Merd vågar satsa - renoverar och utvecklar Lötens handel i Rengsjö

Merd Aslan på företaget Lötens Handel

Vi besökte Lötens handel i Rengsjö, och fick en pratstund med Merd som har drivit verksamheten i ungefär ett år nu. Lötens handel har funnits i samma lokaler och startade redan på 40-talet, som då var en av flera matvarubutiker på orten.

Hur kom det sig att du tog över?

–Min pappa driver pizzerian här bredvid sedan sex år tillbaka, och när vi hörde att butiken skulle lägga ner ville vi hjälpa byn. Jag är uppvuxen i en företagarfamilj, och eftersom vi ändå var här och jobbade så kändes det som rätt beslut, men man måste vara beredd på att jobba ordentligt.
Jag har alltid tyckt om servicebranschen. På gymnasiet läste jag ekonomi med juridik-inriktning, vilket jag nu har haft nytta av. Om jag inte hade tagit över butiken skulle jag nog ha jobbar inom försäljning eller annat serviceyrke.

Grunden I att vara företagare är att vara en ”doer”, man måste göra saker, inte skjuta upp.

–Såklart är det en stor utmaning att driva en lanthandel idag, säger Merd. Det är svårt att konkurrera med dom stora butikerna. Men jag hoppas såklart att byn ser värdet av att ha en butik nära, och att slippa åka in
till Bollnäs eller Söderhamn. Det handlar ju inte ”bara” om att handla, det är ju ett ”nav” på orten och en träffpunkt också.

En servicepunkt

–Vi är en av kommunens servicepunkter. Syftet med det är att få en utökad service och en levande landsbygd. Vi erbjuder bland annat hemsändning av dagligvaror till de som inte har möjlighet att ta sig till
butiken på egen hand, vi säljer fiskekort, har apoteksvaror, turistinformation och broschyrer. Sen har vi Post Nords paketboxar här alldeles utanför.

Mycket på G

–Första året har gått åt till att sätta sig in i och lära sig verksamheten, jag upplever att vi fått bra hjälp av kommunen, säger Merd. Just nu pågår renovering av fasaden, det målas och kommer att sättas upp nya
skyltar. Det kommer också att fräschas upp ordentligt invändigt, målas, byta hyllsystem och bygga en caféhörna. Nya kylar och frysar är beställda och kommer i oktober. Förutom det ser jag över sortimentet och
kommer att byta grossist/leverantör, vilket innebär att jag kommer att kunna erbjuda ett bredare sortiment till en rimlig prisnivå.

Men den största nyheten och servicen kommer nog att bli när jag öppnar upp hybridlösningen, säger Merd.

Vi har också dragit in fiber, så det finns wifi, en service till våra kunder och en förutsättning för att kunna köra hybridbutik. Jag kommer att fortsätta ha öppet ”som vanligt” med bemanning i butiken, men i och med hybridlösningen, att du själva kan logga in och scanna dina varor, kan du
handla dygnet runt! Man måste våga hänga med, tänka nytt och satsa. Försäljningen ökar sakta med säkert, och butiken går plus för första gången på flera år.
Jag trivs väldigt bra här i Rengsjö, säger Merd. Det är många som vet att i fastigheten där butiken ligger, finns lägenheter på övervåningen, många kontaktar mig och frågar om de kan få hyra. Jag upplever att det finns en efterfrågan på lägenheter i Rengsjö.

Hur ser framtidsplanerna ut?

Jag vill fortsätta att driva butiken och hoppas att få ordentlig snurr på den. Vem vet, jag kanske har flyttat hit också. Det är väldigt fint här, lugnt och skönt också.

Vad har du för tips till de som funderar på att starta, eller driva eget?

Erfarenheten man får av att stå på egna ben är oslagbar, det är jag väldigt glad över.

Mitt tips till andra som funderar på att starta eget är att våga testa. Det är hårt arbete, var beredd på att offra mycket av din tid/fritid.

Vi tackar Merd för en trevlig intervju och önskar honom lycka till i framtiden!

Företag: Nya Lötens Handel AB
Ägare: Merd Aslan
Startade: på 40-talet, Merd tog över 2022
Ort: Rengsjö
Verksamhet: Livsmedelshandel
Kontakt: 0278-66 50 49
lotenshandel@rengsjo.com, Facebook
Intervjun som pdf Pdf, 584.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 september 2023 kl. 13.10