Paret i Segersta lever sin företagsdröm som musikproducenter

Sebastian Winskog i musikstudio

Sebastian Winskog & Sanne Stenbeck flyttade från 1:an i Årsta till hus i Segersta för fyra år sedan. Det är full fart för familjen som har en 2-åring och väntar tillökning inom kort. Ett av husets rum har byggts till musikstudio, en självklarhet säger båda, vårt gemensamma intresse och passion är musik! Vi skriver och producerar låtar, då är det en lyx att ha så nära till jobbet.

- Vi träffades genom en gemensam vän som tänkte att vi skulle kunna skriva bra musik ihop, berättar Sanne. Tidigare var jag ute och turnerade mycket, samt jobbade som studiomusiker där jag sjöng in demosång som skulle slussas vidare till stora artister. Det var genom de producenterna (bl.a. Max Martin, Andreas Carlsson och Anders Bagge) som gjorde att jag halkade in på andra artistprojekt som tog mig till Los Angeles, New York, Ryssland och ut i världen.

-Det är en av de bästa erfarenheterna jag har med mig idag! Otroligt slitigt och roligt men mest stolt är jag över att jag vågade hoppa på tåget då jag led av mycket scenrädsla. Idag är jag inte lika nervös och älskar att sjunga live men nog finns det nerv alltid! Jag gick Rytmus musikgymnasium i Stockholm, och har även utbildat mig inom grafisk design och kommunikation, en KY-utbildning som jag gick i Bollnäs berättar Sanne.

- Jag har mina rötter i Hälsingland, närmare bestämt Acktjära, där vi bland annat firat midsommar och tillbringat en del ledig tid.
Vi trivdes bra här i Hälsingland och när vi funderade på att flytta hit permanent var det lite av en slump att det blev just Segersta. Vi trivs
väldigt bra här, och ser många möjligheter och fördelar med att
bo här.

Sebastian jobbar som musikproducent och låtskrivare.

- Ett fantastiskt roligt och kreativt arbete, tänk att få jobba med det man brinner för säger Sebastian. Vårt företag Calm House Productions AB är relativt nystartat, vi båda har jobbat inom musikbranschen länge, men tidigare i våra egna enskilda firmor. Nu var dags att starta ett aktiebolag
berättar Sebastian.

- Jag växte upp i en musikfamilj. Både modern, mor- och farföräldrar är och var duktiga musiker, och jag började tidigt spela piano och gitarr. Jag är faktiskt pianostämmare också flikar Sebastian in. Efter musikgymnasiet i Linköping blev det jobb några år i Norge för att sedan läsa i Örnsköldsvik på Anders Bagges utbildning Dreamhill Music för låtskrivande och musikproduktion.

- Som musikproducenter kan vi välja lite vad för slags arbete vi gör. Antingen producera egen musik eller till andra artister, eller via uppdrag, alltså beställningar på specialskriven musik. Det kan vara alltifrån
jazz och klassisk pop till reggae och elektroniskt, ja det finns väldigt många olika genrer. Vi jobbar på uppdrag att producera och leverera musik till vad man kan kalla ”musikbibliotek”. Musiktjänsterna finns tillgängliga online där kunden kan logga in och lyssna på samt ladda ner låtar. Låtarna är även uppdelade i så kallade STEMs, så att man kan ladda ner trummor, bas, melodi och instrument i olika spår. Både SVT och TV4 köper musik från ett av de större bolagen vi jobbar med. Inför ett uppdrag får vi en referenslista på tio låtar, så att vi vet ungefär vilken stil det ska vara, utifrån det får vi ”fria händer” att skapa en liknande låt kan man säga, och en första demo skickas in.

Hur skapar du låtarna undrar jag nyfiket.

-Jag får ett ”sound” i huvudet, säger Sebastian. Ibland börjar jag med trummorna, ibland ackorden, ibland något helt annat. Då har jag skapat en ”grund”, sen tar Sanne över och skriver melodier och text till
låten.

- Jag tänker ibland hur man ”fick ihop det” förr, säger Sebastian. Förutom att det då tog mycket längre tid, behövdes det en helt annan typ av studio. Varje låt vi gör idag har åtminstone 70-80 kanaler. Det hade
blivit trångt att ha ett sådant stort mixerbord hemma. Elräkningen hade också sett annorlunda ut. Det är stor skillnad på hur vi jobbar idag, med olika ”plugins” i musikprogrammen, teknikutvecklingen har gjort det enklare att skapa musik. Men det hade såklart var rätt kul med ett 96-kanaligt bord i vardagsrummet. Trots allt behöver en musikalisk talang finnas.

Man blir ju automatiskt inte en duktig musikproducent, bara för att man har rätt program och plugins, säger Sebastian. Man måste göra sina <10 000 timmar. Lite blygsamt berättar Sebastian att han nyss kollade streamingen.

- På Spotify har vi hittills runt 75-80 miljoner på våra ca 200 releaser.
Vi har hela världen som arbetsfält, och lite hemlighetsfullt berättar Sebastian om ett projekt med en ”storfilm” som är på G.

Trots många roliga projekt är vi noga med att ta ledigt på helgen, säger både Sebastian och Sanne.

- Man behöver paus för att glädjen, kreativiteten och inspirationen ska
finnas där!

Vi från Näringslivs- och utvecklingskontoret tackar Sebastian och Sanne för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.

Företag: Calm House Productions AB
Ägare: Sebastian Winskog och
Sanne Stenbeck
Grundades: 2020
Ort: Segersta
Verksamhet: Musikproduktion
Kontakt: 070-547 27 34
Facebook & Instagram: houseofsay
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 276.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 september 2022 kl. 11.21