Ett magiskt jobb - Jakob Ljungkvist en populär trollkarl & föreläsare

Jakob Ljungkvist som kallas Jakob Trollkarl

Jag fick äran att intervjua Jakob Ljungkvist, en populär trollkarl, underhållare och föreläsare som sedan 2006 är bosatt i Bollnäs.

–Innan min familj flyttade till Bollnäs bodde vi i Umeå och Uppsala. Jag gick estetiska programmet på Torsbergsgymnasiet berättar Jakob och det är kulturen och musiken som tagit mig hit. Förutom att trolla
gillar jag att spela fiol, jag är också utbildad journalist och jobbar för SVT:s tv-magasin Go´kväll.

Jag har en egen föreläsning som heter ”alla mobbade barn blir inte trollkarlar” som riktar sig till högstadieelever. Eftersom jag själv var mobbad som barn vet jag hur grymt det känns, den här föreläsningen är
min revansch säger Jakob, jag önskar att alla högstadieelever får möjlighet att höra den.

–Jag är också engagerad ideellt med projektet ”ett skratt förlänger livet”. Där besöker jag bland annat på sjukhus och asylmottagningar och trollar på rummen. Jag har säkert gjort runt 300 besök på barnavdelningar, säger Jakob.

Hur kom det sig att du blev trollkarl?

–Jag blev helt begeistrad när jag var på en av Joe Laberos shower, då var jag 15 år och satt på tredje raden och

fick se hur han förvandlade en
hundralapp till en femhundring. Det var så otroligt magiskt.

Efter det fick jag Laberos ”Magic Box” och började öva. Till en början som en hobby. Jag tränade massor för familjen och kompisar som har fått agera publik och testpersoner.

–Jag minns när jag slutade gymnasiet då min syokonsulent uppmanade mig att göra något kul, och lustfyllt. Jag blev peppad och vågade. Sen har det rullat vidare, från barnkalas och mindre sällskap till större fester, bröllop och företagsjobb.

Trollkarl på heltid

Jag har som 1 av 20 personer i Sverige jobbat och försörjt mig som trollkarl i tio år. Det känns otroligt häftigt.

Jag har gjort cirka 2 500 jobb i sex olika länder och även bott utomlands, bland annat i Turkiet, Lofoten och Oslo. Målsättningen var aldrig att få göra en show i Vegas, utan mer ”tänk om jag kan leva på det här”.
Keep it Simple. Jag använder mig framför allt av kortlek och ringar, men det händer att jag trollar fram en potatis bakom örat på folk. Just nu är det gummiband som gäller och hypnos, jag vill få kontrast i det jag gör.

–Sorry alla barn som vill bli trollkarl... Det finns ingen utbildning, eller genväg. Det jag kan tipsa om är att bli inspirerad någonstans, låna böcker på biblioteket, testa, våga är mitt tips säger Jakob.

Inspiration, nätverk och kunder

Min inspiration hittar jag bland andra ”trollisar” (ja, vi trollkarlar kallar varandra så) men även inom musik och teater.

Jag sitter som ledamot i Svensk Magisk Cirkel, SMC, som är Sveriges riksorganisation för trolleri, bland medlemmarna finns en
bred kompetens kring den magiska konstarten. Vi som arbetar som professionella trollkarlar ser till att ha samma prisbilder, vi hjälper varandra, vi bollar frågor, trick och marknadsföring. Jag driver mitt företag via Frilans Finans* berättar Jakob.

Favorituppdrag

–Mina favorituppdrag är sällskap på cirka 50 personer där jag får gå runt och köra ”mingeltrolleri”. Ofta kan det vara ett företagsevent eller kickoff. Då är det som bäst, man kommer nära, folk tittar storögt och intresserat och blir nyfikna. Det är få yrken där du är konstant granskad, säger Jakob.

Många kunder är återkommande, man behåller relationen och det blir ringar på vattnet. Jag hjälper alltid kunden och kommer med råd om vilket upplägg som funkar och inte. Högsäsongen är julborden samt
inför sommaren och hösten med kickoffer. Företagsjobben har ökat medan privatjobb så som 40-årsfester, 50-årsfester, bröllop etc. har minskat.

–Jag vill fortsätta att jobba med den mix jag gör idag. Trolleri, föreläsningar och som journalist, det passar mig perfekt jag gillar variationen, säger Jakob.
Inom snar framtid kommer jag att ansluta mig till ett bokningsbolag, idag sköter jag allt sådant själv. Det skulle frigöra mer tid för mig samtidigt som jag blir bokningsbar på ett helt annat sätt.

Vi tackar Jakob för en trevlig intervju och önskar honom lycka till i framtiden!

*Frilans Finans är ett alternativ till att starta företag. Genom egenanställning får du möjligheten att fakturera utan att behöva starta eget företag. Frilans finans tar bland annat hand om pappersarbetet, pensionen mm. Konceptet finns även i andra länder.

Företag: Jakob Trollkarl
(via Frilans Finans)
Startade: 2011
Ort: Bollnäs och världen
Verksamhet: Underhållning samt inom journalistik.
Kontakt: 070-36 29 805
jakob.ljungkvist@live.se, www.jakobljungkvist.se, Facebook.
Intervjun som pdf Pdf, 525.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 juli 2023 kl. 10.46