Anna-Saras jobb är att texta det som sägs - ”Livetextning”
Vi träffade Anna-Sara Regnander från Västra Höle i Rengsjö, som driver företaget Skrivtolk Gävleborg AB. En fantastisk tjänst som ger samhällsnytta för alla som har nedsatt hörsel.
–Tänk dig själv att delta på en föreläsning, eller ett sjukvårdsbesök och inte riktigt höra vad som sägs, det blir ett utanförskap helt i onödan säger Anna-Sara. Visste du att andelen hörselskadade i vår region (Region Gävleborg) i åldern 16 år och uppåt är 24,9%?
Hur kom det sig att du valde att starta eget?
–Jag var i en tidpunkt i livet då barnen hade blivit stora och flyttat hemifrån. På grund av en fotoperation var jag stillasittande och hade tid att fundera. Jag var sugen på att testa något helt nytt, hinna med att jobba med någonting annat innan det är dags för pension, skrattar Anna-Sara.
–Jag har jobbat på bank i 28 år, och innan det arbetade jag på ett tryckeri, med att producera text utifrån handskrivna manus. Så det här med att skriva har jag hittat tillbaka till kan man säga.
–Det är klart att det var lite nervöst att sätta sig i skolbänken igen efter alla år i arbetslivet. Men det är absolut ingenting jag ångrar, tvärtom jag är glad att jag vågade ta steget, säger Anna-Sara.
–Jag startade mitt företag i slutet av 2018, och är underleverantör till ett tolkbolag som är upphandlat av regionen.
Vi har självklart tystnadsplikt och sekretess, ingenting sparas eftersom vi ”livetextar” vilket betyder att vi textar det som sägs.
Det är en fantastisk tjänst alla som upplever att dom hör dåligt har rätt att använda. Hörapparat hjälper inte alltid fullt ut, och hjälper inte alla.
Det skapar ett utanförskap.
Den som vill nyttja tjänsten behöver varken ha en remiss eller vara inskriven hos hörselvården. Tjänsten bokas via regionens tolkcentral. För privatpersoner och föreningar är det vanligtvis gratis.
Det är vi skrivtolkar som ansvarar för tekniken. Om det är ett föreningsmöte, t.ex. en pensionärsförening, där många kan höra dåligt, textar jag så att alla kan se, med hjälp av projektor och duk.
Vid sjukvårdsbesök, föreläsning, bröllop, dop för att nämna några exempel så får man en läsplatta, och kan enkelt följa (läsa) allt som sägs.
–Hörsel och fingrar är mina viktigaste arbetsredskap. För att arbeta som skrivtolk behöver du kunna skriva snabbt, vara allmänbildad, ha social kompetens, kunna möta människor i olika situationer, ha lätt för att ställa om inför varje uppdrag och vara duktig på svenska språket.
Du har inte speciellt lång tid på dig att fundera på hur ord stavas, säger Anna-Sara.
Jag trivs otroligt bra med mitt jobb, tänk att få göra sån skillnad för personer med försämrad hörsel.
Det vanligaste är att vi skrivtolkar är med på plats. Jag jobbar främst i Gävleborg och Dalarna, men jag kan ta uppdrag i hela Sverige och skrivtolka på ordnade distansmöten. Något vi fick lära oss att snabbt ställa om till under pandemin.
Arbetstiderna är väldigt oregelbundna, det varierar mellan dagtid, kvällar och helger. Vi jobbar när våra kunder behöver oss. Jag får en otroligt positiv respons, berättar Anna-Sara. Det känns väldigt fint att veta att jag bidrar till att människor kan vara delaktiga på samma villkor som oss fullt hörande. Avslutningsvis vill jag berätta att man bokar skrivtolk via tolkcentralen, Region Gävleborg, inte direkt av mig.
Webbformulär: regiongavleborg.se/tolkbestallning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefon: 026-15 51 94
Vi på näringslivs- och utvecklingskontoret anordnar bland annat företagarfrukostar och föreläsningar. Vid anmälan går det att, via en länk, boka skrivtolk. Detta gör våra evenemang tillgängliga för flera.
Vi tackar Anna-Sara för en trevlig intervju, och önskar lycka till i framtiden.
Företag: Skrivtolk Gävleborg AB
Ägare: Anna-Sara Regnander
Startade: 2018
Ort: Västra Höle, Rengsjö
Verksamhet: översättning och tolkning
Kontakt: info@skrivtolkgavleborg.se
Ladda ner intervjun som pdf Pdf, 166.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 april 2023 kl. 16.16