala berättar Mia.

Först en liten annons i dagstidningen och några lappar på anslagstavlor runt om. Förfrågningar började komma, och jag gjorde i ordning de första hundboxarna ute i vårt stora garage minns Mia. Bosse, Mias man, berättar att Mia är otroligt omhändertagande och har en förmåga att se hundens bästa. Hon har en gedigen erfarenhet och ett tränat öga, säger Bosse berömmande. Hos oss har varje hund sin egen plats, och de umgås i små grupper som ska fungera ihop.

- Jag minns den dagen då jag var åtta år, säger Mia, när jag följde med en kompis hem som hade hund och som nyss fått valpar. Det var en valp ”över”. När jag fick höra ”ta valpen annars avlivar vi den” tvekade jag inte en sekund. På den vägen är det. Klart jag var lite orolig över vad mina föräldrar skulle säga, när jag kom hem med en liten hundvalp i famnen, men jag fick behålla den, och sedan den dagen har jag alltid haft hund. Jag kan inte tänka mig ett liv utan hund.

Under resans gång har jag haft en Grand danois, Collie, Storpudel och Schäfer. Idag har vi två stycken Schäfrar, E’ditt 4 år och Täppas 1 år samt blandras-tiken Sonja snart 11 år. -Jag har tävlat i både bruks och lydnad, säger Mia. Engagemang och omtanke märks tydligt på det sätt Mia berättar och visar sin verksamhet.

Det kräver förutom ett stort hundintresse, såklart att man följer Länsstyrelsens bestämmelser och har ett tillstånd utfärdat. Vi är alltid noga med att rådgöra innan vi gör om- och tillbyggnader, för mig är det viktigt att veta vad som gäller och att ha ordning och reda. Vi har tillstånd för 30 hundar totalt, berättar Mia. Verksamheten har växt i lagom takt under åren, och i dagsläget känner jag mig nöjd med omfattningen.

Redan från klockan halv sex på morgonen lämnas de första hundarna på dagis, då kan husse/matte själva lämna sin hund i boxen. Mia finns till hands mellan klockan sju och åtta och tar in hundarna till ”sina” boxar.

Hela förmiddagen är man ute, antingen på promenad eller i någon av de stora lekgårdarna, efter det brukar hundarna vila ett par timmar mitt på dagen. Under eftermiddagen är vi ute igen, på promenad i skogen eller lek med kompisar säger Mia.

Det gäller att vara flexibel och snabbt ställa upp, rätt som det är kan det ringa från tillexempel polisen att en hund behöver omhändertas. I de allra flesta fall ställer Mia upp, det kan ringa mitt i natten också. Ofta när det kommer en ”bråkig hund” handlar det om uppfostringsfel. Det gäller att vara i rätt energi tillsammans med djur.

Pandemin har påverkat min verksamhet också, säger Mia. Människor kan inte resa i samma utsträckning, vilket gör att hundpensionatet inte har lika stor beläggning som tidigare. En annan sak vi märker är att fler har valt att skaffa hund som sällskap nu när ”jobba hemifrån” har ökat så enormt. Vi i branschen kallar dom ”pandemi-valpar”.

Man undrar ju hur det blir när vi så småningom kommer att återgå till det mer normala.

Trots att hundar är det bästa Mia vet, så uppmanar hon ändå att tänka till ordentligt innan man skaffar hund. Det är ett stort ansvar, och man måste ha både intresse och tid.

Den största utmaningen med mitt jobb är vädret berättar Mia. Massor av snö, eller när det är väldigt kallt gör att man måste vara extra noga. Jag lägger tillexempel ut filtar på liggborden, vissa har täcken. Hundarnas trampdynor är känsliga och får inte riskera att frysa fast. Även om vädret kan ställa till det ibland, så väger alla positiva delar upp. Tack vare min man Bosse, som bygger, hjälper till med hundarna, är min ”allt-i-allo” och vaktmästare har jag haft möjligheten att forma min verksamhet precis som jag vill ha den avslutar Mia stolt. Avslutningsvis vill Mia delge sina tips till den som funderar på att starta eget.

  1. Gör en marknadsundersökning
  2. Börja smått och skala upp
  3. Ekonomi, se till att ta hjälp av en bra ekonomibyrå.

Alla hundar är sina egna individer och det är fantastiskt härligt att jobba med djur

Tips!

Till dig som funderar på att skaffa hund:

• Vad ska jag ha hunden till? Är det en motionskompis för dig som gillar att springa och promenera mycket? En familjehund? Eller ”den ska bara ut och kissa” eller ska den jaga, iså fall vad? älg, hämta fågel, draghund?

• Välj rätt ras för ändamålet!

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Mia och Bosse för en trevlig intervju, och önskar stort lycka till i framtiden.

Företag: Mias Hundpensionat & dagis
Ägare: Mia Vejdeland
Grundades: 2000
Ort: Bollnäs/Rabo
Verksamhet: Hundpensionat & dagis
Kontakt: 070-39 43 185
www.miashundpensionat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
mia@miashundpensionat.se
Vi finns på facebook
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 144.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.11