Butik, webbshop och stickcafé - hos
Garnbutiken i Kilafors

Maria Sundin och Ulla-Britt Nygren på företaget Garnbutiken i Kilafors

Jag träffade två glada tjejer, Maria Sundin och Ulla-Britt Nygren som sedan 2012 driver Garnbutiken i Kilafors. Båda två med ett brinnande intresse för garn, stickning, virkning och hantverket.

Lördag den 19 augusti klockan 13:00 är det dags för Garnbutikens modevisning i samband med "Bonden på Byn", det brukar vara väldigt uppskattat.

–Det känns fantastiskt roligt att ta över och fortsätta att driva en verksamhet som har sin historia nästan 160 år bakåt i tiden, säger Maria.
År 1864 startades ett spinneri här i närheten, Västansjö spinneri (där Filtmakeriet ligger idag) det är det som ligger till grunden för dagens verksamhet. Sen har såklart en enorm utveckling skett under åren, från spinneri till att under sin storhetstid under namnet Garntjänst på 80-talet vara en arbetsplats med uppåt 80 anställda. Butiken har funnits på samma plats sedan 1965 men byggts ut i omgångar.

Oj, vi startade eget

–Ja, det var faktiskt lite av en slump att vi startade eget berättar Ulla-Britt.
Jag har jobbat på kontor inom sågverksbranschen i hela mitt liv, men under sommaren 2011 jobbade jag som extrapersonal i både butiken och på lagret här på Garnbutiken. Det var då jag lärde känna Maria.
–Och jag har jobbat på spinneriet i 14 år och även på lagret på Garntjänst under 80-talet, säger Maria. Men att starta eget, det hade varken jag eller Ulla-Britt en tanke på förrän dåvarande chefen gav det på förslag att vi skulle ta över butiken. Vi blev nyfikna, vi testar var båda överens
om. Ett år, det var planen. Nu står vi här elva år senare och ångrar oss inte en sekund, säger både Maria och Ulla-Britt.

Butik med stickcafé

–Vi har både en fysisk butik med försäljning av olika typer av garner och tillbehör så som mönster/beskrivningar, stickor, virknålar, knappar samt en webbshop.

Vi anordnar även stickcafé första onsdagen varje månad.
De är väldigt populära, vi kan ha upptill 70 personer totalt under dagen och kvällen säger Ulla-Britt.

Vi har erbjudande på garn under dessa dagar. Men märker att det är viktigt att träffas. Man åker en bit för att
besöka vår butik och stickcafé, vi har tillexempel personer här från Edsbyn, Ovanåker, Söderhamn och Bollnäs. Garnbutiken i Kilafors är en av få så pass stora nischade butiker som finns kvar i Sverige, berättar
Ulla-Britt. Affären har förändrats mycket, förr var man bunden till katalogen. Idag har vi ett större sortiment och fler leverantörer.

Besökare

–Vi har vår högsäsong under sommaren. Många planerar sin semestertripp med ett stopp hos oss, då har vi besökare från hela
Sverige, säger Maria. Det är roligt att fler ungdomar har ett intresse för hantverket, även om den ”traditionella” kunden fortfarande är farmor/mormor som stickar babyplagg till sina barnbarn. Karlar som
stickar, dom är ofta väldigt noggranna. Vi har haft besök av en och annan kändis också, berättar Ulla-Britt.
–Även under pandemin har vi haft förvånansvärt många besökare, tack och lov har vi en stor butiksyta, så det fungerade bra.

Uppskattningsvis har vi cirka 30 besökare per dag, och under sommaren 50-100 personer dagligen.

Roligt är alla kunder som kommer tillbaka säger Ulla-Britt.

Inspiration

–På hösten är det mässor för oss butiksägare och inköpare det är höjdpunkten berättar Maria. Då åker vi bland annat till Göteborg och får se en massa härliga nyheter, träffa leverantörer men även träffa andra i branschen. Maria kan även kalla sig designer, hon gör nämligen egna mönster.
–Det är väldigt roligt och inspirerande säger Maria. Beskrivningar/mönster finns det massor av här i vår butik, men även i
webshopen. Många stickintresserade är aktiva i olika Facebookgrupper och delar tips och idéer med varandra. Varje år kör vi en modevisning, då har vi lokala ”modeller” som visar upp kommande plagg och nyheter, men även plagg stickade av befintliga mönster. Lördag den 19 augusti klockan 13:00 är det dags för Garnbutikens modevisning i samband med "Bonden på Byn", det brukar vara väldigt uppskattat.

Vi tackar Ulla-Britt och Maria för en trevlig
intervju och önskar lycka till i framtiden!

Företag: Garnbutiken i Kilafors AB
Ägare: Ulla-Britt Nygren och Maria Sundin
Startade: 1864 (då var det spinneri) 2012 tog Ulla-Britt och Maria över
Ort: Kilafors
Verksamhet: Försäljning av garner med tillbehör i butik och webbshop.
Kontakt: 0278-650812
info@garnbutikenkilafors.se, Facebook och Instagram
Intervjun som pdf Pdf, 783.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 augusti 2023 kl. 13.04